Federaţia „Solidaritatea Sanitară” avertizează asupra riscurilor din proiectul Legii salarizării unitare

Federația "Solidaritatea Sanitară" avertizează asupra riscurilor din proiectul Legii salarizării unitare, solicitând realizarea unor analize tehnice pe marginea proiectului de lege pentru a avea garanția că promisiunile Guvernului vor fi transpuse în practică.
Iulian Tudor
11 mart. 2017, 15:14
Federaţia

„Obiectivul unei abordări tehnice îl constituie eliminarea riscului de-a ajunge la pierderi salariale pentru salariații din Sănătate, acestea putând fi generate fie de erorile de construcție a legii fie din cauza unui nou mod de a gândi salarizarea în sistemul bugetar, inadecvat pentru sectorul sanitar. (…) Absența tradiționalelor analize tehnice, realizate la nivel de experți, riscă să conducă la erori grosolane, similare celor existente în legea nr. 250/2016”, se arată într-un comunicat al Federației „Solidaritatea Sanitară” .

Federația ‘Solidaritatea Sanitară’ a comandat Centrului de Cercetare și Dezvoltare Socială ‘Solidaritatea’ o analiză de impact, „ce dezvăluie pericolele proiectului legii salarizării”, iar rezultatele acesteia justifică o atitudine prudentă a reprezentanților Federației față de propunerile prezentate de Ministerul Muncii și Justiției Sociale în data de 7 martie 2017, în condițiile în care „promisiunile, acceptate sub rezerva verificării lor tehnice, aduc cu ele riscuri potențiale semnificative”.

Concluziile analizei comandate de federația sindicală din Sănătate arată că este folosită în mod ambiguu formula creșteri salariale, deoarece creșterea tinde să fie concentrată pe salariile de bază, impactul asupra veniturilor fiind de fapt mult mai mic.

De asemenea, o bună parte din câștigul aferent salariului de bază este realizată de fapt pe seama scăderii sporurilor, iar ‘plimbarea banilor dintr-un capitol în altul’ nu este o creștere salarială reală, relevă concluziile analizei menționate.

„Salariații din sănătate vor fi cei mai afectați de schimbarea sistemului la capitolul pierderi, existând riscul imposibilității de a compensa suficient aceste pierderi prin creșterea salariului de bază”, potrivit analizei.

Federația ‘Solidaritatea Sanitară’ a înregistrat la MMJS și la Ministerul Sănătății prima versiune a acestei analize de impact, solicitându-le totodată demararea unor întâlniri pe tema analizelor tehnice ale proiectului de lege.

Președintele SANITAS, Leonard Bărăscu declara în data de 7 martie, la finalul întâlnirii de la Ministerul Muncii, că proiectul Legii salarizării unitare este unul bun, procentul de creștere în domeniul sănătății fiind, în medie, de 56,6% până în 2021.

„Am vizualizat un draft, deocamdată se mai poartă discuții pe el. Am cercetat dacă toată lumea este prinsă în acest draft, lucrurile merg spre bine, este o lege bună, sunt sume care pentru început ne-au mulțumit, dar sper să nu mai avem surprize ca data trecută, ca o parte dintre colegii noștri să fie omiși. Procentul de creștere este o medie de 56,6% până în 2021, în domeniul sănătății”, declara Leonard Bărăscu.

Acesta a precizat că își dorește ca federația să aibă cât mai repede proiectul de lege pentru a putea lucra pe anexe, respectiv pe regulamentul de sporuri.

Potrivit acestuia, proiectul include și două norme de hrană, care înseamnă două salarii minime pe economie, iar 5% din procentul alocat spitalului va rămân la nivelul ordonatorului de credite.

Tot atunci, ministrul Muncii, Olguța Vasilescu, susținea că proiectul Legii salarizării în sectorul bugetar pornește de la niște baze corecte și, după ce va fi discutat cu toate federațiile sindicale, va fi transmis direct la Parlament.

„Deocamdată suntem în discuții cu sindicatele. Eu cred că este o lege bună, sigur că nu cred că este o lege perfectă, nicio lege nu mulțumește pe toată lumea, dar măcar este o lege care pornește de pe niște baze corecte și urmează ca, după ce trecem prin toate federațiile sindicale, să transmitem proiectul de lege direct la Parlamentul României”, a spus ministrul Muncii, la finalul discuțiilor cu sindicaliștii din Sănătate pe marginea proiectului.

Olguța Vasilescu a precizat că se încearcă încadrarea în anvelopa de 32 miliarde lei și că anexele ar putea suferi modificări în cazul în care nu se va respecta această anvelopă.

Aceasta a menționat, de asemenea, că salariile vor crește treptat, în următorii patru ani, începând cu 1 ianuarie 2018.

Reprezentanții sindicatelor din Sănătate s-au întâlnit, marți, la sediul Ministerului Muncii, cu ministrul Muncii și Justiției Sociale, Lia-Olguța Vasilescu, și ministrul Consultării Publice și Dialogului Social, Gabriel Petrea, pentru consultări pe tema proiectului Legii salarizării unitare.

Citeşte şi Personalul civil, militar şi poliţiştii din MAI vor primi, din martie, un salariu de bază minim brut de 1.450 de lei

 

DailyBusiness
Peste 223.000 de români ar vrea să muncească, dar sunt blocați!
Spynews
Mihai Leu, transportat de urgență la spital. Fostul campion e în stare critică la Terapie Intensivă. A fost adus la Spitalul Fundeni cu elicopterul
Bzi.ro
Laura Cosoi, apariție neașteptată în costum de baie! Arată senzațional la 43 de ani, după 4 nașteri
Fanatik.ro
Cinci zodii încep luna mai în forță. Noroc cu carul în următoarele 20 de zile. Fecioarele, cele mai avantajate
Capital.ro
Anunț pentru românii cărora le expiră buletinele. Noua decizie a intrat deja în vigoare. Ce se întâmplă cu cărțile de identitate
Playtech.ro
Cât e ajutorul social în Spania în 2025. Ce condiții trebuie să îndeplinească un român pentru a-l primi
DailyBusiness
Șomajul atinge un minim istoric de 3,33%, impulsionat de relansarea economică europeană
Adevarul
„Acea națiune va fi zdrobită foarte curând”. Trump spune că încearcă să salveze Ucraina
wowbiz.ro
România, fără curent în următoarele zile! Vestea vine după blackout-ul din Spania și Portugalia. Lista zonelor care nu vor avea electricitate. Ce se întâmplă, de fapt?
Spynews
Andrew Barabancea, fiul Ozanei Barabancea, a suferit infarct la 24 de ani. Care e starea de sănătate a tânărului / FOTO
Spynews
Mihai Mitoșeru, primele declarații despre noua iubită! Este prima relație oficială după divorț
Evz.ro
Trucuri simple și eficiente. De ce să punem telefonul într-un pahar de sticlă
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
FOTO. Simona Halep, în costum de baie şi cămaşă transparentă! Cât costă geanta Marni de plajă
kanald.ro
Românii din acest oraș sunt sfătuiți să evite apa de la robinet! Primarul a făcut anunțul
Cancan.ro
BREAKING | Vești proaste de la spital despre Mihai Leu. Sportivul român a fost indus în comă pentru a nu
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
ANAF a dat ordin. Românii sunt obligați în mai 2025. Termen limită obligatoriu - vineri, 9 mai
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
stirilekanald.ro
Restaurant mistuit de flăcări. Cel puțin 22 de oameni au murit
Pană de curent în România. Autorităzile au făcut acum anunțul: zonele afectate
MediaFlux
ANAF are o nouă țintă. Informații pentru românii care merg la medic
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Când lecțiile vin de la repetenți: ce ne transmite JD Vance înainte de alegeri