Victorie în instanță pentru studenți care astfel vor putea participa la cursuri şi examene fără certificat verde COVID-19 la Universitatea din Bucureşti.
Pe 16 decembrie 2021, Biroul Executiv al Consiliului de Administrație al Universității din București a decis ca accesul studenților la examenele în format fizic, pentru sesiunea din iarnă, să se facă strict în baza pașaportului verde sau test negativ. Regulamentul prevedea, însă, o singură excepție: acordul comun al studenților prezenți la examen de a nu verifica certificatele verzi, potrivit B1.
Citeşte şi: Premieră la USAMV Cluj-Napoca! O tumoare de 12,5 kilograme a fost extirpată cu succes de la o căţeluşă
Mai mulţi studenţi au contestat în instanţă protocolul privind certificatul COVID şi au solicitat, odată cu anularea actului, suspendarea executării până la o decizie pe fond.
Tribunalul București a admis cererea de suspendare, soluție care este executorie. Astfel, studenții Universităţii din Bucureşti pot participala cursuri, fără a fi nevoiţi să prezinte certificatul verde COVID.
„Admite cererea formulată de reclamantii …., în contradictoriu cu pârâta UNIVERSITATEA DIN BUCUREŞTI. Dispune suspendarea executării Deciziei Biroului Executiv al Consiliului de Administratie din 16.12.2021 referitoare la accesul studentilor in spatiul de invatamant pentru sustinerea examenelor in format fizic, până la soluţionarea definitivă a actiunii în anulare, ce face obiectul dosarului nr. 34374/3/2021. Executorie de drept, potrivit art. 14 alin. 4 din Legea nr. 554/2004. Ia act că nu se solicită acordarea cheltuielilor de judecata.
Prezenta hotărâre poate fi atacată cu recurs, în termen de 5 zile de la comunicare, potrivit art. 14 alin. 4 din Legea nr. 554/2004, calea de atac urmând a fi depusă la Tribunalul Bucureşti, Secţia a II-a Contencios Administrativ şi Fiscal, conform art. 490 C.pr.civ. Prezenta hotărâre se va comunica părţilor, în copie, conform art. 427 C.pr.civ. Pronunţată astăzi, 18.01.2022, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei.”
Citeşte şi: Avocatul Poporului: Certificatul verde ar fi trebuit introdus prin lege, nu prin hotărâre de Guvern
Decizia Tribunalului București amintește de punctul de vedere al Avocatului Poporului, Renate Weber, cu privire la restricțiile severe impuse de Guvern în contextul COVID-19.
„(…) Nu pot să nu remarc, cu tristețe, felul insidios în care s-a ajuns aici: felul în care OMS și statele lumii și-au propus să lupte cu pandemia, nu cu virusul. Pentru a combate virusul ar fi fost suficient un tratament adecvat. Din păcate, el nu e nici azi disponibil pentru toată lumea.
Pentru a combate pandemia au fost utilizate restricții severe ale libertății de mișcare, închideri de țări și activități, carantine, izolări, internări forțate, vaccinuri și, din nou, după un an restricții severe ale libertății de mișcare, închideri de țări și activități, carantine, izolări, rapeluri peste rapeluri de vaccin. Si nu e sigur că s-a terminat. Au mai fost, în ultimii 75 de ani, și alte epidemii care au avut nevoie de abordări complexe, inclusiv de campanii de vaccinare, de exemplu contra poliomielitei, contra tuberculozei, contra rujeolei, dar niciodată până acum nu a fost folosită agresivitatea colectivă pentru impunerea lor.
Când drepturile colective sunt astfel susținute și impunerea lor se face prin constrângere, directă sau indirectă, cele individuale deja au murit. Mi-as dori să nu am dreptate. Niciodată nu mi-am dorit atât de mult să nu am dreptate”, a transmis Renate Weber.