Felix Baumgartner isi seteaza constant noi limite. In 2012 a facut istorie, in cadrul Red Bull Stratos, efectuand o saritura de la 39 km inaltime, atingand 1,342.8 km/h in cele 4 minute si 22 de secunde in cadere libera. Daca deja ai ajuns in Stratosfera si ai fost cel mai rapid om de pe planeta, care ar putea fi urmatoarea provocare?
In 2014 a participat la cursa de 24 de ore de la Nürburgring, in calitate de pilot, unde a ocupat locul 9, iar in 2015 a participat la cursa Bathurst de 12 ore din Australia, ocupand aceeasi pozitie.
„Ma bucur ca pot fi parte din acest fenomen global – Wings for Life World Run – un proiect minunat, cu o cauza nobila in spate. Mii de oameni vor alerga simultan, in 35 de locatii, pentru cei care nu pot. Voi conduce Masina Oficiala de Finis in Romania si credeti-ma ca va fi o adevarata provocare pentru mine – dupa ce am fost cel mai rapid om de pe planeta, acum va trebui sa fiu printre cei mai lenti… Voi conduce masina cu 15 km/h si nu voi atinge mai mult de 35 km/h pe parcursul traseului. Fiti atenti, va urmaresc!”, a spus Felix.
Cea de a doua Masina Oficiala de Finis va fi condusa de Costin Giurgea. Chiar daca si el este obisnuit mai degraba sa testeze limitele superioare ale unei masini, acum va avea parte de o experienta opusa. Tudor Bratu a decis sa alerge pentru cei care nu pot. Sa vedem la ce kilometru il va prinde colegul Giurgea.
Felix Baumgartner si Costin Giurgea se vor afla la volanul cate unui Volkswagen Touareg. Touareg a depasit atat de multe recorduri, incat credem ca este cea mai potrivita masina care ar putea sa se intreaca cu alergatorii de la Wings for Life World Run Romania.
Cu numai trei saptamani ramase, marile nume si cifre continua sa se afilieze acestui fenomen global de alergare, care deja a strans peste 60.000 de participanti.
Inscrierile se vor incheia pe 28 aprilie. La start se vor alinia oameni precum pilotii de Formula 1 Daniel Ricciardo si Mark Webber, campioana germana la maraton Sabrina Mockenhaupt si schiorul francez Luc Alphand. Toti se vor prezenta la cursa, incercand sa ramana in fata ineditei Masini Oficiale de Finis, care are rolul unei linii mobile de finis.
Se asteapta ca atat alergatorii, cat si soferii masinilor de finis sa se distreze pe cinste si sa aiba parte de actiune si provocari in timpul acestei experiente.
De exemplu, scotianul David Coulthard si-a construit o cariera din viteze inspaimantatoare care il ajutau sa ajunga primul la linia de finis. Cu toate astea, luna viitoare la Wings for Life, un ritm mult mai ponderat ii va ridica tensiunea mai mult ca niciodata.
„Imi place ironia,” spune Coulthard, un veteran care a participat la peste 240 de curse de F1.
„Mi-am petrecut intreaga viata apasand pedala de acceleratie pana la podea si, iata-ma, la Silverstone, mergand cu ametitoarea viteza de 15 km/h. Dar cea mai importanta parte a zilei mele de cursa este ca, la un moment dat, inevitabil il voi depasi pe fostul meu coechipier, Mark Webber, care alearga pe Silverstone.”
Alte nume notabile din spatele volanului sunt schiorii Bruno Kernen si Jon Olsson, jucatorul irlandez de rugby Simon Zebo, talentul din GP2 Pierre Gasly, toti urmarind din masina alergatorii care alearga pentru a strange fonduri si a face cunoscuta cauza cercetarii maduvei spinarii.
Anul trecut, pilotul de raliu Franz Wittmann a fost ultimul sofer care a oprit motorul masinii, cand l-a depasit pe campionul global, etiopianul Lemawork Ketema, dupa cinci ore de alergare si uimitoarea distansta de 78 de kilometri, in cursa din Donautal, Austria Inferioara.
„Pana sa il prindem pe Lemawork, glumeam ca trebuia sa gasim o benzinarie daca ar mai fi alergat mult,” a spus Wittmann. Cu o multime de alergatori pasionati in toata lumea, 3 mai 2015 s-ar putea sa fie o zi lunga de munca pentru soferii care pleaca in urmarirea lor.
Când se dă startul?
La ora 14:30, la exact jumatate de ora dupa startul alergatorilor, Masinile Oficiale de Finis pornesc pe traseu cu exact 15 km/h. La ora 15:30, accelereaza pana la 16 km/h, la 16:30 accelereaza pana la 17 km/h, la 17:30 apasa pedala pana la 20 km/h, iar la 19:30 accelereaza la 35km/h. Toti soferii din lume vor mari viteza in acelasi timp, mentinand acelasi ritm. Dupa doua ore si jumatate, alergatorii vor fi parcurs 31 km.
Din moment ce Wings for Life World Run incepe la ora 11:00 UTC in toate cele 35 de locatii, Centrul Global de Control al Cursei si tehnologia ne vor ajuta sa ne asiguram ca toti soferii accelereaza in acelasi timp.
Masinile Oficiale de Finis sunt echipate cu tehnologie de urmarire complet noua, dezvoltata special pentru Wings for Life World Run. Pozitia unui participant in clasamentul local si global va fi determinata de distanta pe care o parcurge inainte de a fi depasit de masina de finis, nu de timpul pe care il petrece alergand. Masinile Oficiale de Finis sunt guvernate de regulile Wings for Life World Run, care asigura progresul constant si simultan in toate cele 35 de trasee de lume. Cele doua masini din Germania – din Munich si Darmstadt – au fost modificate pentru a fi conduse de soferi cu afectiuni ale maduvei spinarii, in doua locatii care deja si-au epuizat locurile disponibile. Progresul tuturor participantilor si rezultatele lor finale din toata lumea vor fi inregistrate de un cip ascuns in numarul de cursa al fiecaruia. Cipul se activeaza cand trec linia de start si se dezactiveaza cand sunt depasiti de masina de finis, atunci fiind inregistrata si distanta parcursa.
Masinile Oficiale de Finis vor porni de la linia de start la 30 de minute de la plecarea alergatorilor pe traseul Wings for Life World Run si vor merge conform unui ritm stabilit la nivel global.
14:00 (ora locala) – STARTUL CURSEI
14:30 – PLEACA MASINA OFICIALA DE FINIS – Viteza: 15km/h
15:30 – VITEZA CRESTE: 16 km/h
16:30 – VITEZA CRESTE: 17 km/h
17:30 – VITEZA CRESTE: 20 km/h
19:30 – VITEZA CRESTE: 35 km/h, pana cand ultimul concurent este depasit.
DESPRE WINGS FOR LIFE WORLD RUN
Introdus in 2014, Wings for Life World Run este un eveniment global de alergare, care va avea loc pe 3 mai 2015. Participantii din cele 35 de locatii din toata lumea, vor lua startul la exact aceeasi ora. 11:00 UTC (14:00, ora Romaniei). Pentru a face lucrurile si mai incitante, cursa nu are o linie de finis. In locul acesteia, alergatorii sunt urmariti de o Masina Oficiala de Finis, care porneste la 30 de minute de la start, cu 15 km/h, si isi mareste treptat ritmul, pana cand ultimele persoane de pe traseu sunt depasite. Anul trecut, campionul global Lemawork Ketema a fost prins dupa cinci ore si 78 de kilometri parcursi. In acest an, aplicatia Wings for Life World Run este disponibila pentru antrenament si inscrierea la Selife Run. Afla mai multe pe www.wingsforlifeworldrun.com.
DESPRE WINGS FOR LIFE
Milioane de oameni din toata lumea sunt dependenti de un scaun rulant, din cauza afectiunilor maduvei spinarii, de cele mai multe ori acestea fiind rezultatul unui accident rutier sau al unei cazaturi.
Wings for Life este o fundatie non-profit de cercetare a maduvei spinarii, cu misiunea de a gasi o vindecare pentru afectiunile acesteia. Din 2004, Wings for Life a finantat proiecte de cercetare si studii clinice in toata lumea. In timp ce „leacul” inca ramane nedescoperit, s-au inregistrat progrese constante.
Cele trei milioane de euro stranse de primul eveniment Wings for Life World Run, toate taxele viitoare de inscriere, precum si sponsorizarile obtinute de acest eveniment global de alergare vor contribui la progresul catre acest obiectiv final. Fiecare pas facut la Wings for Life World Run si la Wings for Life World Run Selfie Run este un pas in directia corecta – www.wingsforlife.com.