PNL, USR PLUS şi UDMR îşi asumă în Programul de guvernare 2020 – 2024 întărirea rolului Justiţiei de putere independentă în stat, prin eliminarea mijloacelor de presiune dinspre politic şi prin asigurarea resurselor necesare, angajându-se, totodată, să iniţieze şi să insiste asupra dezbaterii privind revizuirea Constituţiei.
„În ultimii aproape 20 de ani au avut loc mai multe tentative de revizuire a Constituţiei, dar niciuna nu a reuşit să genereze un acord la nivelul societăţii pentru a fi dusă la bun sfârşit. Numeroasele crize constituţionale din ultimii ani evidenţiază însă necesitatea stringentă a rearanjării raporturilor dintre cele mai importante instituţii ale statului, a competenţelor acestora, precum şi a întăririi principiilor de funcţionare ale statului român. Ne angajăm să iniţiem şi să insistăm asupra dezbaterii privind revizuirea Constituţiei, atrăgând în jurul proiectului nostru un consens. Statul de drept este unul dintre principiile fundamentale ale oricărei democraţii funcţionale, bazate pe separaţia puterilor statului: legislativă, executivă şi judecătorească. În spiritul acestei realităţi incontestabile, promovăm o Justiţie independentă, eficientă şi accesibilă, care să apere drepturile fundamentale ale persoanelor, interesele generale ale societăţii şi democraţia prin drept”, se arată în Programul de guvernare, depus miercuri la Parlament.
Coaliţia guvernamentală îşi asumă la Capitolul Justiţie drept principală misiune „întărirea rolului Justiţiei de putere independentă în stat, prin reglarea mecanismului de echilibru între puteri, prin eliminarea mijloacelor de presiune asupra Justiţiei dinspre politic şi prin asigurarea resurselor necesare”.
„Vom promova îmbunătăţirea calităţii Justiţiei ca serviciu public, garantând o justiţie accesibilă, imparţială şi eficientă pentru toţi cetăţenii. Avem nevoie de măsuri care să reducă termenele de soluţionare a litigiilor şi să asigure un acces cât mai facil la actul de justiţie. Dorim redefinirea hărţii judiciare, examinarea competenţelor instanţelor pentru rechilibrarea volumului de dosare, informatizarea actului de justiţiei şi promovarea mijloacelor alternative de soluţionare a litigiilor pentru degrevarea instanţelor”, se precizează în programul de guvernare.
De asemenea, cele trei formaţiuni politice îşi propun armonizarea legislaţiei privind organizarea şi funcţionarea Justiţiei cu principiile din instrumentele internaţionale ratificate de România, precum şi cu recomandările formulate în cadrul mecanismelor europene – MCV, GRECO şi Comisia de la Veneţia.
Conform Programului de guvernare, modificările privind legislaţia penală vor avea ca obiectiv asigurarea siguranţei cetăţeanului şi combaterea eficientă a infracţionalităţii, inclusiv prin mijloace de prevenţie.
„Justiţia ocupă un loc central în programul de guvernare, deoarece stagnarea şi regresele ultimilor ani reclamă o reformă profundă, care să răspundă atât necesităţii de optimizare a activităţii tuturor entităţilor implicate, ce nu mai poate fi amânată, cât şi urgenţei de garantare a independenţei sistemului judiciar şi de relansare a luptei anticorupţie, până în punctul în care alinierea la standardele europene va deveni ireversibilă”, subliniază PNL, USR PLUS şi UDMR.
PROGRAMUL DE GUVERNARE al Guvernului Florin Cîţu pentru 2020 – 2024. VEZI AICI DOCUMENTUL