Steaua decedată care a creat Nebuloasa Boomerang are o formă ciudată din cauza felului în care este împrăştiat gazul, spun astronomii. Gazul se răceşte în timp ce se îndepărtează de steaua albă pitică, într-un proces similar cu cel în care frigiderele rămân reci folosind gazul.
Cercetătorii au luat temperatura nebuloasei cu ajutorul telescopului ALMA din Chile (Atacama Large Millimeter/submillimeter Array) şi au descoperit că are -272 de grade Celsius, fiind mult mai rece chiar decât rămăşiţele Big Bang-ului, adică radiaţiile de fond.
„Acest obiect extrem de rece este foarte interesant (…) Ceea ce pare a semăna cu un boomerang este de fapt o structură mult mai complexă, care se extinde rapid în spaţiu”, a declarat cercetătorul Raghvendra Sahai de la NASA Jet Propulsion Laboratory.
Nebuloasa Boomerang este considerată o nebuloasă planetară tânără, adică un obiect care s-a format atunci când o stea pe moarte scapă de straturile sale exterioare, lăsând în urma ei un nor de gaz. Acest timp de stea arde precum soarele timp de miliarde de ani, înainte de a se transforma într-o gigantică roşie, care rămâne fără gaz şi ajunge o pitică albă.
Lucrarea a fost publicată pe 18 octombrie în revista Astrophysical Journal.