Felul în care preparaţi şi mâncaţi alimentele influenţează sănătatea. Vezi sfaturile experţilor

Tipul alimentelor pe care le puneţi în farfurie nu ar trebui să fie singurul lucru care vă preocupă. Felul în care le preparaţi şi le mâncaţi poate să influenţeze considerabil beneficiile pentru sănătate.
Romania TV
18 feb. 2012, 11:29
Felul în care preparaţi şi mâncaţi alimentele influenţează sănătatea. Vezi sfaturile experţilor

Prezentăm mai jos câteva sfaturi practice care vă ajută să oferiţi o savoare specială alimentelor dumneavoastră preferate.

Porumbul dulce este mai bun la cutie – Porumbul dulce ar trebui să se regăsească pe lista celor cinci alimente zilnice obligatorii în dieta dumneavoastră. Cercetătorii de la Universitatea Cornell din New York afirmă că tratamentul termic, folosit pentru procesarea porumbului din conserve, creşte cantitatea de antioxidanţi din acest aliment cu până la 44%. Antioxidanţii contribuie la anihilarea radicalilor liberi din organism, care pot să distrugă celulele şi cresc riscul de apariţie a unor boli, precum maladiile cardiace şi cancerul, informează dailymail.co.uk.

Mâncaţi cartofii după ce s-au răcit – Atunci când cartofii sunt copţi, celulele lor de amidon se umflă şi se sparg – acest proces se numeşte gelanitizare. Astfel, cartofii pot fi digeraţi mai uşor. Însă, atunci când cartofii sunt răciţi după coacere, o parte din amidonul gelatinizat este transformat într-o formă solidă şi cristalină de amidon, care nu poate fi digerat în stomac, denumit amidon rezistent. Acest amidon rezistent, ca şi fibrele, ajunge în intestinul gros, unde are un rol important în regularizarea tractului intestinal. Potrivit unui studiu britanic, cartofii copţi conţin 7% amidon rezistent, însă acest procent ajunge la 13% după răcire.

Nu gătiţi cu ulei de măsline – Uleiul de măsline este bogat în grăsimi omega-6, care blochează reacţia organismului faţă de inflamaţiile ce apar în cazul unor boli cronice precum maladiile cardiace şi artrita. Multe persoane folosesc uleiul de măsline în defavoarea altor tipuri de uleiuri atunci când gătesc. Însă uleiul de măsline este mai puţin procesat în comparaţie cu alte uleiuri şi, din acest motiv, are un punct de fumigare mai scăzut – temperatura la care beneficiile nutriţionale sunt afectate prin fierbere. După ce uleiul a ajuns la această temperatură, compoziţia lui chimică este alterată şi produce mai mulţi radicali liberi – molecule dăunătoare care pot distruge celulele. Din acest motiv, uleiul de măsline nu este indicat în prepararea alimentelor la temperaturi înalte. Folosiţi-l doar pentru salate şi sosuri reci.

Fierbeţi morcovii; evitaţi să îi preparaţi folosind aparatele cu aburi – Cercetătorii italieni au descoperit că morcovii fierţi, în comparaţie cu cei cruzi şi cei preparaţi la aburi, conţin cea mai mare concentraţie de carotenoizi – antioxidanţi pe care organismul îi foloseşte pentru a sintetiza vitamina A, importantă pentru creştere, reproducere, imunitate, sănătatea pielii, a ochilor şi a părului.

Fierbeţi ceaiul pentru cel puţin un minut – Ceaiul conţine polifenoli, antioxidanţi care protejează celulele inimii. Polifenolii sunt eliberaţi doar atunci când ceaiul este încăzit şi au nevoie de 1-4 minute pentru a fi eliberaţi în apa fierbinte.

Fierbeţi-vă pastele cu câteva minute mai puţin decât timpul recomandat – Pastele tind să aibă un indice glicemic (GI) scăzut, ceea ce înseamnă că ele vă asigură o senzaţie de saţietate pentru mai mult timp. Însă pentru a realiza acest lucru, ele trebuie să fie preparate „al dente” (să fie fierte, dar interiorul să fie ferm). Atunci când pastele sunt tari, enzimele digestive din intestin au nevoie de mai mult timp pentru a transforma amidonul în zaharuri, pe care le eliberează lent în fluxul sangvin, oferind senzaţia de saţietate pentru mai mult timp. Dacă pastele sunt fierte prea mult, indicele glicemic creşte, iar amidonul este descompus mai repede în zaharuri. Experţii recomandă să fierbeţi pastele cu 2-3 minute mai puţin decât timpul indicat de preparare, pentru a obţine această textură „al dente”.

Optaţi pentru laptele organic – Deşi mulţi oameni ştiu deja că laptele, inclusiv laptele degresat, reprezintă o sursă bogată de calciu, puţine persoane ştiu însă că acest aliment conţine şi grăsimi omega-3. Aceste substanţe sunt importante pentru sănătate: ele reduc vâscozitatea sangvină, scăzând riscul de produce a cheagurilor, regularizează ritmul cardiac şi protejează arterele mici. Potrivit unui studiu realizat timp de trei ani de cercetătorii de la Universitatea Liverpool şi Universitatea Glasgow, laptele organic conţine mai multe grăsimi omega-3 decât laptele standardizat. Acest fapt se explică prin dieta bogată în iarbă crudă a vacilor din fermele organice, în timp ce vacile din fermele nonorganice mănâncă în principal grăunţe şi proteine.

Mâncaţi bananele atunci când sunt verzi – Există o falsă percepţie potrivit căreia bananele coapte conţin mai multe calorii decât cele verzi. E adevărat totuşi că ele sunt mai dulci. Acest fapt se explică prin aceea că amidonul se transformă în zahăr pe măsură ce bananele se coc, însă procesul de coacere a acestor fructe nu influenţează conţinutul lor caloric. Însă gradul de coacere al unei banane influenţează numărul de calorii pe care îl primiţi de la aceste fructe. Cu cât banana este mai verde, cu atât aceasta conţine mai mult amidon rezistent, care este mai lent absorbit de organism. Astfel, veţi absorbi mai puţine calorii.

Renunţaţi la cafea latte, în favoarea cafelei obişnuite – Studiile recente au confirmat faptul că oamenii pot să bea în deplină siguranţă 4-5 ceşti de cafea pe zi, iar acest lucru are şi câteva beneficii pentru sănătate. De exemplu, cafeaua protejează inima contra maladiilor cardiace şi organismul contra diabetului de tipul 2. Cafeaua contribuie, totodată, la atingerea necesarului recomandat de 1,5 litri de lichide pe zi. Experţii recomandă să evitaţi expresso şi să alegeţi cafeaua obişnuită. În plus, un pahar mare de cafea latte, preparată cu lapte integral, conţine 225 de calorii – 11% din conţinutul caloric zilnic al unei femei. O cafea obişnuită, în care puteţi să adăugaţi câteva picături de lapte semidegresat, conţine doar 50 de calorii.

DailyBusiness
Scandal la Senat! Angajații îl huiduie pe Bolojan după anunțul reducerii posturilor
Spynews
Ramona Olaru, confesiuni dureroase despre copilăria ei! Și-a promis că nu se va întoarce niciodată în locul în care a crescut. Declarații exclusive la Viața fără filtru
Bzi.ro
Maurice Munteanu dă de pământ cu Melania Trump: „Părul prea coafat ca la concursurile de Miss din Europa de Est!“
Fanatik.ro
Cât a ajuns să coste un gram de aur. Creșterea e spectaculoasă, prețul metalului prețios a atins un nou record
Capital.ro
Călin Georgescu va fi învins. Omul care îi va lua complet fața. Va intra în turul 2 și va câștiga
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Cum reacționează sistemul imunitar în cazul alergiilor de la veninul de albine. Descoperirile făcute de oamenii de știință
Adevarul
Profesorul Cătălin Avramescu, candidat la alegerile prezidențiale: „România ar trebui să dețină arme nucleare pentru a intimida Rusia”
wowbiz.ro
Vește șoc în lumea politică! Victor Ponta și Daciana Sârbu au divorțat după 19 ani de căsnicie
Spynews
”Un bărbat toxic nu se va schimba”. Dana Roba, mesaj tranșant pe rețelele de socializare, după despărțirea de Beniamin | FOTO
Spynews
Ea este Daria, tânăra de 19 ani care s-a stins din viață în accidentul din Craiova. Trei persoane și-au pierdut viața pe DN6: ”Am venit să luăm rămășițele” | FOTO
Evz.ro
Voucherele de vacanță. Reglementări pentru 2025
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
kanald.ro
Pensionarii primesc bani în plus din martie 2025! Cine sunt cei 1 milion de beneficiari
Cancan.ro
Maria, voluntar Saj, a murit într-un accident rutier cumplit Avea doar 26 de ani și a lăsat un băiețel orfan 😢
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Victorie pentru Călin Georgescu. Verdictul venit chiar acum: Va fi măcel!
StirileBZI
Salariu de 500 de lei pe zi și trei mese, plus loc de cazare! Ce companie oferă aceste beneficii angajaților
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
stirilekanald.ro
Anda, găsită moartă în casă! Câinii începuseră să-i devoreze trupul neînsuflețit
substantial.ro
Trupele nord-coreene suferă pierderi semnificative în regiunea rusă Kursk
MediaFlux
POLIȚIA îi VIZEAZĂ pe cei care STAU LA BLOC. TREBUIE să FIE ATENȚI la FIECARE persoană și DOCUMENT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Nu stăpânești engleza și n-ai habar de securitatea aeroportuară? Poți fi șeful Aeroporturi București