”Israelul comite masacre în oraş”, a declarat un purtător de cuvânt al ministerului, Ashraf al-Qodra, citat de Anadolu.
Israelul bombardează Fâşia Gaza de circa patru săptămâni, timp în care au fost ucişi aproape 1.500 de palestinieni şi răniţi peste 8.300, în majoritate civili. Potrivit autorităţilor israeliene, ofensiva din Fâşia Gaza, intitulată Protective Edge, are drept scop distrugerea capabilităţilor facţiunilor palestiniene de a lansa rachete asupra Israelului.
Anadolu comentează că, pentru a treia zi consecutiv, sute de mii de palestinieni din Fâşia Gaza suferă din cauza penuriei de apă şi electricitate ca urmare a atacurilor israeliene asupra enclavei supuse unei blocade de către Israel.
Lipsa apei şi a electricităţii au determinat grupuri locale şi internaţionale pentru apărarea omului să avertizeze în legătură cu un dezastru iminent privind toate aspectele vieţii în Fâşia Gaza.
”Departamente spitaliceşti întregi ar putea fi închise”, a declarat Youssef Abu al-Rish, un alt purtător de cuvânt al ministerului.
Singura centrală electrică din Gaza a fost închisă după un atac israelian care a vizat la începutul acestei săptămâni depozitul de combustibili al centralei.
Întreruperea curentului electric a dus la oprirea funcţionării pompelor de ape uzate, provocând temeri în legătură cu o catastrofă ecologică în teritoriul palestinian bombardat de Israel.
”Cartiere întregi din Fâşia Gaza se confruntă acum cu inundaţii de ape uzate. Generatoarele electrice au nevoie de peste 15.000 de litri de combustibili zilnic pentru acţionarea pompelor pentru ape uzate, combustibili pe care municipalitatea nu-i poate procura în plin război israelian”, a declarat Nezar Hegazi, şeful autorităţii municipale din Gaza.
Lipsa în continuare de electricitate în cea mai mare parte din Fâşia Gaza a dus la oprirea funcţionării celor peste 200 puţuri de care depinde teritoriul palestinian pentru procurarea apei potabile, a mai spus Hegazi.
Saed Abu Ali, un distribuitor de apă îmbuteliată, şi-a încetat activitatea după oprirea centralei electrice din Gaza, deoarece lipsa de electricitate a împiedicat funcţionarea companiilor pentru purificarea apei.
Lipsa curentului electric a înrăutăţit viaţa – şi aşa grea – a mii de locuitori în Gaza şi a provocat întreruperi în funcţionarea reţelelor de telefonie şi a aparatelor electrocasnice. Mulţi nu mai pot să ia legătura cu alţi membri ai familiilor lor aflaţi în altă parte sau să urmărească ştirile la radio şi televiziune.
Centrala electrică din Gaza are nevoie de circa 650.000 de litri de combustibili pentru operaţiunile sale zilnice. Cu o putere de 65 de megawaţi, centrala asigură doar o treime din necesarul total de energie electrică al Fâşiei Gaza.
Enclava palestiniană primeşte 120 de megawaţi de la Israel în fiecare zi şi cumpără alţi 28 de megawaţi de la Egipt, potrivit Autorităţii din domeniul energiei din Gaza, conchide Anadolu.