„În cei trei ani de şcoală militară, noi, colegii, i-am remarcat curajul, spontaneitatea şi dragostea faţă de aviaţie (…) Era uimitoare fineţea acestui pilot deosebit, la aterizare fiind întotdeauna aplaudat de pasageri, aşa cum a procedat şi ultima oară”, au declarat prietenii lui Adrian Iovan vineri seară.
„Nu putem să nu ne gândim la tânăra Aurelia Ion la fel ca şi pe Adi. Oare câţi dintre noi sunt dispuşi să îşi rişte viaţa pentru salvarea altei vieţi? Este o dovadă care defineşte curajul de care a dat dovadă Adrian Iovan în viaţa lui”, au mai spus aceştia într-o conferinţă de presă.
Adrian Iovan a fost înmormântat vineri la Cimitirul Bellu Catolic din Capitală. La funeraliile pilotului au fost prezenţi peste 1.000 de oameni, printre care şi rude, prieteni, foşti colegi, dar şi curioşi, cerşetori şi oameni ai străzii care sperau să primească de pomană.
Pilotul Adrian Iovan şi studenta Aurelia Ion şi-au pierdut viaţa după ce un avion de mici dimensiuni de tip BN2 la bordul căruia se afla un echipaj medical a aterizat forţat, luni după-amiază, într-o zonă muntoasă accidentată, la peste 1.400 de metri altitudine, la graniţa judeţelor Cluj şi Alba.
În urma accidentului au fost răniţi copilotul Răzvan Petrescu şi patru medici – Radu Zamfir de la Spitalul Fundeni, Valentin Calu de la Spitalul Elias, Cătălin Pivniceru de la Spitalul „Sf. Maria” şi Sorin Ianceu de la Spitalul Municipal din Beiuş, judeţul Bihor.
Echipa medicală din avion mergea de la Bucureşti la Oradea, unde urma să preleveze ficatul de la un donator de peste 60 de ani care a suferit un accident vascular cerebral.
Epava avionului şi victimele au fost găsite de un localnic, după o căutare de aproximativ cinci ore, la care au participat pompieri salvatori, jandarmi montani, poliţişti, salvamontişti, angajaţi ai Parcului Naţional Munţi Apuseni şi localnici.
Adrian Iovan a fost găsit încarcerat, iar Aurelia Ion era în stop cardio-respirator, cu hipotermie severă, nemaiputând fi salvată.