Se prepară uşor în casă. Dar cine n-are răbdare, are de unde cumpăra în aceste zile. La târgurile deschise de Ziua Naţională, porţiile de fasole cu ciolan sau cârnaţi de casă se vând pe bandă rulantă.
Reteta originala de fasole cu ciolan a fost creata de bucatarii din armata si este considerata de soldati cea mai gustoasa mancare de la popota. Se pregateste in cantitati mari si se serveste cu muraturi si cu un pahar de tuica alaturi.
Aveti nevoie de un ciolan afumat, jumatate de kilogram de fasole boabe, un pahar de suc de rosii, o foaie de dafin, patrunjel verde, sare si piper.
Cum se pregateste?
E obligatoriu sa tineti fasolea in apa cu sare o noapte intreaga. O puneti in apa seara si dimineata o spalati in mai multe ape si o puneti la fiert in apa calda. Dupa cateva clocote schimbati apa. Repetati inca o data operatiunea.
Apoi adaugati ciolanul spalat bine si lasati sa fiarba aproape 2 ore. Cand este fiarta carnea si fasolea, se indeparteaza carnea de pe os, se adauga o ceapa tocata si calita, paharul de suc de rosii, frunza de dafin, sarea si piperul, dupa gust. Lasati sa fiarba pana scade zeama.
Merge numai bine cu muraturi!
ALTE REŢETE DE FASOLE
1. Fasole cu ciolan
Ingrediente
1 kilogram de fasole uscată (înmuiată peste noapte)
1 ciolan afumat
2 linguri de ulei
3 foi de dafin
1 ceapă albă mare
2 morcovi
1 lingură boia de ardei
1 linguriţă rasă de oregano
1 linguriţă seminţe de coriandru măcinate
1 linguriţă de chimen
3 linguri de pastă de tomate
1 lingură de miere
sare şi piper
Preparare
1. Fierbeţi ciolanul la foc mic spumând din când în când, până când carnea prinde a se desprinde de pe os. După ce carnea a fiert, scoateţi-o din zeama în care a fiert şi lăsaţi-o să se răcească. Păstraţi zeama în care a fiert carnea.
2.În paralel cu ciolanul, fierbeţi fasolea în apă fără sare până când boabele sunt fierte pe jumătate.
3. Tocaţi ceapa şi tăiaţi morcovul rondele. Rumeniţi în ulei ceapa şi morcovul. Adăugaţi boia de ardei şi lăsaţi-o să se rumenească foarte puţin. Atenţie să nu o ardeţi!
4. Adăugaţi carnea de pe os, tăiată în bucăţi potrivit de mari, fasolea (fără apa în care a fiert) şi acoperiţi-o cu zeama în care a fiert carnea (fasolea trebuie să aibă relativ aceeaşi temperatură cu lichidul). Adăugaţi pasta de tomate, lingura de miere, foile de dafin, coriandrul măcinat şi chimenul şi lăsaţi să fiarbă la foc mic până când toate ingredientele sunt fierte. Asezonaţi cu sare şi piper.
Fasolea cu ciolan se serveşte (fără ciolan) cu murături.
2. Mâncare de fasole cu ciolan afumat
Ingrediente – 4 porti:
300 g fasole uscata alba
600-700 g ciolan afumat dezosat
2 morcovi
3 buc ceapa alba
2-4 foi de dafin
10 boabe de piper negru
cimbru uscat / 2 crengute
1 lingura amidon
2 linguri pasta de tomate
marar uscat
sare
piper alb
ulei de masline
Preparare
Fasolea alba uscata cu bob mare se pune in apa de seara pana dimineata. Astfel va fierbe foarte repede si boabele raman intregi. Primele doua ape se arunca. Ciolanul afumat se spala bine si dupa caz se taie in doua, iar daca este cu os se lasa intreg.
Se pune la fiert intr-o oala cu cei doi morcovi taiati in jumatate pe lung, 1-2 cepe, 2-3 foi de dafin, cateva boabe de piper negru si 1-2 crengute de cimbru. Se spumeaza dupa caz, dar daca e bine spalat nu e cazul.
Cand boabele de fasole s-au fiert pe jumatate se combina cu ciolanul si se lasa sa fiarba impreuna. Este greu de dat un timp de fierbere, pentru ca depinde de ce soi de fasole folositi. Eu am fiert cca. 40 de minute.
Intr-o tigaie se pune uleiul de masline si se distuie cea de-a treia ceapa taiata marunt. Cand devine translucida se adauga amidonul si pasta de tomate. Se dizolva cu zeama de fasole astfel ca sosul sa capete o consistenta. Se adauga fasolea scursa, ciolanul taiat felii si morcovii taiati in cuburi mici.
Se condimenteaza cu piper alb si sare, tinand cont ca si ciolanul a avut sare. Se mai lasa sa dea cateva clocote. Se presara putin marar uscar si cimbru uscat si se serveste.
3. Fasole cu ciolan
Ingrediente:
1 ciolan afumat
500 g fasole boabe
1 pahar suc de roşii
1 foaie de dafin
pătrunjel verde
sare şi piper
Preparare:
Fasolea se ţine în apă cu sare de seara până dimineaţa. Apoi se spală în mai multe ape şi se pune la fiert în apă caldă. După ce se fierbe 1-15 minute, se varsă apa şi se pune altă apă caldă. Operaţiunea se mai repetă o dată. Se adaugă ciolanul spălat bine şi se lasă să fiarbă circa două ore. Când este aproape fiartă carnea şi fasolea, se îndepărtează carnea de pe os, se adaugă o ceapă tocată şi călită, un pahar cu suc de roşii, o frunză de dafin, sare, piper. Totul se lasă să fiarbă până scade sosul. Fasolea cu ciolan afumat se serveşte alături de o salată de murături tradiţionale.
4. Fasole cu ciolan afumat în pâine
Ingrediente:
– 1 ciolanas afumat de porc
– ½ kg boabe de fasole
– o jumatate de morcov mare
– o ceapa
– o felie de telina
– o jumatate de ardei gras
– 2 rosii taiate cubulete (sau pasta de tomate)
– foi de dafin
– boabe de piper negru
Preparare:
Se pun boabele la fiert cu ciolanul cam 2-2 ½.h .Se toaca legumele, se calesc in ulei foarte putin, cat sa se dezvolte aromele. Cand s-a fiert ciolanasul, se taie bucati si se pune inapoi. Se adauga legumele, se mai fierbe cam 20-30 minute. Asta e tot. Se decupeaza o paine mare, se adauga acolo o portie, se serveste cu acrituri sau ardei iute.
5. Fasole cu ciolan afumat
Ingrediente:
– 400 g fasole uscata alba
– 2 cepe
– 2 morcovi
– 1/2 capatana telina
– 1 radacina patrunjel
– 1 ardei gras
– 2 lingurite boia de ardei dulce
– 1 lingurita cimbru pisat
– 1 ciolan afumat cca 1,5 kg
– 5 l apa
Preparare:
Se pune fasolea in apa rece cu o seara inainte de a se gati, se opareste de 2-3 ori si se scurge apa, dupa care se pune la fiert impreuna cu ciolanul afumat in apa rece, se ia spuma de cate ori este nevoie. Se incearca fasolea, se capteaza cateva boabe in lingura si se sufla usor spre ea, daca se cojeste, adaugam zarzavaturile intregi si lasam sa fiarba pana cand carnea de pe ciolan se decojeste iar fasolea incepe sa se farame. Scoatem osul de la ciolanul afumat si zarzavaturile fierte. Adaugam boiaua de ardei si cimbrul si dregem cu sare si piper. Pisam legunele fierte si le turnam inapoi in oala amestecand pt. a nu se forma cocoloase. Se serveste cu salata de ceapa rosie sau muraturi.