Farfuria zburătoare de la NASA: Agenţia spaţială americană a amânat testarea ei

Condițiile meteorologice nefavorabile au condus la amânarea testării "farfuriei zburătoare" concepută de NASA, de fapt o nouă tehnologie pentru aterizarea/asolizarea navetelor spațiale cu încărcături foarte grele la bord, testare ce a fost reprogramată pentru miercuri, 11 iunie, conform unui material publicat de SPACE.com.
Romania TV
10 iun. 2014, 14:40
Farfuria zburătoare de la NASA: Agenţia spaţială americană a amânat testarea ei

Data inițială pentru testarea tehnologiei Low-Density Supersonic Decelerator (LDSD — decelerator supersonic de mică densitate) era stabilită pentru 3 iunie. Deceleratorul supersonic de mică densitate urmează să ajungă pe cerul insulelor Hawaii, purtat de un gigantic balon umflat cu heliu. Cu un volum de aproape 1 milion de metri cubi, acest balon ar putea umple complet celebrul stadion Rose Bowl. Învelișul său este realizat dintr-o textură high-tech extrem de rezistentă și foarte subțire, scrie Agerpres.

Dacă vremea nu va permite lansarea de miercuri, următoarea fereastră de oportunitate se deschide abia sâmbătă, 14 iunie.

În prezent NASA încă se bazează pe un sistem de aterizare/asolizare dezvoltat în urmă cu mai bine de 40 de ani pentru asolizarea sondei Viking pe Marte, conform explicațiilor oferite luni de Ian Clark de la NASA Jet Propulsion Laboratory.

„Folosim de mai multe decenii același sistem de parașute pentru asolizare. Dacă ne propunem să trimitem oameni pe Marte, avem nevoie de ceva nou”, a susținut el.

Balonul cu heliu va purta această „farfurie zburătoare” până la altitudinea de aproximativ 37.000 de metri, de aproape patru ori mai sus decât altitudinea de croazieră a unui avion de pasageri. La această altitudine, densitatea atmosferică terestră este similară celei marțiene. După ce va ajunge la 37.000 de metri balonul se va desprinde automat, iar sistemul LDSD urmează să-și demonstreze calitățile de aterizare. El este dotat cu o rachetă ce va fi aprinsă urmând să propulseze „farfuria zburătoare” până la o viteză de 4 ori mai mare decât viteza sunetului, viteză corespunzătoare unei coborâri spre suprafața planetei Marte.

Dacă sistemul va funcționa conform proiectanților, un inel gonflabil cu care este prevăzută farfuria, inel realizat din aceleași materiale ca și vestele antiglonț, se va umfla până la 1 metru în jurul acesteia într-o fracțiune de secundă, generând o forță de frânare suficientă pentru deschiderea unei parașute foarte mari care va coborî apoi „farfuria zburătoare” până la suprafața oceanului.

„Viteza vântului a fost prea mare în aceste zile, fiind principalul factor al amânării acestui test”, conform unui anunța făcut de NASA duminică. „Decizia de lansare pentru ziua de miercuri, 11 iunie, va fi luată marți, 10 iunie”, conform aceluiași anunț.

Ultimul rover robotizat trimis de NASA la suprafața planetei Marte, Curiosity, cântărește 1 tonă. Acest nou sistem este conceput pentru a permite asolizarea în siguranță a unei greutăți duble. Folosirea unui sistem de parașute multiple poate asigura premisele asolizării unei navete spațiale cu masa între 20 și 30 de tone, conform lui Ian Clark.

DailyBusiness
Schimbare majoră pentru salariații din România! Se impun măsuri noi la Guvern
Spynews
Ce lecții importante a primit fiul lui Leonard Doroftei de la părinții lui. Cât de mult își admiră Adrian Doroftei tatăl
Bzi.ro
Cum arată casa lui Valerie Lungu: Fanii au rămas uimiți când au văzut imaginile postate de influenceriță – GALERIE FOTO
Fanatik.ro
Cel mai tare model Dacia Duster 3. Mașina tunată pe care orice român și-ar dori-o. Arată spectaculos
Capital.ro
Zi de doliu în România. Cel mai mare artist s-a dus în ceruri. Adio, Daniel...
Playtech.ro
Primul mesaj oficial al președintelui american Donald Trump: ”Va fi epocă de...
DailyBusiness
Vin banii pentru românii săraci! Anunțul APIA
Adevarul
De ce este Elon Musk cel mai mare susținător al lui Donald Trump. Călătoria pe Marte și miliarde de dolari
wowbiz.ro
Mama Nataliei, fetița moartă în accidentul din Timișoara, distrusă de durere: "Vei trăi mereu în sufletele noastre, înger drag"
Spynews
Cum a răspuns Tzancă Uraganu, după ce Gigi Becali l-a întrebat dacă consumă substanțe interzise: ”Sunt un băiat...”
Spynews
Mihaela Borcea a fost cerută în căsătorie. Iubitul ei, Sorin, a organizat totul în mare secret / VIDEO
Evz.ro
Ema Uta explodează! Ce a scos-o din sărite pe vedetă, e legat de bani
Ego.ro
După ce ar fi gafat cu Marica, Ioana Tamaș și-a expus trupul perfect! Imaginile cu ea arată de ce nu i-aputut rezista fostul tricolor
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu Eugenie Bouchard. Cum a putut să apară îmbrăcată, mai mult dezbrăcată
kanald.ro
Cât va fi pensia minimă de la 1 ianuarie 2025: Aproximativ 5 milioane de seniori vor beneficia de o pensie majorată
Cancan.ro
Ce pensie primește o gospodină în România, chiar dacă nu a muncit nicio zi în viața ei
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
România a pierdut cel mai mare cântăreț de muzică populară. Va rămâne în sufletul tuturor
StirileBZI
Se schimbă toate buletinele românilor! Cât mai sunt valabile cărțile de identitate
Prosport.ro
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
stirilekanald.ro
Femeia care a dispărut fără papuci în picioare înainte de Revelion a fost găsită. Veste tristă despre Eva, mămica a doi copii mici
substantial.ro
Fostul Președinte Igor Dodon Anunță Proteste După Alegerile Prezidențiale din Moldova
MediaFlux
Se ÎNGHEAȚĂ PENSIILE în ROMÂNIA! Lovitură TOTALĂ pentru PENSIONARI
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Guvernul a pregătit un nou ajutor pentru români: indemnizația de solidaritate. Cine sunt persoanele vizate