Militarul român Claudiu Constantin Vulpoiu şi-a pierdut viaţa şi alţi cinci au fost răniţi în Afganistan, duminică, în urma unui atac cu un dispozitiv exploziv improvizat.
„Le împărtăşim suferinţa, suntem aproape de familie, le simţim suferinţa şi suferim alături de ei. Era un om extraordinar, extraordinar. Soţia nu poate să vorbească. Este în stare de şoc. Cum ar putea să se simtă o soţie cu un copil micuţ, este o situaţie de nedescris”, a declarat la România TV un apropiat al familiei.
„Era la a şasea misiune. Am vorbit şi vineri, era ok”, a spus un coleg al militarului.
Plutonierului-major Claudiu Constantin Vulpoiu a mai fost rănit grav în anul 2010 în urma unei explozii produse la Poligonul militar de la Cincu, atunci când trei militari şi-au pierdut viaţa, iar alţi trei au fost răniţi. Incidentul s-a produs din cauza exploziei în ţeava unui aruncător de 120 mm, în timpul desfăşurării unui exerciţiu tactic cu trageri de luptă.
Duminică dimineaţă, plutonierul-major Claudiu Constantin Vulpoiu a decedat, iar sublocotenentul Ionuţ Alin Marinescu, plutonierul-major Florin Ionel Murărescu şi caporalii clasa a III-a Marius Cristian Cănuci, Marius Bogdan Radu şi Eugen Valentin Pătru au fost răniţi, în Afganistan, în urma unui atac sinucigaş cu un autovehicul încărcat cu exploziv care a intrat direct în maşina de luptă.
Militarii români, din Batalionul de Manevră dislocat în provincia Zabul, executau o misiune de patrulare, cu trei maşini de luptă MRAP, rezistente la mine şi protejate împotriva ambuscadelor – Mine-Resistant Ambush Protected, pe autostrada A1, la aproximativ 10 kilometri sud-vest de Baza operaţională înaintată Mescall.
VEZI ŞI Mesajul de condoleanţe al premierului Ponta pentru familia militarului ucis în Afganistan
În urma atacului, militarilor li s-a acordat primul ajutor şi au fost transportaţi cu un elicopter de evacuare medicală la spitalul din Kandahar.
În Afganistan, în acest moment, sunt dislocaţi aproximativ 1.000 de militari. Din 2002, de când România participă la reconstrucţia acestei ţări, 23 de militari au căzut la datorie, iar alţi aproximativ 130 au fost răniţi în acest teatru de operaţii.
Până acum, Armata României a pierdut 26 de militari în toate teatrele de operaţii la care au participat şi alţi peste 140 au fost răniţi.
Din 1991, aproximativ 40.000 de militari au fost dislocaţi în diferite zone de conflict pentru a participa la misiuni de menţinere a păcii.