Valorile nutriţionale ale sushi-ului, în special ale versiunilor occidentale, nu sunt întotdeauna potrivite pentru o dietă sănătoasă şi eficientă privind pierderea de kilograme, scrie Daily Mail, citat de Mediafax. Potrivit dieteticianului Rachel Beller, care tratează acest subiect în cartea ei, un „prânz uşor” cu sushi poate constitui o supradoză de calorii şi carbohidraţi.
„Un rulou sushi tipic conţine între 290 şi 350 de calorii şi are un nivel de carbohidraţi care poate ajunge echivalent cu cel al patru felii de pâine”, spune Beller.
De exemplu, continuă ea, ruloul California (sushi rulat, cu o mică bucată de peşte şi avocado, plus maioneză) este echivalent cu două sandwichuri umplute cu rulouri de peşte, o felie de avocado şi câteva legume.
Editorii de la Daily Mail prezintă în continuare o listă de motive pentru care ar trebui să renunţaţi la consumul regulat de sushi:
Acelaşi rulou California amintit mai sus sau un nigiri (orez cu peşte deasupra) conţine doar 5 grame de peşte, în timp ce doza zilnică de peşte recomandată este de 140 de grame, cel puţin de guvernul britanic. Aceasta ar însemna că respectarea dozei zilnice presupune consumul de 28 de rulouri sushi.
Dintre toate felurile de sushi, sashimi este cea mai bună opţiune pentru un aport mai consistent de proteine, grăsimi omega-3, vitamine şi minerale, având şi un nivel scăzut de carbohidraţi procesaţi. Sashimi constă în felii de ton sau somon crud sau uscat.
Normele emise de guvernul britanic precizează că femeile însărcinate şi cele care alăptează (sau cele care vor să rămână însărcinate) nu ar trebui să mănânce mai mult de două porţii de peşte uleios (somon, macrou, păstrăv şi ton proaspăt) pe săptămână, pentru că poate conţine poluanţi dăunători pentru dezvoltarea unui copil. De asemenea, tonul conţine mercur, toxină care poate afecta rinichii şi sistemul nervos.
Orezul alb gras este principalul ingredient din sushi, acoperind uneori 75 la sută din produs. Asemenea orezului cu bob lung, este profund procesat, ducând la pierderea de vitamine, minerale şi fibre, ultima dintre acestea având o importanţă deosebită pentru menţinerea unui sistem digestiv sănătos.
Orezul din sushi nu este doar fiert în apă, el conţinând şi cantităţi considerabile de zahăr şi oţet dulce adăugat pentru aromă.
Sushi conţine şi o cantitate ridicată de sare, parţial din cauza faptului că orezul este gătit cu sare şi uneori cu sos de soia. Peştele afumat (somonul sau macroul), legumele murate şi ghimbirul conţin şi ele multă sare. În plus, o linguriţă de sos de soia, prezent de obicei în meniurile cu sushi, poate conţine aproape 3 grame de sare.
Riscurile unei diete cu prea multă sare constau în presiune arterială ridicată şi în boli cronice şi atacuri cerebrale.
Considerate de obicei o alegere bună pentru curele de slăbit, meniurile cu sushi nu au toate niveluri scăzute de calorii şi grăsimi. Unele sortimente ating la 755 de calorii, mai mult decât, de exemplu, un meniu Big Mac de la McDonald’s şi o porţie de cartofi prăjiţi.
De asemenea, sushi conţine, uneori, mai puţine elemente nutritive decât un sandwhich. Are puţin calciu, din cauza consumului slab de lactate, reprezentând şi un nivel scăzut de vitaminele A şi C şi de acid folic.
Cum să mănânci sushi sănătos
Dacă nu vrei să renunţi la sushi, există câteva recomandări pentru un consum mai sănătos:
Evită sosul de soia: e ca şi cum ai întinde bucata de sushi în sare lichidă. Dacă mănânci sushi la birou, ţine în sertar o sticlă de sos de soia cu nivel redus de sare.
Nu combina meniul sushi cu supa miso, un fel tradiţional japonez de asemenea foarte sărat. Alege mai degrabă o ceaşcă de ceai verde.