„Federația „Solidaritatea Sanitară” a luat act cu tristețe de declarațiile ministrului Sănătății privind intenția de vaccinare obligatorie a lucrătorilor din sănătate sau de obligare a celor nevaccinați să suporte costurile testelor de depistare a virusului SARS-CoV-2. Astfel de declarații dovedesc incapacitatea de înțelegere a situației.
Federația „Solidaritatea Sanitară” a indicat în mod public autorităților sanitare că ordinea logică a măsurilor este cu totul alta, respectiv:
Conducerea Federației „Solidaritatea Sanitară” susţine că autoritățile „au ascuns tot timpul numărul de lucrători din sănătate infectați SARS-CoV-2”.
„La ora actuală Platforma de monitorizare a impactului pandemiei COVID-19 asupra lucrătorilor din sănătate (https://covid.solidaritatea-sanitara.ro/) este singura sursă de informații credibile privind numărul (cunoscut) de lucrători din sănătate care au fost infectați SARS-CoV-2, autoritățile statului dovedindu-se incapabile de-o evidență corectă. Din această cauză acum riscăm o încălcare flagrantă a drepturilor omului: lucrători din sănătate imunizați, cărora nu le este recunoscută imunitatea.
Pe toată durata pandemiei ne-am luptat împotriva încercării autorităților de-a ascunde numărul lucrătorilor decedați din cauza COVID-19. La ora actuală Memorialul Eroilor din Sănătate (https://memorial.solidaritatea-sanitara.ro/) este singura sursă de informații publice privind lucrătorii din sănătate decedați din cauza pandemiei.
Am avut apoi de înfruntat perdeaua de fum a dezinformărilor oficiale privind vaccinarea lucrătorilor din sănătate (https://solidaritatea-sanitara.ro/nu-transformati…/), care au anunțat sistematic un nivel al vaccinării acestora de peste 90%. La ora actuală Platforma de monitorizare a impactului pandemiei COVID-19 asupra lucrătorilor din sănătate este singura sursă de informații credibile pentru o estimare corectă a numărului de lucrători din sănătate vaccinați. Deși se dovedește că am avut tot timpul dreptate, optimismul (nejustificat al) declarațiilor triumfătoare constituind una din cauzele nivelului actual al vaccinării, nimeni nu este ținut responsabil iar remedierea problemelor lipsește în continuare.
După care am fost nevoiți să constatăm indiferența Ministerului Sănătății în fața datelor reale privind imunizarea profesioniștilor din sănătate și a soluțiilor pe care le-am propus pentru creșterea numărului de lucrători din sănătate vaccinați. Deși am prezentat datele unei cercetări privind situația lucrătorilor vaccinați din sănătate și intenția lor de vaccinare (https://solidaritatea-sanitara.ro/federatia…/), împreună cu un set de soluții de intervenție în vederea stimulării vaccinării (https://covid.solidaritatea-sanitara.ro/…/viewer.php…), Ministerul Sănătății s-a arătat indiferent, refuzând dialogul pe această temă”, se mai arată în comunicatul Federației „Solidaritatea Sanitară”.
Citeşte şi: Bilanţ vaccinare coronavirus 21 iunie. Doar 6.810 de persoane au primit prima doză de vaccin
„Problema este la autoritățile care nu-și înțeleg menirea și nu-și asumă responsabilitățile funcțiilor, nu la profesioniștii din sănătate, solicitând public renunțarea la intenția unor astfel de abuzuri la adresa acestor categorii de lucrători”, susţine co-președintele Federaţiei „Solidaritatea Sanitară”, Radu Vasile.
Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, a anunţat, sâmbătă, la Sibiu, că se ia în calcul impunerea testării periodice pentru personalul medical nevaccinat, iar costul testărilor să fie suportat de fiecare persoană în parte.
”Urmează să modificăm Ordinul pentru infecţiile asociate activităţii medicale, aşa încât să facem mai indezirabilă absenţa vaccinării pentru personalul medical. Şi atunci când vrem să facem lucrul acesta, avem în principal, în gând, pacientul, care şi el are drepturi şi are dreptul de a veni în contact cu un cadru medical, fie că e medic, fie că e asistentă medicală, fie că e infirmieră, care nu îl pune la risc, adică are şanse extrem de reduse de a fi infectat şi asta o obţinem prin vaccinare”, a declarat, sâmbătă, la Sibiu, Ioana Mihăilă.
Aceasta a precizat că nu se pune problema ca personalul să fie obligat să se vaccineze.
”Nu putem obliga şi nici nu este dorinţa noastră să obligăm pe cineva să se vaccineze. Dorinţa noastră este să informăm şi să facilităm activitatea celor care sunt vaccinaţi (…) La nivelul la care am creionat lucrurile, fără să ajungem la o concluzie finală – personalul medical care nu este vaccinat probabil că va trebui să se testeze periodic, cu costuri suportate de către persoana care se testează, nu de către management, nu de către Ministerul Sănătăţii, aşa încât pacientul să fie în siguranţă şi din nou să aibă certitudinea că este tratat şi diagnosticat de personal medical care este fie vaccinat, fie testat”, a mai precizat ministrul Sănătăţii.