„După ce şeful penitenciarelor recunoaştea că sunt extrem de multe erori la punerea în libertate pe baza Legii recursului compensatoriu, ministrul Justiţiei dezinformează Parlamentul, afirmând că, în prima lună de aplicare, au fost puşi în libertate în plus un număr de 650 de detinuţi, avansând cifra de 25.093 deţinuţi rămaşi în penitenciare. În realitate – conform site-ului ANP – în penitenciare sunt 24.464 deţinuţi. În concluzie, conform statisticii oficiale a ANP, de la punerea în aplicare a legii recursului compensatoriu au fost liberaţi în plus peste 1.200 de deţinuţi (aproape dublu faţă de cât a anunţat ministrul), urmând ca numărul celor liberaţi în plus să depăşească în primul an de aplicare cifra de 8.000, conform estimărilor noastre”, transmite Federaţia, într-un comunicat de presă.
Sindicaliştii susţin că eliberările vor duce la creşterea criminalităţii.
În replică, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, spune că „Cei de la sindicat v-au dat o informație absolut eronată, (…) pentru că pe data de 7 noiembrie aveam un document (…) oficial de la ANP cu faptul că au fost eliberați 650 de deținuți, ca urmare a Legii recursului compensatoriu. (…) Dar în 650 intră și cei 529 eliberați în prima zi și nu cumva să-i adăugați pe cei eliberați în prima zi cu 650, că sigur vă dă mai mult”.
„Am cerut directorului ANP, am vorbit și astăzi cu dânsul, îmi trimite oficial un comunicat astăzi și dumneavoastră, dacă nu vă supărați, nu ar trebui să dați drumul la informații de natură să genereze o anumită preocupare, să nu zic temere, fără să o verificați, (…) pentru că faceți un rău opiniei publice”, a declarat Toader, la ieșirea de la ședința CCR în cadrul căreia a prezentat punctul de vedere al Guvernului cu privire la cererea președintelui Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, de a se constata conflictul juridic între Guvern și DNA în cazul „Belina”.
Ministrul Justiției a subliniat că era obligat să pună în aplicare prevederile unei legi care a intrat în vigoare, chiar dacă nu el a fost inițiatorul.
„Întrebați-i pe cei care au inițiat legea, întrebați-i pe cei care au schimbat sensul, natura juridică a recursului compensatoriu din vocație la liberare condiționată la zile considerate efectiv executate, întrebați așadar pe cine a inițiat de ce nu a fundamentat legea, de ce nu a făcut studiu de impact (…). Indiferent cine ar fi ministrul Justiției, când o lege intră în vigoare trebuie să o aplice”, a explicat Toader.
În opinia sa, faptul că au fost puși în libertate și câțiva deținuți care nu îndeplineau condițiile este regretabil, dar eroarea poate fi explicată prin volumul mare de muncă.
„Au fost trei de la Giurgiu care, din eroare, au fost puși în libertate, iar la scurt timp au fost reîncarcerați. Doi aveau o săptămână sau două de făcut în continuare și altul avea vreo trei săptămâni. (…) Sigur, dacă vreți, din punctul meu de vedere, e regretabil faptul, dar volumul de muncă, presiunea și celelalte sunt atât de mari, încât se poate greși. Mai rău ar fi fost dacă cumva, în loc să le dea drumul cu trei zile mai devreme, i-ar fi ținut trei zile mai mult în detenție. Atunci ar fi fost foarte rău, pentru că s-ar fi numit lipsire de libertate”, a precizat ministrul Justiției.
Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat, luni, că în penitenciare sunt 25.093 de deţinuţi, cu 5.972 de deţinuţi peste capacitatea de cazare la standardul de 4 metri pe deţinut, afirmând că în urma aplicării legii recursului compensatoriu au fost eliberaţi 650 de deţinuţi.