Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer cere implementarea unui program de screening pentru cancerul de sân

În perioada octombrie – decembrie 2015, Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer și Liga Română de Cancer au organizat a cincea ediție a campaniei naționale de informare cu privire la cancerul de sân "Nu am făcut destul". Pentru al doilea an consecutiv, a fost desfășurată o caravană în șapte județe din țară în cadrul căreia femeile au putut beneficia de examinări medicale gratuite ale sânilor. Rezultatele obținute susțin necesitatea implementării programului național de screening pentru cancerul de sân.
Marilena Vili
10 dec. 2015, 13:42
Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer cere implementarea unui program de screening pentru cancerul de sân

Toate țările civilizate au programe naționale de screening, aceasta fiind și recomandarea UE. Este cazul ca România să se alinieze politicilor de sănătate publică din țările UE și să implementeze un program de screening pentru toate femeile cu vârsta cuprinsă între 24 și 64 de ani, în concordanță cu recomandările europene„, a declarat Cezar Irimia, președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer (FABC).

Statistici îngrijorătoare

Cu ajutorul voluntarilor de la Societatea Studenților din Medicină București (SSMB), 1.025 de femei din șapte județe (Dolj, Giurgiu, Ilfov, Dâmbovița, Călărași, Ialomița și Buzău) au fost consultate clinic în perioada octombrie – decembrie 2015.

Dintre cele 1.025 de femei, 87 au fost depistate cu diverse probleme ale sânilor, ceea ce înseamnă un procent de 8,5% din numărul total al persoanelor care s-au prezentat la controlul medical. Din observațiile medicilor, cele mai frecvente modificări ale sânilor sunt legate de prezența formațiunilor palpabile, fixe, de diferite dimensiuni, retractarea mameloanelor, durere la palpare, secreții mamelonare.

Mai îngrijorător este faptul că 83,7% dintre femeile care au venit la control nu își făcuseră anterior niciun control medical al sânilor. Mai mult decât atât, 88% dintre femeile din mediul rural care au participat la caravană nu făcuseră niciodată o ecografie mamară sau mamografie.

Doar 4,8% dintre cele 1.025 de femei examinate au un istoric de cancer de sân în familie, iar 26% dintre femeile cu probleme la sâni nu au împlinit 40 de ani.

25 de femei sunt diagnosticate zilnic în țara noastră cu cancer de sân

Statisticile din țara noastră înregistrează un procent al mortalității din cauza cancerului mamar de 36% (din cazurile diagnosticate), mai mare decât media europeană (29%) și chiar decât cea mondială (31%).

În cadrul campaniei, în ultimii doi ani, au fost testate un număr total de 2.027 femei din 11 județe, adică 25% din țară, și au fost depistate 203 cazuri cu suspiciuni.

Dacă ar fi să apelez la strategii de comunicare, aș îndrăzni să folosesc un slogan „prezidențial” -DA, PUTEM. Putem fără îndoială și trebuie să implementăm cât mai curând un program național de screening mamar. Autopalparea este la îndemână, iar mamografia și ecografia mamară sunt proceduri investigaționale disponibile și ușor de efectuat. Trebuie să lăsăm pudoarea deoparte și să învățăm că orice, subliniez, ORICE modificare a sânului trebuie să te îndrume către medic. De asemenea, trebuie să înțelegem că un cancer nu înseamnă automat un destin implacabil și că stadiul în care se depistează boala este esențial pentru evoluția ulterioară. Un cancer mamar incipient (tumora infraclinică sau tumora palpabilă cu dimensiuni până în 2 cm) este un cancer CURABIL. Deci… PUTEM!„, a declarat medicul oncolog Cătălin Costovici.

„Pe toată perioada examinărilor ne-a atras atenția reticența femeilor de a veni la doctor și, mai mult, de a le verifica sănătatea sânilor. Numărul femeilor care apelează la medicul din mediul rural nu este deloc mare și multe dintre ele nu își fac nici analizele anuale obligatorii. Din păcate, multe femei vin în faze avansate ale bolii, atunci când este poate prea târziu să mai putem face ceva. Este important ca femeile din mediul rural să afle că, depistat într-o fază incipientă, cancerul de sân poate fi tratat”, a declarat Andreea Chivescu, voluntar SSMB.

În țările occidentale, mortalitatea prin cancer mamar a început să scadă datorită programelor de screening și a diagnosticării precoce. În România însă, femeile depistate cu neoplasm mamar ajung la doctor în stadii avansate al bolii. Acesta este și motivul pentru care numărul pacientelor care pierd lupta cu această boală este tot mai mare. Rata de prezentare la medic este mai mică în mediul rural, unde și accesul la informație este limitat.

Informații despre cancerul de sân și despre campania națională de informare cu privire la cancerul de sân sunt disponibile pe www.invingemcancerul.ro.

„Nu am făcut destul” este o campanie de informare despre cancerul de sân inițiată de Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer și Liga Română de Cancer.

Cancerul de sân apare la femei din ce în ce mai tinere. Apariția unui nodul trebuie investigată, dar nu înseamnă că este un semn de cancer. Autoexaminarea regulată a sânilor trebuie să facă parte din rutina oricărei femei. Multe femei cu cancer de sân nu au niciun simptom.

Recomandări importante în prevenție: Autoexaminarea lunară a sânilor.

Începând încă din adolescență, toate femeile ar trebui să își examineze lunar sânii, de preferat la o săptamână după apariția ciclului menstrual. Autoexaminarea se face în fața oglinzii. Lucrurile care ar trebui să le trimită pe femei imediat la medic sunt: noduli, denivelări, modificări de formă, culoare sau simetrie, plieri, mameloane întoarse înauntru, secreții.

Vizita la medic pentru controlul sânilor trebuie efectuată o dată la trei ani până la vârsta de 40 de ani și o dată pe an după vârsta de 40 de ani. După vârsta de 40 de ani, femeile ar trebui să efectueze anual o mamografie și să beneficieze de examinarea clinică a sânilor.

Citeşte şi Ce alimente trebuie să mănânci ca să te fereşti de cancer

DailyBusiness
CTP vrea plecarea lui Klaus Iohannis de la Președinția României: „Datoria și un pustiu de bine ce le are de făcut românilor este să plece de la Cotroceni
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Alexia Eram are planuri mari de Crăciun! Cu cine va petrece Sărbătorile de iarnă
Fanatik.ro
Ce să pui în bradul de Crăciun ca să ai parte de noroc și prosperitate în 2025. Energiile negative vor fi eliminate
Capital.ro
Anunțul nopții despre Gheorghe Dincă. Ce s-a întâmplat cu criminalul din Caracal
Playtech.ro
Unde s-a născut Iisus Hristos de fapt și de ce s-ar putea să nu fie Betleem, conform...
DailyBusiness
Klaus Iohannis l-a desemnat premier pe Marcel Ciolacu. Cum arată noul Guvern al României
Adevarul
Ovidiu Ioanițoaia cere bani de operație. Înșelăciunea cu care hackerii păcălesc oamenii din agenda jurnalistului
wowbiz.ro
Lovitură pentru profesori! Salariile și sporurile, înghețate de la anul și asta nu e tot!
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
Minunea Crăciunului. Planta care a înflorit la vederea lui Iisus
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
kanald.ro
Mesajul tulburător postat de tânărul de 30 de ani din Deva înainte de a-și pune capăt zilelor. A transmis live pe Facebook, iar apoi s-a aruncat în fața mașinilor de pe un pod
Cancan.ro
Meteorologii Weather.com au modificat prognoza: Vin ninsorile în București!
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Decizie pentru proprietarii de mașini. S-a hotărât. Măsura se aplică din 1 ianuarie 2024
StirileBZI
Aceste taxe se dublează din ianuarie 2025! Cine trebuie să plătească 3.500 de lei la stat
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
stirilekanald.ro
Știrea momentului în Ajun de Crăciun
substantial.ro
Fondurile de pensii private din România înregistrează o creștere semnificativă a activelor
MediaFlux
PLATA cu CARDUL se SCHIMBĂ RADICAL! DISPARE în câteva ORE
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Ce filme mai vedem de Crăciun? Ce cărți merită citite? Ce jocuri video să încercăm? Recomandări proaspete pentru sărbători