Președintele Federației daneze de fotbal spune că mai multe țări nordice se gândesc să părăsească Federația Internațională de Fotbal (FIFA) după interzicerea protestului prin banderolele multicolore în timpul partidelor de la Cupa Mondială.
Jesper Moller a transmis miercuri că Danemarca intenționează să discute despre părăsirea FIFA cu celelalte state membre.
Potrivit Daily Mail, organul de conducere al fotbalului a trimis șase oficiali la sediul echipei de fotbal Angliei în ziua meciului lor de la Cupa Mondială din Qatar 2022 împotriva Iranului și i-a amenințat cu sancțiuni drastice dacă jucătorii purtau banderole de protest.
Federațiile din Anglia, Țara Galilor, Belgia, Olanda, Elveția, Germania și Danemarca au decis să renunțe la gestul pro-LGBTQ+ pe fondul amenințărilor cu sancțiuni, care includeau un cartonaș galben automat pentru oricine poartă banderola multicoloră.
Oficialii danezi au dezvăluit că iau în considerare să părăsească organizația FIFA și că sunt dispuși să discute această mișcare dramatică cu alte state membre ale UEFA.
Președintele Federației daneze de fotbal, Jesper Moller, a declarat, potrivit Athletic: „Nu este o decizie care a fost luată acum. Am fost clari cu privire la asta de mult timp. Discutăm despre asta în regiunea nordică din august”.
Citeşte şi: PROGRAM CM 2022. Joi, Ronaldo şi Brazilia fac spectacol în Qatar
De asemenea, Danemarca se va opune realegerii lui Gianni Infantino la conducerea FIFA.
Qatar, gazda Mondialului din 2022, este acuzată de Occident că a încălcat numeroase drepturi ale omului, inclusiv drepturile minorităților sexuale, iar FIFA a susținut statul din Orientul Mijlociu în graba de organizare a turneului final.
Preşedintele FIFA, Gianni Infantino, a vorbit sâmbătă despre criticile aduse Campionatului Mondial din Qatar 2022, el considerând că „lecţiile de morală” ale denigratorilor Qatarului denotă doar „ipocrizie”.
Qatarul este ţinta a numeroase critici privind acuzaţii de corupţie, condiţiile de muncă inumane pentru migranţi, respectarea drepturilor femeilor şi comunităţii LGBTQ+, precum şi impactul asupra mediului.
„Aceste lecţii de morală, părtinitoare, sunt doar ipocrizie”, a mai spus Gianni Infantino, aflat la cârma instanţei mondiale din 2016 şi singurul candidat la succesiunea sa în 2023.
„Pentru tot ceea ce noi, europenii, am făcut timp de 3.000 de ani, noi trebuie să ne cerem scuze pentru următorii 3.000 de ani înainte de a începe să dăm lecţii de morală altora”, a mai spus Infantino.