Amenzi uriașe pentru cine campează acolo. Au fost instalate mii de corturi, cu toate că e interzisă camparea acolo, plajele făcând parte din zone protejate ale Rezervației Biosferei Delta Dunării.
Un motiv pentru care turiștii nu respectă interdicția de campare pe plajele sălbatice de la Corbu și Vadu e valoarea mică a amenzilor. neactualizate de pe vremea când salariul minim brut era 670 de lei (față de 2.550 de lei astăzi).
Pentru camparea în loc nepermis pe teritoriul Rezervației Biosferei Delta Dunării amenda este între 35 și 100 de lei pentru persoanele fizice, iar dacă plătești în 48 de ore, poți plăti uneori și jumătate din minim, adică 17,5 lei.
Amplasarea unui cort într-un camping din Vama Veche costă între 20 și 40 de lei pe zi, la care se adaugă taxa de persoană, de 39 de lei/zi (https://sandalandala.ro/costuri-si-rezervari), air campingul nu se află pe plajă, pe malul mării. Practic, este mai convenabil să încalci legea și să plătești 17,5 lei pe ziua de „camping” ilegal, decât să te cazezi într-un camping amenajat și autorizat, și să plătești minim 59 de lei pe zi. Este unul dintre lucrurile pe care le remarca și guvernatorul ARBDD, Teodosie Marinov.
„Este absolut ridicol să ai o amendă de 35 de lei (plătitibilă la jumătate din minim în 48 de ore) pentru camparea în locurile interzise!! Majoritatea contravenienților plăteau în avans pe 5 zile doar să nu mai fie deranjați de agenții și inspectorii ecologi”, a transmis guvernatorul ARBDD, Teodosie Marinov.
În momentul de față se află în pregătire o hotărâre de guvern care actualizează toate amenzile pentru încălcările legii Rezervației Biosferei Delta Dunării. Amenzile pentru camparea în zonele interzise vor fi între 3.000 și 6.000 de lei. Chiar și o amendă minimă, plătibilă în 48 de ore, ar însemna 1.500 de lei, iar o escapadă de vineri până duminică ar ajunge la minim 4.500 de lei.
Nu e mai bine nici pentru posesorii de rulote. Se introduce o taxă de 300 de lei pe săptămână de anul acesta pentru ca ei să poată intra cu o rulotă sau autorulotă pe teritoriul rezervației. Taxa nu a existat până acum. Totuși, dacă vor campa în locuri interzise, și cei cu rolte și autorulote vor plăti la fel ca posesorii de corturi.
Cei care intră pe teritoriul Rezervației fără a avea un permis eliberat de ARBDD vor primi amenzi de la 1.000 și 5.000 de lei pentru persoane fizice și între 10.000 și 15.000 de lei pentru persoanele juridice.
E anul scumpirilor! Tot din 2022 se majorează și tarifele pentru accesul cu autovehicule și ambarcațiuni pe teritoriul Rezervației: 50 de lei/zi/autovehicul sau 100 de lei/autovehicul/săptămână sau 300 de lei/an/autovehicul. Taxele pentru ambarcațiuni variază, în funcție de puterea motorului, între 50 de lei și 1.500 de lei pe săptămână sau 100 de lei și 2.500 de lei pentru 12 luni.