Senzaţia resimţită de anumiţi oameni care au sentimentul că se află lângă o persoană, când, de fapt, nimeni nu se află în apropiere are la bază un fenomen care se produce în interiorul minţii, au explicat cercetătorii elveţieni, potrivit Mirror.
Citeşte şi Descoperire MISTERIOSĂ făcută la fereastra unei case: Este fantoma unei DĂDACE MALEFICE FOTO
Astfel, în cadrul experimentului, participanţii au avut senzaţia că se află în proximitatea unei fantome. Inedit este faptul că multe persoane s-au speriat foarte rău în cadrul experimentelor.
„Senzaţia este foarte puternică. Participanţii au simţit prezenţa cuiva, dar nu au putut să vadă acea persoană. A fost întotdeauna o prezenţă care a fost simţită. Un element uluitor constă în numeroasele raportări potrivit cărora mişcările sau poziţiile adoptate de persoane vii au fost replicate de acele entităţi. Dacă persoana era aşezată, entitatea era şi ea aşezată. Dacă persoana stă în picioare, entitatea stătea şi ea în picioare. Creierul uman produce mai multe reprezentări în spaţiu ale corpului nostru„, a declarat profesorul Giulio Rognini, coordonatorul studiului.
Savantul elveţian spune că senzaţia în cauză este adeseori resimţită de persoanele aflate în condiţii extreme, precum alpiniştii şi exploratorii, dar şi de persoanele cu afecţiuni neurologice. Pentru a investiga acest fenomen, cercetătorii au scanat creierele unui număr de 12 persoane cu maladii neurologice, care au experimentat senzaţia de „entitate fantomatică”.
Într-un set de teste ulterioare, savanţii au folosit 48 de voluntari sănătoşi, care nu au cunoscut în trecut astfel de fenomene paranormale, alterând semnalele neurologice din acele regiuni cerebrale. Voluntarii, legaţi la ochi, au fost rugaţi să mişte un robot folosindu-şi mâinile. În timp ce făceau acest lucru, un alt robot „desena” exact aceleaşi mişcări pe spatele voluntarilor.
Citeşte şi Apariţie MISTERIOASĂ la marginea unei păduri. Un bărbat jură că în faţa lui a apărut un înger
Atunci când mişcările din faţa şi de pe spatele voluntarilor aveau loc în acelaşi timp, aceştia nu au raportat nicio senzaţie ciudată.
Dar, atunci când a existat un decalaj de timp între cele două mişcări, o treime dintre participanţi au raportat că au simţit prezenţa unei „entităţi fantomatice” în laborator. Doi dintre participanţi au considerat că senzaţia pe care au resimţit-o a fost atât de ciudată, încât au solicitat încheierea imediată a experimentului. Cercetătorii elveţieni spun că acele interacţiuni ciudate cu robotul modifică temporar funcţiile cerebrale din regiunile asociate cu conştiinţa de sine şi cu percepţia poziţiei corporale.
Ei mai spun că, atunci când oamenii detectează o „entitate fantomatică”, creierul devine derutat: calculează eronat poziţia corpului şi crede că anumite părţi ale trupului aparţin unei alte persoane.
„În condiţii normale, el este capabil să asambleze o percepţie unificată a propriei persoane din toate acele reprezentări. Dar, atunci când creierul funcţionează eronat din cauza unor boli – sau, în acest caz, a unui robot -, el poate să creeze o a doua reprezentare a corpului unei persoane, care nu mai este perceput ca fiind al ei, ci al unei alte persoane, generând astfel senzaţia unei «prezenţe străine»„, a explicat cercetătorul.