„Fără zboruri continentale şi maşini în centrul oraşelor”. Se pregătesc restricţii fără precedent în Europa pentru a nu mai finanţa maşinăria de război a lui Putin

Europenii şi-au dat seama că la un calcul simplu reiese că mult mai multe fonduri îi sunt trimse Rusiei decât Ucrainei, ceea ce face ca ajutorul oferit lui Zelenski să fie aproape inutil. Un plan mai mult decât îndrăzneţ propune eliminarea dependenţei de energia rusească.
Filip Stan
08 apr. 2022, 22:32

Zborurile ar trebui interzise în Europa continentală, iar folosirea mașinilor ar trebui interzisă în centrele orașelor pentru a economisi energie și pentru a preveni ca liderul de la Kremlin, Vladimir, Putin să profite de pe urma vânzărilor de combustibili fosili. Ar fi posibil ca Europa să înceteze rapid dependența de petrol și gaze din Rusia, luând măsuri puternice, potrivit unui raport al consilierului pentru climă Mark Lynas, analistul energetic Rauli Partanen și specialistul în energie și instalații de durabilitate Joris van Dorp.

Politicile includ raționalizarea drastică a resurselor, scrie The Guardian. „Cea mai mare problemă este gazul. În total, anul trecut, Europa a importat 155 de miliarde de metri cubi de gaz din Rusia”, spun autori studiului. Criticii politicii UE de petrol și gaze au subliniat că vânzările de hidrocarburi finanțează războiul din Ucraina.

Cinismul fără margini al UE! În 42 de zile Uniunea Europeană a plătit Rusiei pentru gaze de 35 de ori mai mult decât i-a oferit Ucrainei pentru apărare
Chiar şi liderul UE Josep Borrell a declarat recent: „Am oferit Ucrainei aproape 1 miliard de euro. Poate părea mult, dar 1 miliard de euro îl plătim pe Putin în fiecare zi pentru energia pe care ne-o oferă. De la începutul războiului, i-am dat 35 de miliarde de euro [29 de miliarde de lire sterline], comparativ cu 1 miliard de euro pe care i-am dat Ucrainei să se înarmeze.”

Autorii raportului au recomandări foarte drastice pentru modul de viaţă european: „Concluzionam că este posibil să se elimine importurile de gaze rusești începând imediat în Europa. Acest lucru va necesita un nivel fără precedent de solidaritate europeană, o combinație între un plan Marshall și o redistribuire a energiei pe continent, după cum este necesar și pentru a sprijini tranziția.”

Agenția Internațională pentru Energie a lansat recent un plan în 10 puncte pentru reducerea cererii de petrol în țările membre ale Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică, cu sugestii inclusiv legate de un transport public subvenționat, limite mai mici de viteză și o reducere a zborurilor de afaceri. Autorii celui mai recent raport al Institutului de Cercetare RePlanet susțin însă că astfel de măsuri ar reduce cererea cu 2,7 milioane de barili pe zi în economiile avansate, încă substanțial mai puțin decât exporturile de petrol rusești către Europa.

Prețurile gazelor naturale au explodat! Cât costă după ce UE a anunțat că pregătește noi sancțiuni împotriva Rusiei

Autorii susțin că trebuie să mergem mai departe  pentru a elimina 25% din totalul consumului de petrol în Europa. „Propunem interdicții pentru toate zborurile de afaceri, avioanele private și zborurile interne în Europa pentru a economisi petrol, precum și interzicerea folosirii mașinilor în centrul orașelor”, au spus aceștia. „Acest lucru ar trebui combinat cu transportul public gratuit. Deși impactul acestui lucru nu este ușor de cuantificat, credem că acest lucru ar putea dubla reducerea utilizării petrolului dincolo de cea propusă de AIE.

Un nou sondaj realizat de Savanta ComRes a constatat că 41% dintre persoanele intervievate în Regatul Unit, Germania, Polonia, Franța, Suedia și Țările de Jos au declarat că „au fost ferm de acord” că țara lor ar trebui să înceteze imediat să cumpere petrol și gaze rusești. Doar 6,4% s-au arătat sceptici.

Puțin peste 40% au spus că ar fi pregătiți să accepte raționalizarea energiei pentru a gestiona cererea, iar 52,7% că ar mânca mai puțină carne pentru a reduce cererea pentru exporturile ucrainene. „Europa trimite peste 500 de milioane de euro în fiecare zi direct la Kremlin, deoarece continuăm să importăm cantități mari de petrol, gaze și cărbune rusești. Această situație nu poate continua”, au spus autorii raportului.
„Europa trimite peste 500 de milioane de euro în fiecare zi direct la Kremlin, deoarece continuăm să importăm cantități mari de petrol, gaze și cărbune rusești. Această situație nu poate continua”, au spus autorii raportului.

„Este insuportabil din punct de vedere moral și politic ca Europa să finanțeze mașina de război a lui Putin – plătind pentru aceleași rachete și bombe care plouă asupra școlilor și spitalelor ucrainene – în același timp cu care se presupune că se unește pentru a-l opri pe Putin prin sancțiuni. Există o singură soluție. Trebuie să oprim acest torent de bani pe care îl trimitem la Kremlin, oprind imediat importurile noastre de combustibili fosili din Rusia”, scrie The Guardian.

 

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Cine este câştigătorul Survivor România 2025: Când se difuzează marea finală
Fanatik.ro
Marian Golea anunță semnul bântuit de Steaua morţii. Cine are un an dificil, cumpănă mare în iunie, potrivit zodiacului chinezesc
Capital.ro
Anunț dureros despre Elena Udrea chiar în Vinerea Patimilor. Vestea cruntă confirmată de avocatul ei
Playtech.ro
Se construiește un Drum Expres pentru București. Șoseaua va avea 4 benzi de circulație, când trebuie să fie gata
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Originea raportului CIA privind soldați sovietici care ar fi fost prefăcuți în stană de piatră după întâlnirea cu un OZN
wowbiz.ro
A murit în Vinerea Mare! Celebru artist român s-a stins fulgerător
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
Tragedie în Vinerea Mare. Marele fotbalist a pierdut lupta cu cancerul
Ego.ro
Ce a pățit Armin. Nicoară, imediat după ce a devenit tată! Probleme cu botezul și... EXCLUSIV
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
kanald.ro
Un tânăr a ars de viu și alți doi se zbat între viață și moarte, după ce mașina în care se aflau s-a izbit puternic de un TIR, în Caraș-Severin
Cancan.ro
CAUZA morții Julietei Szönyi. Sora actriței din 'Toate pânzele sus' face dezvăluiri tulburătoare
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Durere în România în Vinerea Mare! A murit azi un artist uriaș al țării. A făcut nemuritoare emoția umană
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
stirilekanald.ro
Dragoș Cristescu a murit în Vinerea Mare! Celebru artist român s-a stins fulgerător
Inca o moarte suspecta in randul angajatilor de la cel mai mare spital din Iasi: „Sunt ca negrii pe plantatie”
MediaFlux
Câți militari a detașat România în misiuni sub egida NATO, UE și ONU. Anunțul făcut de Ministerul Apărării
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Am întrebat ChatGPT ce rețetă de cozonac îmi recomandă de Paște. Iată „secretul” cozonacului perfect, potrivit algoritmilor AI