Judecătoria Braşov a dispus, marţi, la primul termen în dosarul privind daunele civile de 800.000 de euro cerute de familiile victimelor accidentului provocat de Şerban Huidu, ca societatea de asigurări a acestuia să îi dea uneia dintre familii o maşină la aceeaşi valoare cu cea distrusă în accident, scrie Mediafax.
Avocatul familiei Balog a solicitat în faţa instanţei ca autoturismul Dacia Logan aparţinând lui Ştefan Balog (unul dintre cei trei morţi în accidentul provocat de Huidu la Timişul de Sus în octombrie 2011), să fie reevaluat la nivelul avut înaintea preoducerii accidentului, considerând că evaluarea făcută de societatea de asigurări a lui Huidu, Astra Asigurări, la preţul de 2.600 euro, este prea mică.
„Firma de asigurare a avut un punct de vedere ieşit din comun pentru că nu înţeleg să despăgubească nici la acest moment, nu vorbim de daunele morale pe care ei le-au apreciat foarte mari, dar sigur punând în balanţă viaţa unui om, dar nici măcar contravaloarea unui autoturism, o Dacie Logan, care cu o lună jumătate înainte a fost evaluată de o altă societate de asigurări pentru o poliţă Casco la suma de 5.000 de euro. Faţă de acest document clar care s-a făcut după aceleaşi reguli şi după aceleaşi norme spunem că punctul de vedere al societăţii de asigurare Astra este cel puţin ciudat, pentru că nu are niciun reper care să nu asigure cel puţin o despăgubire justă de înlocuire a acestui autoturism”, a spus avocatul familiei Balog, Bucur Borcoman.
Solicitarea de reevaluare a autoturimului a fost respinsă de judecători, care au propus, în schimb, ca societatea de asigurări să despăgubească familia Balog cu un autoturism echivalent ca valoare cu cel distrus în accident.
Soţia lui Ştefan Balog a ieşit plângând din instanţă şi a spus că deciziile judecătorilor sunt părtinitoare, pentru a-l scoate nevinovat pe Huidu.
„Totul s-a făcut pentru Huidu. Un fir de păr nu i s-a mişcat din cap şi a omorât trei oameni”, a spus Elena Balog.
La termenul de marţi, au fost audiaţi primii martori în acest dosar, doi vecini şi prieteni apropiaţi ai familiei Balog, care au povestit judecătorilor că Ştefan Balog era sprijinul moral şi material al familiei lui, iar lipsa acestuia îi afectzează foarte mult pe soţia acestuia, Elena Balog – pensionată de boală, şi pe fiul lui, Mircea Balog.
Familia Balog a cerut daune în valoare totală de 400.000 de euro. Soţia şi fiul lui Ştefan Lungu Balog s-au constituit părţi civile diferite în acest proces, cerând fiecare, drept daune morale, câte 200.000 de euro.
De asemenea, Ioana Câmpean – fiica altei victime a accidentului, Magda Drăgici, a solicitat ca fostul realizator TV să îi acorde daune morale şi materiale de 400.000 de euro, însă nu a precizat care este cuantumul, separat, al daunelor morale şi al celor materiale, instanţa solicitând avocatului acesteia ca la următorul termen să prezinte defalcat solicitările pentru daune.
Cea de-a treia victimă a accidentului, Ioan Garbis, nu a avut urmaşi, prin urmare nimeni nu s-a constituit parte civilă din partea acestuia.
Instanţa a fixat un nou termen de judecată în acest dosar pentru data de 4 decembrie.
În 29 iunie, Şerban Huidu a fost condamnat de Judecătoria Braşov la doi ani şi şase luni de închisoare cu suspendare pentru ucidere din culpă. Familiile victimelor accidentului au făcut recurs la decizia judecătorilor, următorul termen fixat la Curtea de Apel Braşov fiind abia anul viitor, pe 31 ianuarie.
La jumătatea lunii mai, Şerban Huidu a fost trimis în judecată pentru ucidere din culpă, în urma accidentului soldat cu trei morţi produs în octombrie 2011 în zona localităţii Timişul de Sus din judeţul Braşov. În urma accidentului provocat de Huidu, şi-au pierdut viaţa Ioan Garbis, Magda Drăghici şi Ştefan Lungu Balog, cei trei fiind colegi la o firmă din Braşov. În 16 octombrie 2011, ei se îndreptau cu un autoturism Dacia spre Aeroportul Otopeni. Şerban Huidu circula dinspre Capitală spre Braşov, iar la ieşirea din localitatea Timişul de Sus, într-o zonă în care sunt curbe, a intrat cu maşina pe contrasens şi a izbit autoturismul Dacia în care se aflau cele trei persoane. Huidu se afla în maşină împreună cu soţia sa, cu cei doi copii în vârstă de doi şi patru ani şi cu bona acestora.
Judecătoria Braşov a ajuns la concluzia că vina pentru producerea accidentului din 16 octombrie 2011 revine „în totalitate” fostei vedete TV Şerban Huidu, deoarece nu a ajuns pe contrasens în urma unui derapaj, ci fiindcă a pierdut din raza vizuală şoseaua, întorcându-se către copiii săi aflaţi pe bancheta din spate.
Potrivit concluziilor expertizei tehnice, la momentul accidentului maşina condusă de Huidu rula cu 87 de kilometri la oră, în condiţiile în care limita de viteză era de 50 de kilometri la oră, şi a intrat total pe contrasens.
Expertiza a stabilit că accidentul a avut loc pe sensul opus celui de pe care venea maşina condusă de Şerban Huidu, el fiind cel care a intrat pe contrasens, în timp ce şoferul celeilalte maşini implicate în accident, un Logan, nu a avut nicio vină, circula corect şi n-a tăiat curba, maşina vedetei TV apărându-i brusc în faţă. Conform expertizei, Dacia Logan rula cu 40 de kilometri la oră.
După accident, Huidu a fost supus unei expertize medico-legale, care a stabilit că acesta era apt să conducă în 16 octombrie 2011, când a produs accidentul rutier din Timişul de Sus.
Judecătorii braşoveni au considerat că nu se justifică o pedeapsă cu detenţie în cazul fostei vedete TV, fiind „o persoană corect integrată social, fără antecedente penale”. Magistraţii au considerat că vina lui Huidu „se apropie totuşi de pragul minim, fiind în situaţia paradoxală în care un nivel relativ redus de culpă a determinat consecinţe extrem de grave”.
Judecătorii au ţinut cont şi de atitudinea manifestată de Şerban Huidu pe parcursul întregii proceduri, fiind pe deplin conştient de consecinţele faptelor sale pe care a înţeles să şi le asume.
Astfel, deşi el avea dreptul să conducă un autovehicul până la finalizarea procesului penal putând solicita instanţei sau organelor de urmărire penală o dovadă înlocuitoare a permisului de conducere, nu a uzat de acest drept.
În prezent, Huidu nu are dreptul de a conduce autovehicule, decât în cazul în care va da din nou examen pentru obţinerea permisului.
În 24 octombrie 2011, printr-un mesaj postat pe blogul personal, Şerban Huidu a anunţat că nu va mai prezenta emisiunea „Cronica Cârcotaşilor” de la Prima TV şi că se retrage din viaţa publică.