Zborurile ar trebui interzise în Europa continentală, iar folosirea mașinilor ar trebui interzisă în centrele orașelor pentru a economisi energie și pentru a preveni ca liderul de la Kremlin, Vladimir, Putin să profite de pe urma vânzărilor de combustibili fosili. Ar fi posibil ca Europa să înceteze rapid dependența de petrol și gaze din Rusia, luând măsuri puternice, potrivit unui raport al consilierului pentru climă Mark Lynas, analistul energetic Rauli Partanen și specialistul în energie și instalații de durabilitate Joris van Dorp.
Politicile includ raționalizarea drastică a resurselor, scrie The Guardian. „Cea mai mare problemă este gazul. În total, anul trecut, Europa a importat 155 de miliarde de metri cubi de gaz din Rusia”, spun autori studiului. Criticii politicii UE de petrol și gaze au subliniat că vânzările de hidrocarburi finanțează războiul din Ucraina.
Cinismul fără margini al UE! În 42 de zile Uniunea Europeană a plătit Rusiei pentru gaze de 35 de ori mai mult decât i-a oferit Ucrainei pentru apărare
Chiar şi liderul UE Josep Borrell a declarat recent: „Am oferit Ucrainei aproape 1 miliard de euro. Poate părea mult, dar 1 miliard de euro îl plătim pe Putin în fiecare zi pentru energia pe care ne-o oferă. De la începutul războiului, i-am dat 35 de miliarde de euro [29 de miliarde de lire sterline], comparativ cu 1 miliard de euro pe care i-am dat Ucrainei să se înarmeze.”
Autorii raportului au recomandări foarte drastice pentru modul de viaţă european: „Concluzionam că este posibil să se elimine importurile de gaze rusești începând imediat în Europa. Acest lucru va necesita un nivel fără precedent de solidaritate europeană, o combinație între un plan Marshall și o redistribuire a energiei pe continent, după cum este necesar și pentru a sprijini tranziția.”
Agenția Internațională pentru Energie a lansat recent un plan în 10 puncte pentru reducerea cererii de petrol în țările membre ale Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică, cu sugestii inclusiv legate de un transport public subvenționat, limite mai mici de viteză și o reducere a zborurilor de afaceri. Autorii celui mai recent raport al Institutului de Cercetare RePlanet susțin însă că astfel de măsuri ar reduce cererea cu 2,7 milioane de barili pe zi în economiile avansate, încă substanțial mai puțin decât exporturile de petrol rusești către Europa.
Autorii susțin că trebuie să mergem mai departe pentru a elimina 25% din totalul consumului de petrol în Europa. „Propunem interdicții pentru toate zborurile de afaceri, avioanele private și zborurile interne în Europa pentru a economisi petrol, precum și interzicerea folosirii mașinilor în centrul orașelor”, au spus aceștia. „Acest lucru ar trebui combinat cu transportul public gratuit. Deși impactul acestui lucru nu este ușor de cuantificat, credem că acest lucru ar putea dubla reducerea utilizării petrolului dincolo de cea propusă de AIE.
Un nou sondaj realizat de Savanta ComRes a constatat că 41% dintre persoanele intervievate în Regatul Unit, Germania, Polonia, Franța, Suedia și Țările de Jos au declarat că „au fost ferm de acord” că țara lor ar trebui să înceteze imediat să cumpere petrol și gaze rusești. Doar 6,4% s-au arătat sceptici.
Puțin peste 40% au spus că ar fi pregătiți să accepte raționalizarea energiei pentru a gestiona cererea, iar 52,7% că ar mânca mai puțină carne pentru a reduce cererea pentru exporturile ucrainene. „Europa trimite peste 500 de milioane de euro în fiecare zi direct la Kremlin, deoarece continuăm să importăm cantități mari de petrol, gaze și cărbune rusești. Această situație nu poate continua”, au spus autorii raportului.
„Europa trimite peste 500 de milioane de euro în fiecare zi direct la Kremlin, deoarece continuăm să importăm cantități mari de petrol, gaze și cărbune rusești. Această situație nu poate continua”, au spus autorii raportului.
„Este insuportabil din punct de vedere moral și politic ca Europa să finanțeze mașina de război a lui Putin – plătind pentru aceleași rachete și bombe care plouă asupra școlilor și spitalelor ucrainene – în același timp cu care se presupune că se unește pentru a-l opri pe Putin prin sancțiuni. Există o singură soluție. Trebuie să oprim acest torent de bani pe care îl trimitem la Kremlin, oprind imediat importurile noastre de combustibili fosili din Rusia”, scrie The Guardian.