Potrivit cercetării, într-o confruntare în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale, Victor Ponta ar învinge toţi candidaţii ale căror nume au fost vehiculate în media, inclusiv pe candidatul oficial al USL, liberalul Crin Antonescu, cu 60% la 40%.
În schimb, Crin Antonescu l-ar învinge pe Mihai Răzvan Ungureanu cu 59% la 41%.
INSCOP constată că „o pondere însemnată din electoratul actual al PNL (46,7%) ar vota cu Victor Ponta pentru funcţia de preşedinte în dauna lui Crin Antonescu“.
Victor Ponta ar fi votat de 66% din electoratul PSD şi de 63,3% din votanţii UDMR, care-l apreciază probabil pentru intenţia de a semna un protocol de colaborare cu reprezentanţii politici ai maghiarimii, 57,4% din votanţii partidului lui Dan Diaconescu, care practică un populism mai degrabă de stânga, şi de 87,5% din votanţii Forţei Civice, partid încă nesemnificativ electoral.
Crin Antonescu ar fi preferat de 53% din electoratul propriului partid şi de peste 50% din electoratul PDL şi PRM. Într-o finală Ponta-Antonescu, 58,9% din alegătorii PDL l-ar alege pe Crin Antonescu şi 41,1% pe Victor Ponta, ceea ce explică şi declaraţiile liderilor PDL din echipa lui Vasile Blaga în favoarea unei alianţe PDL-PNL.
Din punct de vedere al regiunii, locuitorii din Transilvania, Banat, Crişana, Maramureş îl preferă într-o măsură mai mare pe Victor Ponta faţă de Crin Antonescu, relevă INSCOP. Crin Antonescu ar pierde în marja de eroare confruntarea cu Sorin Oprescu (51% la 49%).
INSCOP observă că pe Sorin Oprescu îl preferă tinerii sub 35 de ani şi persoanele peste 65 de ani, în timp ce pe Crin Antonescu îl preferă segmentul de vârstă 35-50 ani.
Populaţia din mediul urban l-ar vota pe Sorin Oprescu, iar cea din mediul rural pe Crin Antonescu.
De la opoziţie, cel mai bine se situează Mihai Răzvan Ungureanu, care ar obţine şi împotriva lui Crin Antonescu şi împotriva lui Victor Ponta 41% din voturi.
În cazul unei confruntări ipotetice între Gigi Becali şi Dan Diaconescu, patronul OTV ar suferi o înfrângere, obţinând doar 42%.
Sondajul a fost realizat în perioada 21 – 28 februarie 2013 pe un eşantion de 1.066 persoane reprezentativ pentru populaţia României de 18 ani şi peste 18 ani, cu o eroarea de ± 3%, la un grad de încredere de 95%.