Europarlamentarii români Dacian Cioloş şi Vlad Gheorghe, împreună cu europarlamentarul grec Georgios Kyrtsos şi parlamentarul bulgar Daniel Lorer, îi recomandă ministrului imigraţiei şi azilului din Grecia, într-o scrisoare comună, să propună în cadrul reuniunii informale a miniştrilor Justiţiei şi Afacerilor Interne, care se desfăşoară joi, ridicarea controlului la frontiera terestră Schengen dintre România, Bulgaria şi Grecia. Anunțul a fost făcut de Dacian Cioloș.
”Într-o scrisoare comună către ministrul imigraţiei şi azilului din Grecia, europarlamentarii români Dacian Cioloş şi Vlad Gheorghe, împreună cu europarlamentarul grec Georgios Kyrtsos şi parlamentarul bulgar Daniel Lorer îi recomandă oficialului grec să propună – în cadrul reuniunii informale a miniştrilor Justiţiei şi Afacerilor Interne care se desfăşoară azi- ridicarea controlului la frontiera terestră Schengen dintre România, Bulgaria şi Grecia”, a transmis Dacian Cioloş.
Europarlamentarul român precizează că în scrisoarea comună, cei patru demnitari aduc în atenţia ministrului Dimitris Kairidis mai multe argumente pentru care acest apel este oportun şi prin care solicită ridicarea controalelor cît mai rapid.
”În primul rând, din 2011, Comisia Europeană reiterează sistematic că Bulgaria şi România sunt pregătite pentru aderarea deplină la Schengen. În al doilea rând, Parlamentul European a emis numeroase rezoluţii şi rapoarte prin care solicită aderarea deplină la Schengen, care au fost susţinute de majoritatea absolută a Camerei. În al treilea rând, reprezentanţii sectoarelor turismului grec şi HORECA solicită ridicarea controlului la frontierele terestre, pentru a facilita sosirea turiştilor români şi bulgari în Grecia. Acesta ar deveni un factor foarte important al dezvoltării economice, în special în părţile de nord ale Greciei, cu condiţia ca graniţa terestră să devină complet deschisă înainte de perioada estivală. În al patrulea rând, în momentul de faţă controalele la frontierele terestre dintre cele trei ţări care se află oficial în spaţiul Schengen aduc încă pierderi uriaşe companiilor de transport şi turiştilor, în ceea ce priveşte costurile de călătorie, câştigurile financiare ratate şi timpul. Acesta este un factor pe care nu-l putem subestima în contextul crizei economice şi inflaţiei fără precedent. În al cincilea rând, ridicarea frontierei ar îmbunătăţi imediat parametrii de mediu ai zonelor în cauză, contribuind astfel la obiectivul UE de reducere a emisiilor de CO2, a poluării aerului şi a bolilor conexe”, se arată în scrisoarea comună a aleşilor din cele trei ţări”, arată eurodeputatul.
De asemenea, cei patru europarlamentari şi parlamentari consideră că ”punerea în aplicare rapidă şi decisivă a propunerii va spori încrederea reciprocă existentă între cele trei state membre şi va creşte eficienţa colaborării lor în cadrul UE”
”Această propunere răspunde nevoilor cetăţenilor şi este responsabilitatea noastră să depăşim dificultăţile şi să oferim cetăţenilor ţărilor noastre beneficii maxime pe baza relaţiilor de bună vecinătate”, se arată în comunicat.
Deși controlul la frontieră va continua să existe pentru mijloacele de transport terestre, expansiunea Spațiului Schengen promite să simplifice în mare măsură călătoriile românilor între statele membre.
Impactul direct este resimțit în principal de călătorii care aleg să ajungă în România și Bulgaria cu avionul sau pe mare din alte țări Schengen. De acum încolo, aceștia nu vor mai fi obligați să prezinte pașaportul la sosire, facilitând astfel procesul de călătorie.
Este important de menționat că pentru mijloacele de transport terestre, precum mașina, trenul sau autocarul, este încă necesar un act de identitate, din cauza dreptului de veto exercitat de Austria în privința regulilor pentru frontierele terestre.
Cu excepția României și Bulgariei, Spațiul Schengen cuprinde deja 27 de state, dintre care 23 sunt membre ale Uniunii Europene, iar patru sunt state membre ale Asociației Europene de Liber Schimb: Norvegia, Islanda, Elveția și Liechtenstein.