O reţea de hackeri români care clona carduri şi apoi fura bani în Australia a fost destructurată, marţi, în urma unor percheziţii la 36 de adrese din cinci judeţe. Poliţiştii caută 20 de suspecţi de infracţiuni informatice. Acţiunea este coordonată de IGPR şi DIICOT. Percheziţiile se desfăşoară în municipiile Bucureşti, Braşov, Galaţi, Timişoara şi în judeţele Vâlcea şi Ilfov.
Purtătorul de cuvânt al SRI, Sorin Sava, a declarat, la România TV, că instituţia pe care o reprezintă a urmărit mai mult de un an această gruparea infracţională transfrontalieră, intitulată Romanian Security Team.
În cadrul aceleiaşi operaţiuni s-au desfăşurat percheziţii şi în Suceava, Iaşi şi Sibiu. Potrivit Mediafax, din reţeaua care acţiona în Australia ar face parte şi Gheorghe Ignat, luptător de arte marţiale mixte, multiplu campion naţional şi internaţional.
Este vorba despre o reţea de infracţiuni informatice, care se ocupa cu clonarea de carduri. Operaţiunea de clonare se efectua în România, hackerii intrând în posesia unor informaţii confidenţiale, pe care le vindeau apoi unor reţele din Australia, unde se scoteau banii.
Din primele informaţii, ar fi vorba despre 500.000 de carduri care au fost clonate. „Urmare a activităţii infracţionale desfăşurate de către învinuiţi au fost efectuate operaţiuni frauduloase cu un număr de 500.000 de instrumente de plată electronică, totalizând o valoare de peste 25 milioane USD”, se arată într-un comunicat al DIICOT.
Cei ridicaţi în urma percheziţiilor vor fi audiaţi, anchetatorii urmând să decidă dacă pe numele lor vor fi emise ordonanţe de reţinere pentru 24 de ore. Cei care vor fi reţinuţi vor fi prezentaţi apoi judecătorilor cu propunere de arestare preventivă pentru 29 de zile.
„Membrii grupării au obţinut beneficii financiare substanţiale din desfăşurarea unei vaste activităţi infracţionale de criminalitate informatică (…) Cu titlu de exemplu, în perioada decembrie 2011 – octombrie 2012 prin intermediul unui «magazin» virtual specializat s-au vândut un număr de 68.000 Carduri pentru preţul de 4 USD/card, învinuiţii obținând un profit de 270.000 USD”, se arată în comunicat.
Potrivit DIICOT, Învinuiţii au utilizat mai multe societăți comerciale, având ca obiect de activitate furnizarea unor servicii IT, pentru crearea și întreținerea unei infrastructuri informatice care să permită accesul fără drept, cu încălcarea măsurilor de securitate și cu scopul obținerii de date informatice, în sistemele informatice aparținând unor companii străine cunoscute, de tip benzinării sau magazine alimentare.
Membrii grupării acţionau în vederea interceptării fără drept a transmisiilor de date informatice nepublice între sistemele implicate în realizarea/autentificarea plăţilor cu cărţi de credit, cu ajutorul unor aplicații special concepute în acest sens, instalate fără drept pe sistemele informatice vizate.
Conform instrucţiunilor aplicaţiei de interceptare, datele de identificare ale instrumentelor de plată electronice (cărţi de credit) capturate fie se salvau local și ulterior erau transferate, fie se retransmiteau automat pe servere dedicate sau în conturi de email, de unde erau ulterior descărcate în scopul transmiterii/vânzării către alte persoane ori în vederea contrafacerii și utilizării frauduloase a acestora.