Federaţia Patronală Petrol şi Gaze cere politici publice pentru încurajarea investiţiilor în sector

Federaţia Patronală Petrol şi Gaze (FPPG) solicită, cu ocazia Zilei Petrolistului, 8 septembrie, politici publice pentru încurajarea investiţiilor în sector, dar şi asigurarea unui cadru de reglementare "transparent, stabil şi predictibil".
Filip Stan
08 sept. 2019, 13:50
Federaţia Patronală Petrol şi Gaze cere politici publice pentru încurajarea investiţiilor în sector

„8 septembrie, Ziua Petrolistului: la aniversare, petroliştii cer politici publice pentru încurajarea investiţiilor în sector, pentru sporirea rolului industriei în dezvoltarea economiei naţionale şi pentru protecţia eficientă a consumatorilor vulnerabili de energie. Sectorul românesc de ţiţei şi gaze solicită încă o dată Parlamentului şi Guvernului asigurarea unui cadru de reglementare transparent, stabil şi predictibil, în beneficiul deopotrivă al consumatorilor, al statului şi al investitorilor”, arată Federaţia Patronală Petrol şi Gaze (FPPG), într-un comunicat.

Din 1990, Ziua Petrolistului este sărbătorită în fiecare an, la data de 8 septembrie. La iniţiativa Federaţiei Sindicatelor Libere şi Independente Petrom, Ziua Petrolistului se desfăşoară sub patronajul Sfintei Maria, aleasă drept protectoare a petroliştilor şi este dedicată personalului din industria petrolului, celor care lucrează în foraj, extracţie, prelucrarea şi cercetarea petrolului şi gazelor naturale.

„Susţinem accesibilitatea gazului natural pentru consumatorii finali români. Acest lucru este posibil prin creşterea concurenţei pe piaţa cu amănuntul a clienţilor casnici, precum şi adaptarea nivelului de protecţie acordat acelor consumatori vulnerabili. În continuare, reiterăm nevoia de a încuraja investiţiile în sectorul de producţie din România. Odată ce vom reuşi să îmbunătăţim interconexiunile României cu piaţa de gaze naturale din Uniunea Europeană, dependenţa de cantităţile de gaze naturale transportate prin Ucraina va fi diminuată considerabil. Continuarea lucrărilor la conducta BRUA va însemna îndeplinirea acestui angajament şi va spori interconexiunile între piaţa românească şi cea europeană a gazelor naturale. Pentru luarea deciziilor finale de investiţii în ceea ce priveşte gazele naturale din Marea Neagră, atunci este nevoie de predictibilitatea cadrului de reglementare, liberalizarea pieţei, interconexiunile şi stabilitatea fiscală. Prin descoperirile recente de gaze, România are o oportunitate pe care puţine state o au: de a-şi asigura independenţa energetică şi de a avea acces la surse de energie curate, versatile şi sustenabilă”, afirmă Franck Neel, preşedintele FPPG.

România are o istorie a petrolului de 152 de ani. În anul 1857 România a înregistrat trei premiere mondiale: prima ţară din lume cu o producţie de ţiţei de 275 tone, urmată de SUA în 1859, Italia în 1860, Canada în 1862 şi Rusia în 1863, Bucureştiul primul oraş din lume iluminat cu petrol şi rafinăria fraţilor Mehedinţeanu, prima rafinărie din lume, înfiinţată în judeţul Prahova, la Ploieşti. În Ploieşti este Universitatea Petrol şi Gaze, instituţie de învăţământ superior în domeniul petrolier, înfiinţată în urmă peste 70 de ani, dar şi Muzeul Naţional al Petrolului înfiinţat în 1959.

Tot România a fost prima ţară din lume care a exportat benzină (1900) şi prima ţară care a înfiinţat o şcoală de maiştri sondori (1904).

În 1937, România ocupa locul 7 în lume şi atrăgea în continuare atenţia mapamondului cu invenţii şi premiere care aveau să rămână în istoria exploatărilor petroliere. Una dintre aceste mari realizări aparţine societăţii „Creditul Minier”: în 1934, la Chiţorani, s-a atins adâncimea de 3300 metri, a doua din lume, după recordul mondial absolut de 3.458 de metri înregistrat în California, arată FPPG.

În ceea ce priveşte sectorul gazelor naturale din România, acesta are o istorie de 110 ani, primele emanaţii de gaz natural au fost descoperite la Sărmăşel, judeţul Mureş în anul 1909. Anul 1910 marchează prima intenţie din Europa de transport a gazelor, finalizată în 1914 cu prima conductă de transport gaze naturale din Europa, de la Sărmăşel la Turda pe o distanţă de 55 km, iar în 1915, se înfiinţează prima societate din Europa, Ungarische Erdgas Gesellschaft (UEG), cu obiectul de activitate exclusiv: explorarea, forarea, exploatarea, transportarea şi distribuirea gazelor naturale din bazinul transilvănean.

DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Spynews
Fulgi de ovăz și mere! Rețeta pe care o mănânci zilnic și slăbești
Bzi.ro
Daniela Crudu, de nerecunoscut! Cum a ajuns să arate acum: „E bolnavă?”
Fanatik.ro
Zodiile care vor avea lumea la picioare până pe 2 martie 2025. Cinci nativi sunt plini de șansă
Capital.ro
S-a pus limită la autoturismele diesel. Decizia luată de UE pentru șoferii cu mașini pe motorină
Playtech.ro
Câte limbi se vorbesc în România? Sunt de ordinul zecilor. Idiş, chineza şi croata, printre graiurile surprinzătoare
DailyBusiness
Se scumpesc biletele de tren! Cu cât se vor majora tarifele în funcţie de tipul trenului
Adevarul
Vaticanul și OZN-urile: Este ascuns un secret despre extratereștri în misterioasele arhive ale Papei? „Cine suntem noi să închidem ușile?”
wowbiz.ro
Cum arăta apartamentul în care Ioana Tufaru s-a mutat cu chirie! "Plătim 1200 lei pe lună. Sperăm că ne vom descurca" | Exclusiv
Spynews
Primele declarații ale familiei lui Andrei Perneș, după înmormântare! Clipe sfâșietoare pentru sora lui: ”Încă aștept să te mai văd” | FOTO
Spynews
Prognoza meteo în perioada 24 februarie – 28 februarie. Valul de ger aduce temperaturi extreme. Când se încălzește vremea
Evz.ro
Românii care au dreptul de a-și alege pensia. Ce spune, concret, legea
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. Serena Williams, în costum de baie. Neverosimil: cât a putut slăbi!
kanald.ro
Sabrina, fosta soție a lui Andrei Perneș, de nerecunoscut la înmormântare! În ce ipostază neașteptată a fost surprinsă
Cancan.ro
Fiica Regelui imobiliarelor l-a tocmit pe celebrul Tarzan ca să răpească căţelul multimilionarului de la Braiconf! Martorul CANCAN a dat în vileag întregul scenariu
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Bucurie imensă pentru Călin Georgescu. Drum liber către Cotroceni. Au venit datele în seara aceasta
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
stirilekanald.ro
Nicușor Dan, mesaj pentru Donald Trump și JD Vance. Ce le-ar spune dacă ar fi președintele României: „Trebuie să ne întărim statul”
FCSB câștigă derby-ul cu Dinamo și revine pe primul loc în Superligă
MediaFlux
800 de LEI în PLUS la PENSIE! Cine BENEFICIAZĂ
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine este agentul KGB Krasnov? O ipoteză uluitoare!