Nu este neobișnuit ca fanii serialului „Familia Simpson”, cunoscută pentru profețiile sale incredibile, să apeleze la serialul animat pentru a încerca să descifreze ce ne rezervă viitorul. Iar comedia SF recent lansată de Netflix, „Don’t Look Up”, nu face excepție. Predicțiile familiei fictive depășesc viața reală, iar de această dată au avansat cu aproape 30 de ani intriga filmului de succes al platformei de streaming.
Cu toate acestea, cazul „Don’t Look Up” pare a fi ceva mai complicat decât una dintre predicțiile obișnuite. Comedia americană se concentrează pe doi astronomi, interpretați de Leonardo DiCaprio și Jennifer Lawrence, ce descoperă o cometă care, conform estimărilor lor, va lovi Pământul în aproximativ șase luni cu o probabilitate foarte mare de a pune capăt umanității. În ciuda avertismentelor oamenilor de știință, atât guvernul SUA, cât și cea mai mare parte a societății de astăzi reacționează indiferent la dovezi.
Citeşte şi Serialul „Familia Simpson” îl ironizează pe Dumnezeu. Un post TV din Turcia a fost amendat
Episodul 14 din sezonul 6 din ‘The Simpsons’, care a avut premiera în februarie 1995 sub numele ‘Bart’s Comet’ , spune o poveste foarte asemănătoare cu filmul Netflix. În acest episod, fiul lui Homer Simpson găsește o cometă necunoscută anterior, pe care a botezat-o în onoarea sa. În ciuda faimei pe care o primește datorită descoperirii neobișnuite, băiatul, împreună cu alți copii, își dă seama că această cometă, care se îndreaptă cu viteză spre Pământ, va lovi orașul Springfield și va provoca pagube inimaginabile planetei.
Deși până aici totul pare să se potrivească cu premiera Netflix, după acest punct încep diferențele dintre lumile fictive. „Familia Simpson”, un serial satiric care exagerează frecvent viciile societății, prezintă o imagine mai optimistă a umanității decât „Don’t Look Up”, arătând cum s-a schimbat percepția de sine a oamenilor în cei 26 de ani care despart poveștile.
Citeşte şi Bart Simpson va muri într-un episod al serialului Familia Simpson
În serialul animat localnicii iau foarte în serios apropierea cometei și reușesc să-și coordoneze acțiunile pentru distrugerea ei – deși fără rezultat – trăgând cu o rachetă în corpul ceresc (o misiune similară a fost întreprinsă și în film, dar a fost brusc anulată din cauza refuzului de a distruge trilioanele de dolari din care este formată cometa, compusă din metale rare).
Rezultatul poveștilor este profund diferit, deoarece cometa din „The Simpsons” se autodistruge la intrarea în atmosferă. Pe de altă parte, „Don’t Look Up” lasă telespectatorilor un final mult mai amenințător, în care oamenii sunt trași la răspundere pentru acțiunile lor.