Uniunea Europeană a anunțat că are un plan clar definit de diminua într-o primă fază şi de a interzice, în viitor, centralele pe gaz, care nu respectă caracteristicile de performanță energetică. Și în România, Parlamentul a adoptat legea care transpune o directivă europeană.
E important de spus că cetățenii din România nu trebuie încă să-și facă griji. Textul directivei spune clar că toate centralele de apartament care folosesc combustibili fosili vor trebui eliminate până în 2040.
Peste mai puțin de două decenii, românii vor trebui să schimbe treptat centrala pe gaz cu sisteme eficiente energetic. Vorbim de panouri fotovoltaice, pompe de căldură sau instalații pe baza eolienelor.
Pe de altă parte, un oraș important din România a anunțat deja că face pasul către cerința forurilor de la Bruxelles. Încă de pe 18 ianuarie 2022, Consiliul Local Cluj-Napoca a aprobat interzicerea centralelor de apartament pe bază de gaz. E vorba de ”instalațiile individuale de gaz pentru încălzire / apă caldă menajeră”.
”Am discutat să nu mai fie aprobate centralele termice pe apartament și încercăm să facem o Hotărâre în Consiliul Local. Până când vom avea toate actele gata, noi vom impune la toate construcțiile de blocuri realizate acum să facă centrale de bloc.
Vrem astfel să fim mai prietenoși cu mediul. Toate susținerile europene vin pentru acest tip de energie verde, nepoluantă”, a declarat Boc, pentru presa locală, înainte de adoptarea hotărârii.
Intenția autorităților locale este ca noile blocuri să fie conectate la sistemul public de termoficare sau la o centrală comună. E important de spus că nu este vorba despre demontarea centralelor de apartament deja montate.
Conform proiectului adoptat de Consiliul Local Cluj-Napoca, sunt exceptate de la măsură locuințele din clădirile cu mai puțin de șase apartamente. ”La clădirile noi cu mai mult de șase unități locative, se interzice montarea instalațiilor individuale de gaz pentru încălzire/apă caldă menajeră.
Aceste clădiri vor fi racordate la sistemul centralizat de încălzire/apă caldă sau la instalații de încălzire/apă caldă de scară, bloc sau cvartal”, se arăta în proiectul adoptat de Consiliul Local Cluj-Napoca, în ianuarie 2022.
În Uniunea Europeană funcţionează în acest moment 65 de milioane de centrale termice individuale. Opt țări, printre care Norvegia, Olanda şi Franţa, au început deja procesul de interzicere a acestora. Tanczos Barna, fostul ministru al mediului, anunţa anul trecut că începând cu 2027 se va aplica o taxă pe fiecare metru cub de gaz consumat.
Centralele termice pe gaz vor fi interzise în Europa. Germania vrea să interzică instalarea de noi sisteme de încălzire pe gaz și petrol de anul viitor pentru a favoriza sursele de energie regenerabilă, a declarat, joi, ministrul Economiei și Climei. „De zece ani nu s-a făcut nimic”, a spus ministrul Robert Habeck, care consideră că este „urgentă” accelerarea calendarului planificat inițial pentru înlocuirea celor mai poluante sisteme de încălzire, scrie Le Figaro, citată de Rador.
Coaliția guvernamentală a lui Olaf Scholz a convenit inițial asupra unei interdicții din 2025 a sistemelor de încălzire care nu produc cel puțin 65% din căldură din energii regenerabile. Proiectul unei interdicții de anul viitor, prezentat săptămâna trecută de presă, stârnește deja controverse, inclusiv în cadrul guvernului unde partidul liberal FDP îi cere ministrului Mediului să-și revizuiască politica.
Noul calendar ar avea consecințe economice și sociale „dezastruoase”, a asigurat Christian Lindner, liderul partidului și ministrul de Finanțe, pentru cotidianul „Bild”. Acest subiect se adaugă la o listă lungă de dispute între cei doi parteneri ai coaliției conduse de social-democrați: liberalii și ecologiștii își manifestă dezacordul și în ceea ce privește politica de transport sau chestiunile de ajutoare sociale.
Trecerea de la combustibilii fosili la tehnologii mai ecologice, cum ar fi pompele de căldură, ar veni cu un pachet de sprijin financiar de mai multe miliarde de euro pentru persoanele care trec la energia verde, a promis joi Robert Habeck. „Neutralitatea climatică nu ar trebui și nu va deveni o problemă socială”, a spus el. O serie de aspecte mai trebuie clarificate înainte de prezentarea unui proiect final, a subliniat el. Acestea includ și dacă industria va fi capabilă să răspundă cererii tot mai mari de pompe de căldură, o provocare pe care Robert Habeck o consideră realizabilă.
Până în 2045, toate sistemele de încălzire cu petrol și gaze ar trebui interzise în țară. Cea mai mare economie a Europei este angajată într-o transformare fără precedent a modelului său energetic, care implică o reducere a utilizării combustibililor fosili, o ieșire din energia nucleară și dezvoltarea accelerată a energiilor regenerabile, cu scopul de a atinge neutralitatea carbonului până în 2045.
Vești proaste pentru românii care au centrale de apartament! În foarte multe țări din UE aceste centrale termice au fost interzise și se pare că și în România va fi implementată această directivă europeană.
În prezent, Uniunea Europeană lucrează la o nouă legislație privind reducerea emisiilor de carbon care ar trebui să fie implementată în toate statele membre, până în anul 2050.
Programul „Fit for 55” prin care oficialii UE vor să reducă emisiile de carbon cu cel puțin 55% până în 2030, conține un set de propuneri de revizuire și actualizare a legislației comunitare și de introducere de noi inițiative cu scopul de a asigura că politicile europene sunt în conformitate cu obiectivele climatice convenite de Consiliu și de Parlamentul European.
Una dintre măsurile impuse prin „Fit for 55” vizează centralele termice de apartament ce folosesc combustibili fosili, cărbunele, sau gazele naturale, care deja au fost interzise în mai multe state europene precum Danemarca, Norvegia, Olanda, Franța.
În România acest proiect ar urma să fie implementat până în anul 2050, iar acest lucru îi va afecta pe cei 2,6 milioane de români care folosesc deja aceste centrale termice de apartament.
„Există și în România o astfel de inițiativă la Cluj-Napoca, în care practic s-a discutat ca să fie o astfel de interdicție impusă pentru tot ceea ce înseamnă apartamente noi care se construiesc şi ele să aibă doar centrală de scară sau de bloc, să nu mai existe această situație.
În acelaşi timp, noi ar trebui să fim realiști și ceea ce construim să fie în concordanță cu situația care există la noi. Și v-aș da niște date statistice.
În momentul de față, în România încălzirea imobilelor se face doar în proporție de 1% cu resurse regenerabile, adică în mare parte avem biomasă, avem gaz și avem termoficare pentru încălzirea imobilă.
De asemenea, trebuie să avem în vedere că din energia primară, în momentul de față, doar 11% este energie regenerabilă, în rest este o energie fie fosilă, fie energie nucleară.
Toate aceste elemente particularizează situația României și cred că angajamentele care trebuie făcute și negocierile care trebuie duse în ceea ce privește aceste noi impuneri viitoare trebuie să fie unele foarte raționale pentru a nu ajunge în niște situații dramatice.
Ar putea fi foarte multe persoane afectate de această decizie. O să vedem când se va implementa exact”, a explicat Dumitru Chisăliță, preşedinte la Asociația Energia Inteligentă, la Antena 3.
Citește și Ce trebuie să facă românii care au centrală termică de apartament. E obligatoriu!