Felul de mâncare PREFERAT de toţi românii e cancerigen. Avertismentul medicului Mircea Beuran

Friptură și cartofi prăjiți, o combinație nocivă, potrivit medicilor. Pe cât e de savuros acest meniu preferat de români, pe atât de periculos. Asocierea dintre cartofi prăjiţi cu friptură dăunează sănătății deoarece aceste două alimente se digeră în mod diferit
Filip Stan
26 mart. 2025, 08:21
Felul de mâncare PREFERAT de toţi românii e cancerigen. Avertismentul medicului Mircea Beuran

Friptura alături de cartofi prăjiți este una dintre cele mai populare combinații alimentare, însă medicul Mircea Beuran atrage atenția asupra riscurilor pe care aceasta le prezintă pentru sănătate. Deși reprezintă un preparat gustos și des întâlnit pe mesele românilor, asocierea acestor două alimente poate avea efecte negative asupra organismului, contribuind la apariția unor afecțiuni grave.

Potrivit medicului Mircea Beuran, atât friptura, cât și cartofii prăjiți eliberează substanțe nocive atunci când sunt preparate termic la temperaturi înalte. Cartofii prăjiți produc amiloidă, o substanță cu potențial cancerigen, în timp ce carnea prăjită sau friptă generează acroleină, un alt compus toxic. Aceste substanțe, atunci când sunt consumate împreună în mod frecvent, pot favoriza apariția unor afecțiuni grave ale tubului digestiv.

Mircea Beuran, despre otrava din magazine, cele 8 cubuleţe de zahăr şi regula de aur a somnului

„Cartoful are amidon, iar prin prăjire elimină amiloidă, o substanță care, în timp, poate duce la formarea unor leziuni în organism. La rândul ei, carnea prăjită generează acroleină, un alt compus periculos pentru sănătate. Aceasta este o combinație pe care ar trebui să o evităm,” explică profesorul Mircea Beuran.

Sfaturile medicului Mircea Beuran pentru o viaţă fără suferinţe gastro-intestinale. Ce tipuri de carne să mănânci şi care sunt primele semne ale apariției cancerului

Un alt motiv pentru care această combinație nu este recomandată este modul diferit în care cele două alimente sunt digerate. Stomacul necesită un pH diferit pentru digestia amidonului din cartofi și a proteinelor din carne. Din această cauză, organismul întâmpină dificultăți în procesarea celor două alimente consumate împreună, ceea ce poate duce la fermentație, balonare și acumularea de toxine în tractul digestiv.

EXCLUSIV Prof. dr. Mircea Beuran explică motivele pentru care a explodat numărul tinerilor diagnosticaţi cu cancer: „Am operat pacienţi de 94-96 de ani. Sunt optimişti şi niciodată nu întreabă dacă mor. La tineri, asta e prima întrebare: boala asta mă omoară?”

Cartofii încep să fie digerați încă din momentul în care îi mestecăm, având nevoie de un pH mai ridicat. În schimb, digestia cărnii se face într-un mediu acid. Aceste diferențe fac ca o parte din alimente să fermenteze, generând toxine și favorizând problemele digestive,” avertizează medicul.

Pentru a evita efectele negative ale acestei combinații, medicii recomandă asocierea fripturii cu legume proaspete sau fierte, care să ajute la o digestie optimă. De asemenea, cartofii prăjiți pot fi înlocuiți cu o variantă mai sănătoasă, precum cartofii copți sau fierți, consumați alături de o salată de crudități.

Chirurgul Mircea Beuran atrage atenţia asupra creşterii numărului de cazuri de cancer digestiv, concomitent cu scăderea vârstei pacienţilor care suferă de această afecţiune. Una dintre cauzele cancerelor de tub digestiv este legată de alimentaţia nesănătoasă. Profesorul a explicat că acest tip de alimentaţie întreţine bolile inflamatorii ale tubului digestiv care, la rândul lor, se pot dezvolta şi pot provoca polipii care, crescând şi nefiind descoperiţi la timp, pot deveni maligni.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Cine este câştigătorul Survivor România 2025: Când se difuzează marea finală
Fanatik.ro
Cât detergent pudră se pune la o singură spălare, de fapt. Greșeala pe care multe gospodine o fac
Capital.ro
Zi de doliu în România. Ne despărțim de un mare nume al țării: O să rămâneți în amintirea noastră pentru totdeauna!
Playtech.ro
Ce este ploaia însângerată, fenomenul care va ajunge şi în România în următoarele zile. Afectează toată Europa
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Originea raportului CIA privind soldați sovietici care ar fi fost prefăcuți în stană de piatră după întâlnirea cu un OZN
wowbiz.ro
Al patrulea deces la Spitalul Sfântul Spiridon din Iași! Gabriela Ștefănescu este doctorița care a fost găsită moartă după ce a participat la un simpozion medical. Ce au arătat rezultatele venite de la INML
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
A murit Julieta Szönyi, actrița care a cucerit România cu roluri memorabile. A jucat și cu Belmondo
Ego.ro
Ce a pățit Armin. Nicoară, imediat după ce a devenit tată! Probleme cu botezul și... EXCLUSIV
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
kanald.ro
Românii rămân fără căldură de Paște! Anunțul făcut de Termoenergetica București
Cancan.ro
Cine este, de fapt, mama lui Rareș Ion? Femeia e șefă la stat și are un salariu uriaș
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
S-a stins cea mai mare actriță a României. Toți românii au iubit-o și admirat-o. Râmâne veșnic în inimile tuturor
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
stirilekanald.ro
O studentă la Drept, din Timișoara, a căzut de la etaj după ce s-ar fi certat cu iubitul. Tânăra are 19 ani
Inca o moarte suspecta in randul angajatilor de la cel mai mare spital din Iasi: „Sunt ca negrii pe plantatie”
MediaFlux
O „ploaie însângerată” lovește Europa în Săptămâna Mare. Va fi afectată și România. De ce are loc acest fenomen rar
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
„Farmacia verde” din curte. Cristela Georgescu dezvăluie secretele unei plante-minune: Uscați sau faceți ceai