Fasting-ul „18:6″: argumente pro, contra. Program de alimentație și sfaturi de la experți

Cercetătorii susțin că omul obișnuit consumă cea mai mare parte din aportul caloric într-o fereastră de hrănire de 12 ore.
Alina Costache
14 mart. 2023, 23:55
Fasting-ul „18:6

Postul intermitent (IF), sau hrănirea limitată în timp, poate aduce beneficii profunde, cum ar fi creșterea energiei, creșterea funcției cognitive și reducerea inflamației atunci când este făcută corect.

Dar nu toate tipurile de fasting sunt egale. Ai programul 16:8, programul 18:6, programul 20:4 și multe altele, toate acestea restricționând ferestrele de hrănire în mod diferit și au un impact unic asupra sănătății metabolice. Să aruncăm o privire mai atentă la beneficiile și riscurile asociate cu un program de post 18:6.

Ce este fasting-ul 18:6?
Urmând un program de fasting 18:6 înseamnă că postești 18 ore pe zi și mănânci șase ore pe zi.

„[18:6] este un termen folosit pentru a explica fereastra de post și fereastra de mâncare a unei persoane”, spune Mindy Pelz, D.C., autoarea cărții Fast Like a Girl, pentru mindbodygreen. „Optsprezece ore este perioada de timp în care rămân în mod constant fără mâncare, iar șase ore este perioada de timp în care îmi mănâncă masa”, spune ea.

Cum să mănânci de toate fără să te îngraşi. Patru trucuri care activează metabolismul şi te scapă de dietă
Cercetătorii susțin că omul obișnuit consumă cea mai mare parte din aportul caloric într-o fereastră de hrănire de 12 ore. Asta face ca 18:6 o opțiune de post moderată până la avansată — este mai restrictivă decât 16:8 dar nu la fel de intens ca postul cu zile alternative sau dieta 5:2.

Ca atare, potrivit Madiha Saeed, M.D., autorul The Holistic Rx, programul 18:6  ar putea fi benefic pentru cineva care se confruntă cu un platou de pierdere în greutate în programul 16:8.

Iar beneficiile acestui tip de fasting se întind dincolo de pierderea în greutate. „Pauze mai lungi vă pot reseta sistemul”, spune Saeed. „Știința modernă a găsit acum atât de multe beneficii fizice pentru post. Pur și simplu să nu mănânci este antiinflamator, antitumoral și anti-îmbătrânire.”

Rezumat
18:6 este un tip de post în care treci 18 ore fără mâncare și restricționezi fereastra de hrănire la șase ore în fiecare zi. Este o opțiune populară pentru cei care au atins platourile de slăbire prin metode de post mai puțin restrictive sau caută să sporească beneficiile pentru sănătatea celulară ale postului lor.

Dieta monahală a călugărilor de pe Muntele Athos. Vei slăbi mai ușor și mai sănătos
Beneficiile acestui program de post:

1. Susține digestia.
Postul susține un mecanism digestiv important numit complexul motor migrator care controlează contracțiile stomacului și ale intestinului subțire într-un model ciclic pe o perioadă de aproximativ două ore, spune Saeed. Distanțarea meselor, așa cum procedezi într-un program de post 18:6, poate îmbunătăți funcția.

Saeed spune că postul stimulează, de asemenea, producția de adenozin monofosfat ciclic (c-AMP)6, un mesager crucial care susține sănătatea intestinală.

2.Promovează pierderea în greutate.
Când stăm ore întregi fără mâncare, poate crește lipoliza care arde grăsimile, poate crește flexibilitatea metabolică și poate accelera rata metabolică. Postul stimulează, de asemenea, căi care construiesc noi mitocondrii și sporesc energia celulară, spune Saeed.

În ceea ce privește rezultatele de slăbire la care te poți aștepta la 18:6, Pelz observă că a văzut clienții slăbând între cinci și 10 kilograme într-o lună în timp ce urmau acest regim de post. Totuși, Saeed observă că bărbații și femeile pot experimenta pierderea în greutate în mod diferit. „Pentru bărbați, ei pot începe să postească 15 ore pe zi și pot scăpa de 30 de kilograme într-o lună”, spune ea. „Femeile de obicei nu pierd în greutate atât de repede”.

3. Îmbunătățește funcția cognitivă.
Pelz spune că după 18 ore în stare de post, corpul tău va experimenta o gamă largă de beneficii pozitive pe termen scurt, cum ar fi claritatea mentală îmbunătățită și funcția cognitivă.

Postul este, de asemenea, cercetat ca instrument preventiv împotriva declinului cognitiv și a tulburărilor precum demența10. „Rezistența la insulină, obezitatea și sindromul metabolic sunt toate asociate cu declinul cognitiv… iar postul reduce aceste afecțiuni”, a spus anterior, Jason Fung, medic nefrolog și expert în post intermitent, pentru mindbodygreen.

Fasting-ul (mai ales atunci când este asociat cu un model de alimentație ceto) poate stimula și producția de cetone, care s-a dovedit că stimulează metabolismul neuronal, oferindu-ti mai multă energie și claritate mentală, spune Pelz.

Saeed împărtășește că IF s-a dovedit că afectează, de asemenea, factorul neurotrofic derivat din creier (BDNF) al hormonului de creștere, care joacă un rol în stimularea noilor celule cerebrale și în creșterea performanței neuronilor existenți.

Citeste continuarea pe SFATULPARINTILOR. RO.

 

DailyBusiness
Bonul fiscal, în PERICOL. Proiectul de lege care scutește comercianții de această obligație
Spynews
Silviu Prigoană ar fi avut probleme financiare în ultima perioadă din viața lui! Ar fi cerut împrumut 30.000 euro: ”L-a sunat pe un prieten”
Bzi.ro
Gabriela Lucuțar a rupt tăcerea despre înmormântarea lui Silviu Prigoană! A spus totul despre testament
Fanatik.ro
Cele 3 zodii care vor avea 2 săptămâni de poveste. Le iese norocul în cale, veștile sunt foarte bune
Capital.ro
Certificat obligatoriu de la 1 decembrie. Anunț pentru românii cu mașini second-hand
Playtech.ro
Cine pe cine a sunat: Ciolacu a vorbit la telefon cu Trump și...
DailyBusiness
România are cea mai MARE inflație din Uniunea Europeană. Prețurile au luat-o RAZNA
Adevarul
„Corecția” barbară pe care un bărbat i-a aplicat-o soției: I-a tăiat părul cu toporul, a ras-o în cap şi a bătut-o crunt
wowbiz.ro
Vila lui Silviu Prigoană a fost scoasă la vânzare! Cum arată „palatul groazei”, așa cum îl numește Adriana Bahmuțeanu, la interior! Suma uriașă pe care o cer pe casa cu piscină și cinema
Spynews
Carmen Grebenișan a recunoscut că a fost înșelată de fostul soț, Alex Militaru. Motivul pentru care a încercat să își salveze căsnicia după infidelitate
Spynews
Elwira Petre le-a pregătit o surpriză de proporții fetițelor ei! Soția lui Mihai Petre le-a pregătit un cadou pe care l-a ținut în casă 16 ani: ”Mi s-a părut superbă” | FOTO
Evz.ro
Locul din România lăsat cu blestem. Cine îl vizitează are parte de minuni şi tămăduire
Ego.ro
Scandal monstru între femei, după moartea lui Prigoană! ”Sunteți macabră! O semidoctă!”
Prosport.ro
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
kanald.ro
Prețurile au sărit în aer la Târgul de Crăciun din Craiova! Cât a ajuns să coste un gyros! Iată cât costă intrarea la Liftul lui Moș Crăciun
Cancan.ro
Fiii lui Silviu Prigoană nu pot face succesiunea. Care este motivul + acuzații grave din partea Adrianei Bahmuțeanu
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Se verifică banii românilor. S-a dat ordinul în România. Se dau pedepse cu închisoarea de până la 6 ani
StirileBZI
Meteorologii Accuweather anunță ninsori viscolite! Pe ce dată se întâmplă
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
stirilekanald.ro
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de Balul Bobocilor. Artistul nu-și poate scoate din minte cuvintele fetei sale
substantial.ro
Donald Trump îl propune pe Dr. Mehmet Oz la conducerea Centers for Medicare & Medicaid Services
MediaFlux
Se dau bani ÎN PLUS pentru români, de sărbători!
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Google a desemnat cele mai bune jocuri și aplicații din 2024, pe Android