Acesta este cel mai înalt nivel de când Eurostat publică date (din 2017). Anul trecut, în această perioadă, prețul mediu al pâinii în Uniune a fost „doar” cu 3% mai mare față de august 2020.
Conflictul dintre Rusia și Ucraina – două ţări care sunt mari exportatori de cereale – a împiedicat exporturile, ducând la blocarea porturilor de la Marea Neagră. În plus, Rusia a pierdut accesul la porturile de la Marea Baltică prin care exporta amoniac, un ingredient cheie pentru producția de îngrășăminte. Acestea au fost urmate de o creștere puternică a prețurilor cerealelor pe piețele mondiale, iar țările UE resimt din greu consecințele.
Astfel, comparativ cu august trecut, prețul pâinii a crescut cel mai mult în Ungaria, cu până la 66 la sută. Urmează Lituania cu 33 la sută, și Estonia și Slovacia cu 32 la sută.
Croația este, de asemenea, aproape de ele, prețul pâinii în luna august a acestui an fiind aici cu 31 la sută mai mare față de aceeași lună din 2021. Eurostat raportează în continuare că o creștere semnificativă a prețului – de 30 la sută – se resimte și în Polonia și Letonia.
Creșterea prețului pâinii în Germania și Slovenia este cea mai apropiată de media din Uniune, mai arată datele. Cel mai mic salt a fost înregistrat în Franța (8%), în Țările de Jos și Luxemburg (10%).
Preţul pâinii în România a fost cu 25,2% mai mare în luna august 2022 decât în luna august 2021, aceasta fiind a zecea creştere înregistrată în rândul celor 27 de state membre UE.
Eurostat spune că pâinea, legumele şi carnea, alimentele în general au devenit mai scumpe, o creştere deosebită fiind înregistrată la uleiul de gătit şi grăsimi.