„În şcoli sunt multe lucruri care nu se respectă şi nu se acţionează. În unităţile şcolare există o stare de delăsare inadmisibilă. Sunt profesori care trec pe holurile şcolilor şi văd elevii care se înjură, se îmbrâncesc şi nu au niciun fel de reacţie, să îi întrebe pe copii cine sunt, de la ce clasă, cine este dirigintele. (…) În general, directorii de şcoli au obiceiul să nu sesizeze violenţele din şcoli astfel încât să nu se constituie o problemă la nivelul unităţii şcolare pentru că ei sunt obligaţi să ia nişte măsuri. Există o comisie, la nivelul fiecărei unităţi şcolare, care nu prea funcţionează, din păcate”, a declarat, pentru Mediafax, preşedintele Federaţiei Naţionale a Asociaţiilor de Părinţi.
Federaţia Părinţilor a avut, de-a lungul anilor, iniţiative în ceea ce priveşte siguranţa în şcoli, dar nici consiliile locale şi nici ministerul Educaţiei nu au făcut paşi reali în rezolvarea problemelor.
„Conform legii actuale, paza ar trebui să revină consiliului local, numai că domnii primari nu vor să bugeteze posturile de paznici şi nu înţeleg de ce. Primarul trebuie sa slujească comunitatea, nu propriile lui interese. Am făcut, acum doi ani, un experiment la Hunedoara, cu un buton de panică, care a fost un succes deplin, cu 80% au scăzut cazurile de violenţă. Atunci, s-a făcut un protocol între Ministerul de Interne şi prefecturi, astfel încât după aceşti doi ani să se implementeze la nivel naţional. Din păcate, a existat aceeaşi rea voinţă”, a adăugat Cristache.
Reprezentantul părinţilor a menţionat că cea mai bună soluţie pentru diminunarea cazurilor de violenţă în şcoli ar fi ca Ministerul Educaţiei să deblocheze posturile de paznici, menţionând că fiecare unitate şcolară ar avea nevoie de doi paznici.
„Ar mai fi o variantă, acolo unde nu sunt deloc posibilităţi, şcolile să fie închise pe perioada cursurilor şi să se deschidă după ce se termină orele. Dar nici asta nu ar fi o garanţie, pentru că un părinte tâmpit este tâmpit şi în afara şcolii. Îl poate aştepta pe copil şi îl bate în afara şcolii. Cine are înfierată această ură acţionează violent oriunde, nu numai în cadrul şcolii”, a subliniat reprezentantul părinţilor.
Lipsa implicării consiliilor locale în ceea ce priveşte paza corespunzătoare în şcoli este menţionată şi de reprezentanţii elevilor.
„Aceste evenimente ne arată încă o dată cât de slabă este capacitatea şcolilor de a asigura securitatea elevilor şi lucrul acesta ar trebui să ne pună pe gânduri. La nivelul municipiului Constanţa, vinovatul moral este primarul Dcebal Făgădău şi primăria care refuză de doi ani şi jumătate să asigure paza unităţilor de învăţământ, care este prinsă în legea educaţiei”, a explicat, pentru Mediafax, Alexandru Manda, preşedintele Asociaţiei Elevilor din Constanţa.
O altă cauză care duce la acte de violenţă în şcoli este legată de abuzurile care se petrec asupra copiilor chiar în sânul familiei.
„În România, violenţa se cultivă încă din familie, iar asta înseamnă că avem o problemă de mentalitate per ansamblu. Este nevoie ca instituţiile statului să fie mult mai active în ceea ce ţine de violenţa la adresa copiilor, în special acasă. Potrivit studiilor, unul din doi copii este victimă a violenţei în familie şi cât timp statul va tolera ideea că bătaia este ruptă din rai, vom avea în continuare probleme şi acte de violenţă în şcoli. Ele nu există de azi, de când sunt făcute publice, ci dintotdeauna, doar că îl ultimul timp sunt aduse mai des în atenţia opiniei public”, a precizat Manda.
În ultima săptămână, în mai multe şcoli din România au fost înregistrate incidente.
În Constanţa, trei mame au ajuns în arest la domiciliu, după ce au bătut un elev de 13 ani pe holurile şcolii. Incidentul s-a petrecut marţi, la Şcoala Gimnazială nr. 28 „Dan Barbilian” din Constanţa, poliţiştii fiind sesizaţi de directorul unităţii de învăţământ.
Directorul şcolii a declarat că mamele veniseră la şcoală ca să depună o plângere împotriva băiatului, care le-ar fi terorizat copiii, dar lucrurile au degenerat.
Imaginile au fost filmate de elevi cu telefoanele mobile şi au ajuns astfel şi pe reţelele de socializare.
Atât poliţia, cât şi conducerea unităţii de învăţământ au deschis o anchetă.
Un alt caz asemănător s-a petrecut, luni, într-o localitate din Timiş, unde un elev a fost agresat de tatăl unui coleg chiar în sala de clasă. Părintele a fost chemat de fiul său, care a avut un conflict cu elevul agresat.
„Incidentul s-a petrecut luni, la ora 11.20, când tatăl unui elev a intrat în şcoală, având în vedere că nu există pază şi elevi de serviciu. Părintele a profitat că profesorul de Educaţie Tehnologică a fost ieşit din clasă, se presupune că a mers până în cancelarie cu catalogul, iar pentru acest aspect, unitatea de învăţământ a constituit o comisie de cercetare disciplinară prealabilă, pe motiv că nu se afla în acel moment în clasă. Acest fapt a înlesnit, într-un fel, pătrunderea părintelui în clasă, iar agresarea fizică a copilului s-a produs în momentul în care colegul nostru ar fi trebuit să fie în clasă. Tatăl i-a aplicat trei lovituri cu pumnul în zona capului, copilul se afla în bancă. După ce l-a agresat, părintele a părăsit sala, după care a ajuns şi profesorul în clasă. Directorul şcolii a chemat poliţia. Copilul prezintă o echimoză în zona feţei de la loviturile aplicate”, a afirmat, joi, Aura Danielescu, inspectorul şcolar general al judeţului Timiş.
Tatăl elevului agresat a depus o plângere la Poliţia Timiş, fiind deschis un dosar penal pentru loviri şi alte violenţe.