Faţa nevăzută a „salvării” Greciei. De ce îi este frică Europei?

În cele din urmă, după momente tensionate şi replici dure, Grecia a fost supusă unui nou acord de finanţare, cum se stabilise încă din toamna anului trecut la unul dintre multele summit-uri europene. Acum, că mai e nevoie doar de parafa câtorva parlamente naţionale, se pune întrebarea cât de bine îi va fi Greciei cu noul bailout?
Mihai Baniţă
21 feb. 2012, 10:00
Faţa nevăzută a

Imediat după şedinţa maraton de opt ore şi jumătate, liderii euro au ieşit cu anunţul că suntem în faţa unui moment istoric: după aproape doi ani şi 110 miliarde de euro, Grecia va primi un nou bailout de 130 miliarde de euro cu care să-şi plătească datoriile.

Programul de finanţare a statului grec derulat începând cu primăvara anului 2010 a fost un eşec. Niciuna dintre ţintele cantitative nu a fost atinsă, Grecia a stat mai mult şi mai rău în recesiune decât se prevedea, deficitele au fost mai mari decât se cerea şi reformele au fost aplicate cu mai mare întârziere decât se spera. De altfel, eşecul programului Troicăi FMI/UE/BCE este evident prin faptul că Grecia are nevoie de încă un acord de finanţare, când cel semant în 2010 prevedea întoarcerea elenilor la pieţele de datorie la începutul acestui an.

Atât de bine au mers lucrurile cu Republica Elenă că randamentul la obligaţiunile pe un an au ajuns la 682%, de la 6-7% în 2010. Cele la doi ani sunt şi ele la un astronomic 187%, iar cele la 10 ani la 33,8%, faţă de 6-11% în 2010.

Cotaţia CDS  este la 80%, şi banii trebuie plătiţi în cea mai mare parte la închierea contractului şi nu în tranşe anuale, aşa cum se procedează în cazul statelor solvabile. (Adică la asigurarea a un milion de euro se plătesc mai mult de 400.000 de euro direct şi restul în tranşe anuale.)

Acestea sunt semnele prin care pieţele financiare arată că o ţară este în faliment.

Restructurarea datoriei deţinute de creditorii privaţi, ce urmează să fie finalizată în aceste zile, este un default.

Doar că mai marii euro nu vor să recunoască evidenţa şi fac planuri optimiste pentru Grecia.

Guvernul elen ar trebui să ajungă la excedent primar al bugetului – diferenţa între veniturile şi cheltuielile statului înainte de plata împrumuturilor – începând cu anul viitor. Troika şi-a luat responsabilitatea de a plăti mare parte din datoriile care ajung la scadenţă până în 2020, în timp ce statul trebuie să plătească cheltuielile curente cu ce încasează.

Asta în situaţia în care dintr-o dată elenii vor începe să facă ce li se cere, ba chiar mai mult, să facă austeritate şi să crească şi frumos în acelaşi timp. Grecilor li se propune o contracţie economică de 4,3% în acest an şi o stagnare la anul, adică aproape cinci ani consecutivi de recesiune, după care ar urma să crească cu 2,3-2,9% pe an până în 2020, an în care datoria publică se va reduce la 120% din PIB, faţă de 164% în 2011.

Doar că până şi Troika vede riscuri în acest plan, mai exact riscul ca istoria să se repete. În scenariul alternativ conturat de experţii UE, FMI şi BCE, care a scăpat în presă (pag 6 e de interes), datoria publică ar sta la 159% din PIB în 2020. Ce ar determina o evoluţie atât de catastrofală a sustenabilităţii finanţelor greceşti? Întâzierea aplicării măsurilor de austeritate şi a privatizărilor, chestii obişnuite. Cât ar putea să privatizeze Grecia în condiţiile în care piaţa o vede ca pe o ţară în faliment şi investitorii care ar cumpăra totuşi active greceşti ar cere preţuri foarte mici pentru a-şi asuma riscuri imense?

Aici vine şi lovitura din raport: dacă lucrurile merg ca până acum, necesarul de finanţare al Greciei ar ajunge la 245 de miliarde de euro până în 2020, bani pe care tot statele europene plus Fondul Monetar ar trebui să-i furnizeze.

Şi acesta nu este cel mai rău scenariu. Mai există unul în care grecii nu iau măsuri adiţionale de austeritate şi datoria publică ajunge la 182% din PIB în 2020. Deci se poate şi mai rău.

După ce s-a ajuns la un acord, la care se ajunsese încă din toamna anului trecut, acum urmează ce e mai greu pentru Grecia. Poate reprezentanţa permanentă a Comisiei Europene la Atena să aibă grijă că Grecia nu iese din ţinte. Însă niciun birocrat european nu va putea opri valul de falimente ale firmelor private elene, nici explozia şomajului, care s-a dublat în doi ani, şi nici nemulţumirea populaţiei sărăcite şi umilite, care ar putea lua o opţiune extermistă la alegerile anticipate din aprilie.

Băncile, fondurile de pensii şi asigurătorii par a ieşi, din nou, bine din poveste. Vor pierde puţin peste 50% din banii cu care au împrumutat statul grec – mult mai puţin însă decât dacă ar marca la piaţă -, şi vor încasa dobânzi ceva mai mici.

DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Spynews
Fulgi de ovăz și mere! Rețeta pe care o mănânci zilnic și slăbești
Bzi.ro
Gabriela Prisăcariu a vorbit despre despărțirea de Dani Oțil: „Îmi fac bagajele și plec!“
Fanatik.ro
Zodiile care vor avea lumea la picioare până pe 2 martie 2025. Cinci nativi sunt plini de șansă
Capital.ro
Veste uriașă pentru Călin Georgescu. Va fi extrem de fericit: Întrunește condițiile
Playtech.ro
Scandal uriaș între Liviu Dragnea și Mihai Găinușă. Prezentatorul TV a fost concediat, politicianul nu s-a mai abţinut
DailyBusiness
Se scumpesc biletele de tren! Cu cât se vor majora tarifele în funcţie de tipul trenului
Adevarul
București vs Cluj, competiția celor mai luxoase mașini. De două ori pe lună se vinde o mașină de 500.000 de euro
wowbiz.ro
Cum arăta apartamentul în care Ioana Tufaru s-a mutat cu chirie! "Plătim 1200 lei pe lună. Sperăm că ne vom descurca" | Exclusiv
Spynews
Primele declarații ale familiei lui Andrei Perneș, după înmormântare! Clipe sfâșietoare pentru sora lui: ”Încă aștept să te mai văd” | FOTO
Spynews
Prognoza meteo în perioada 24 februarie – 28 februarie. Valul de ger aduce temperaturi extreme. Când se încălzește vremea
Evz.ro
Dispozitivele medicale din China, un pericol
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. Serena Williams, în costum de baie. Neverosimil: cât a putut slăbi!
kanald.ro
Sabrina, fosta soție a lui Andrei Perneș, de nerecunoscut la înmormântare! În ce ipostază neașteptată a fost surprinsă
Cancan.ro
Notă de plată din 6 CIFRE în localul lui Joshua Castellano! A cheltuit aproape 2 salarii medii pe an din America
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Taxă nouă pentru șoferi. Decizie pentru mașinile înmatriculate după 2001. Se plătește în plus din aprilie
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
stirilekanald.ro
Nicușor Dan, mesaj pentru Donald Trump și JD Vance. Ce le-ar spune dacă ar fi președintele României: „Trebuie să ne întărim statul”
Thrillerul papal „Conclave” câștigă premiul cel mare la SAG Awards 2025
MediaFlux
Incredibila REACȚIE a lui TRAIAN BĂSESCU când a văzut doi CERȘETORI pe stradă! FABULOS cum a reacționat
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine este agentul KGB Krasnov? O ipoteză uluitoare!