Calvarul Mioarei Dumitrescu a început în decembrie 2012, când şi-a depus dosarul să obţină medicamentul pentru cancer, prin Casa Judeţeană de Asigurare de Sănătate. „De administrarea respectivului medicament depinde viaţa şi starea ei de bine. Casa nu face decât o tortură psihică pentru că în momentul în care noi nu avem certitudinea medicamentului, soţia mea plânge, în starea în care este, pentru că nu are siguranţa că mâine mai trăieşte”, declara George Dumitrescu, soţul femeii bolnave.
De la o simplă cerere au ajuns la o adevărată luptă: cea cu instituţiile statului. Casa Naţională de Asigurări de Sănătate nu i-a putut oferi tratamentul adecvat, deşi femeia obţinuse acest drept în urma unei hotărâri judecătoreşti.
Autorităţile au amânat atât de mult decontarea tratamentului pentru Mioara Dumitrescu, încât starea ei s-a agravat şi femeia abia mai putea respira. Ajunsă la capătul puterii, femeia a trimis o scrisoare disperată autorităţilor, în care a cerut eutanasierea.
„Rog pe această cale să-mi fie aprobată legal această cerere de eutanasiere, şi nu murdar şi nedemn, cum sunt îndreptăţită să cred că se încearcă de 3 luni, de când am avut intenţia de a-mi apăra dreptul la viaţă – pe calea justiţiei. Ştiu că sunt o povară pentru dumneavoastră”, afirma Mioara Dumitrescu în scrisoarea adresată CNAS.
„Să aibă milă de cei ca soţia mea. Să nu îşi bată joc, să aibă milă, să îi dea dreptul la viaţă, atât”, a spus soţul femeii, sfâşiat de durere.