FBI este autorizat să cerceteze înregistrările telefonice ale jurnaliştilor

Biroul Federal de Investigații din SUA (FBI) este autorizat să cerceteze înregistrările convorbirilor telefonice ale jurnaliștilor cu aprobarea a doi oficiali guvernamentali printr-un proces de supraveghere secretă care nu necesită un mandat judecătoresc, a relatat joi site-ul The Intercept, care citează un document clasificat, transmite Reuters.
Iulian Tudor
01 iul. 2016, 08:20
FBI este autorizat să cerceteze înregistrările telefonice ale jurnaliştilor

Documentul, care a fost publicat de The Intercept fără a cita surse, a fost descris drept o anexă clasificată a Ghidului pentru operațiuni și investigații interne al FBI (DIOG) și este datat 16 octombrie 2013. Documentul în cauză poate fi accesat la adresa http://bit.ly/295HIpY. Reuters nu a putut verifica autenticitatea acestui document.

Purtătorul de cuvânt al FBI, Christopher Allen, a menționat ca răspuns pe e-mail la o solicitare a agenției britanice de presă: ”Postăm o versiune editată a DIOG pe website-ul nostru. Nu sunt în poziția de a comenta sau autentifica vreo altă versiune”. Allen s-a referit la adresa http://1.usa.gov/1QleO9n.

”Întrucât DIOG guvernează operațiuni și investigații sensibile, nimic din conținutul acestora nu poate fi dezvăluit. În consecință, nu pot comenta despre modalitatea în care, sau dacă, DIOG este actualizat întrucât legile, principiile orientative și tehnologia se schimbă. Totuși, periodic FBI reanalizează și actualizează DIOG dacă este necesar”, a precizat reprezentantul FBI.

The Intercept este o publicație online lansată în 2014 de First Look Media, care a fost creată și finanțată de fondatorul eBay, Pierre Omidyar. Redactorii sunt Glenn Greenwald, Laura Poitras și Jeremy Scahill, toți fiind implicați în afacerea Edward Snowden, fostul consultant al Agenției de Securitate Națională a SUA cunoscut pentru dezvăluirea unor programe globale de spionaj electronic ale serviciilor secrete americane, informează Agerpres.

Publicația online a relatat că, potrivit documentului citat, urmărirea datelor referitoare la convorbirile telefonice ale unui jurnalist vizat de o dispoziție (circulară) privind securitatea națională (NSL) necesită consimțământul suplimentar al consilierului general al FBI și al asistentului directorului general al diviziei sale pentru securitate națională, în afara aprobării ierarhice obișnuite.

NSL este un tip de ordin guvernamental pentru informații privind comunicațiile trimisă furnizorilor de servicii. În general, NSL este emisă împreună cu un ordin de clasificare, ceea ce înseamnă că adesea ținta nu cunoaște faptul că înregistrările comunicațiilor sale sunt accesate, potrivit Agerpres.

Citeşte şi Facebook verifică convorbirile utilizatorilor săi? Anunţul oficial al companiei

Legea privind NSL a fost adoptată în anii ’70, dar frecvența acestor dispoziții a crescut mai ales în urma intrării în vigoare a USA Patriot Act, la scurt timp după atacurile teroriste de la 11 septembrie 2001.

În 2015, FBI a făcut 48.642 de solicitări de informații prin intermediul NSL, conform unui document al Ministerului Justiției american consultat în luna mai de Reuters.

În prezent, NSL impun doar transmiterea de informații privind facturile telefonice, potrivit unui memorandum din 2008 elaborat de Ministerul Justiției american. Totuși, în cadrul anchetelor de securitate națională, FBI a utilizat NSL în ultimii opt ani pentru a solicita înregistrările comunicațiilor pe internet.

DailyBusiness
Laptele e mai ieftin în Italia decât în România. Prețurile de la raft te vor lăsa fără cuvinte!
Spynews
Radu Vâlcan a plecat la Insula iubirii! Primele imagini din locul unde se va filma sezonul 9 / FOTO
Bzi.ro
Gabriela Prisăcariu a vorbit despre despărțirea de Dani Oțil: „Îmi fac bagajele și plec!“
Fanatik.ro
Modelul Dacia care a ajuns celebru în Marea Britanie. E catalog ca fiind cu mult peste alte branduri de renume mondial
Capital.ro
Călin Georgescu nu dă înapoi. Anunț oficial pentru toți românii: Sunt împotriva...
Playtech.ro
Temperatura la care trebuie să setezi centrala dimineața, când pleci de acasă. Greșeala care îți poate dubla factura la gaze
DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Adevarul
Donald Trump ar putea închide o bază militară importantă din Europa de Est, în urma discuţiilor „pozitive şi productive” cu Rusia
wowbiz.ro
Cum arăta apartamentul în care Ioana Tufaru s-a mutat cu chirie! "Plătim 1200 lei pe lună. Sperăm că ne vom descurca" | Exclusiv
Spynews
Alex Dobrescu și-a cunoscut fiul! Cum s-a afișat alături de Cristina Cioran, după aproape un an | FOTO
Spynews
Gestul mamei lui Andrei Perneș față de Sabrina, pe care puțini l-au observat! Ce s-a întâmplat la înmormântare. Ți se rupe sufletul! | FOTO
Evz.ro
Bugetarii se tem de evaluarea anuală
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
kanald.ro
Doliu pe scena teatrului din România! Actrița Maria Andreea Raicu s-a stins din viață
Cancan.ro
Gestul făcut de mama lui Andrei Perneș față de Sabrina Imbrea la biserică, în ziua înmormântării fiului ei. Ți se rupe sufletul! 😢
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
A murit marea doamnă a României. A fost o actriță adorată de toți românii: Un talent înnăscut
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Apariție incendiară, într-un corset care a lăsat la vedere prea mult
stirilekanald.ro
Nicușor Dan, mesaj pentru Donald Trump și JD Vance. Ce le-ar spune dacă ar fi președintele României: „Trebuie să ne întărim statul”
Doi comisari ANPC închiși în blocul alimentar al Spitalului Municipal Adjud
MediaFlux
DONALD TRUMP, recrutat de KGB! DEZVĂLUIRI fără PRECEDENT!
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Schimbare mare pentru pensionari. Toți cei care-și depun dosarul de pensionare în 2026 trebuie să știe