Mărețul lăcaș de cult de pe Valea Hârtibaciului, care a purtat hramul Sfântului Ladislau, a fost construit în secolul al XIII-lea. Este o construcție în stil romanic, cu 3 nave și turn de strajă. Zidurile înconjurătoare au fost ridicate în secolul al XV-lea și completate în secolul al XVI-lea cu un zid suplimentar pe latura sudică.
Pe ruinele bisericii puse la pământ de cutremur și de incendiu, comunitatea săsească a ridicat o nouă biserică. Întreaga lucrare a costat 9.000 de florini, 1.000 dintre aceștia fiind donați de baronul Samuel von Brukenthal.
Turnul rămas în picioare din veche fortificație este cunoscut sub denumirea de „Turnul Slăninilor și al Funcționarilor”.
„Are două niveluri: sus, se depozita slănina. Aici, veneau sașii duminica, după slujbă, să-și ia câte o bucată de slănină. Se tăia în prezența paznicului, când se scurta și bucata de lemn atârnată lângă, care era pe post de măsură. Sub depozitul de slănini, se afla un spațiu pentru funcționarii publici. Aici au muncit până în 1900, când a fost construit Sediul Public, unde se mai aflau Jandarmii, Judecătoria și Primăria”, explică profesorul Achim Mihuleț, fost director al școlii din localitate, pentru oradesibiu.ro
În turn, se urcă pe niște trepte masive din stejar, care duc în vârful turnului unde se află un ceas elveția fabricat în 1900, în Berna.
Odată ce turistul a vizitat turnul vechi din secolul XIII, se poate întoarce în biserica ridicată după anul 1800. Aici, privirea îi este furată de o icoană de dimensiuni generoase, înfățișându-l pe Iisus ținând în mână un potir, executată de pictorul Franz Neuhauser în 1816. Tot în biserică, este prezent și primul blazon al familiei baronului de Brukenthal, aflat pe amvonul realizat în stil neoclasic.
De o frumusețe aparte sunt și stranele ocupate odinioară de membrii familiei baronului și orga realizată de meșterul Samuel Matz în 1806.