Un taximetrist din Bucureşti a încercat să negocieze tariful cu trei refugiaţi din Ucraina. Incidentul a avut loc marţi dimineaţa la Autogara Filaret, unde mai multe persoane refugiate din Ucraina căutau îndrumare şi transport către zone sigure.
„Oportunitatea de face câţiva bani în plus pe spatele celor loviţi de soartă a fost speculată imediat de un şofer de taxi din Capitală care a decis să-şi ofere serviciile. La mica înţelegere, fără aparat de taxat, în schimbul unor sume de bani cu mult mai mari decât costul real al călătoriei.
Taximetristul a fost surprins de poliţiştii locali din cadrul D.G.P.L.C.M.B. chiar în timp ce se pregătea să transporte trei refugiaţi ucraineni. Aflaţi în exercitatea atribuţiilor de serviciu – care vizau tocmai respectarea legalităţii transportului de persoane în regim taxi – poliţiştii locali au observat că lampa de pe taximetru fusese scoasă, iar aparatul de taxat nu fusese pus în funcţiune. După identificare, taximetristul a fost sancţionat contravenţional cu amendă în valoare de 10.000 de lei iar autorizaţia taxi i-a fost reţinută”, a anunţat Poliţia Locală Bucureşti.
În aceeaşi zonă, un alt şofer taxi a refuzat să transporte o familie ucraineană, cu doi copii, care dorea să ajungă la un hotel din Bucureşti. Pentru refuz de cursă, conducătorul taxiului a fost amendat cu 500 de lei iar, ca măsură complementară, s-a dispus reţinerea certificatului profesional.
Poliţiştii locali din cadrul Direcţiei Generale de Poliţie Locală şi Control a Municipiului Bucureşti sunt prezenţi, încă de la sfârşitul săptămânii trecute, în toate punctele în care sosesc refugiaţii din Ucraina. Echipajele Poliţiei Locale au acordă sprijin lucrătorilor Direcţiei de Asistenţă Socială din Capitală (D.G.A.S.M.B) şi se asigură că toate procedurile de preluare şi transport a cetăţenilor ucraineni respectă standardele de siguranţă.
Poliţia de Frontieră a anunțat marți, 1 martie, că 16.188 cetăţeni ucraineni au intrat în România, marţi, până la ora 18.00, în scădere cu 7,4% faţă de acelaşi interval din ziua precedentă, iar de la debutul crizei peste 105.000 de refugiaţi au intrat în ţară.
”În data de 01.03.2022, în intervalul 00.00-18.00, la nivel naţional, prin punctele de frontieră au intrat în România 50.119 de persoane, dintre care 16.188 cetăţeni ucraineni (în scădere cu 7,4% faţă de acelaşi interval orar din ziua precedentă ). Pe la frontiera cu Ucraina au intrat în Romania 7.271 cetăţeni ucraineni (scădere de 6,3%), iar pe la cea cu Republica Moldova au intrat 7.603 cetăţeni ucraineni (scădere de 9,6 %)”, a transmis, marţi seară, Poliţia de Frontieră.