„Consiliul Federal a dat mai multor bănci autorizaţie să coopereze. Băncile sunt încurajate să analizeze serios participarea lor la acest program şi să ia decizii în timp util”, potrivit unui comunicat al guvernului eveţian, citat de Bloomberg. Guvernul nu a precizat care bănci fac obiectul acestei măsuri şi nici despre câte instituţii este vorba.
În luna august, Elveţia şi SUA au convenit asupra unui proiect care urma să permită băncilor elveţiene să prezinte în mod voluntar informaţii privind nereguli în care sunt implicaţi clienţi americani şi să transmită date privind conturile acestora pentru a evita amenzi.
Acordul a fost încheiat după mai mult de doi ani de negocieri, şi după ce numeroase bănci elveţiene, printre care Credit Suisse şi Julius Baer, au fost anchetate pentru că ar fi ajutat clienţi americani să evite plata taxelor în SUA.
UBS, cea mai mare bancă elveţiană, a evitat o anchetă penală pentru fapte similare în 2009 prin plata unei sancţini de 780 milioane de dolari. UBS a recunoscut că a ajutat clienţi americani să evite plata taxelor şi a oferit guvernului SUA informaţii privind 4.500 de conturi implicate în astfel de activităţi.
Wegelin & Co., cea mai veche bancă privată din Elveţia, a pledat vinovat în luna ianuarie într-un proces intentat de autorităţile americane şi a plătit o sancţiune de 74 milioane de dolari. Ulterior, instituţia s-a închis.
Activele administrate privat în Elveţia deţinute de clienţi din afara ţării au crescut anul trecut la 2.200 miliarde dolari SUA. Activele totale administrate de băncile elveţiene au crescut în 2012 cu 320 miliarde franci, la 5.600 miliarde franci, proporţia activelor deţinute de entităţi străine fiind de puţin peste 50%, potrivit Asociaţiei Bancherilor Elveţieni.