Jandarmii au intervenit după ce o femeie a fost atacată de un pitbull în Galaţi. Câinele de şapte ani a fost imobilizat după ce şi-a muşcat stăpâna. Animalul a fost scos din locuință și predat lucrătorilor de la ecarisaj.
Incidentul a avut loc luni într-un apartament din orașul Galați, conform Observatornews.ro.
Jandarmii nu au reuşit să pătrundă, iniţial, în locuinţă deoarece pitbull-ul era agitat şi se lovea puternic de uşă. De teamă, proprietara apartamentului nu s-a putut apropia pentru a deschide. Militarii au aflat că în casă se afla o femeie în vârstă de 71 de ani, bunica proprietarului câinelui.
Citeşte şi: Creatoarea vaccinului AstraZeneca: Următoarea pandemie ar putea fi mai letală decât COVID-19
„Fiul femeii, aflat și el la fața locului, a declarat jandarmilor că a fost sunat de către mama sa, care i-a spus că animalul este foarte agitat, are ochii roșii, a mușcat-o ușor și nu o lasă să se dea jos din pat, împingând-o cu labele. Tot acesta a mai declarat jandarmilor că mama sa se deplasează cu ajutorul unui cadru metalic și că a încercat să intre în apartament, însă nu a putut intra deoarece cheia era în ușă”, au precizat jandarmii, conform sursei citate.
Pentru că apartamentul este situat la parter, jandarmii au reușit să imobilizeze animalul pe geam cu ajutorul unei crose.
„Jandarmii au ieșit din casa scării și au observat că geamul de la dormitor este deschis, moment în care s-au apropiat de fereastră, au tras jaluzeaua și au văzut câinele în cameră, agitat. În acel moment oamenii legii au scos crosa și au agățat câine, pe care l-au tras afară din locuință, pe geam. După ce au scos animalul din apartament, jandarmii au solicitat sprijinul lucrătorilor de la ecarisaj, care l-au preluat și l-au transportat la padoc”, au mai relatat jandarmii gălățeni.
Femeia a refuzat solicitarea unui echipaj medical.
Ordonanţa de urgenţă 55/2002 reglementează regimul de deţinere al câinilor periculoşi sau agresivi în România.
Prin câini periculoşi se înţelege câinii aparţinând următoarelor rase, grupate în două categorii, după cum urmează:
a)categoria I: câinii de luptă şi de atac, asimilaţi prin caracterele morfologice cu câini de tipul Pit Bull, Boerbuil, Bandog şi metişii lor;
b)categoria a II-a: câinii din rasele American Staffordshire Terrier, Tosa, Rottweiller, Dog Argentinian, Mastino Napolitano, Fila Brazileiro, Mastiff, Ciobănesc Caucazian, Cane Corso şi metişii lor.
Prin câini agresivi se înţelege:
a)orice câine care, fără să fie provocat, muşcă sau atacă persoane ori animale domestice în locuri publice sau private;
b)orice câine folosit de unităţile de poliţie, de jandarmerie, de alte unităţi militare, de unităţile vamale sau de serviciile publice de securitate, protecţie şi pază, care, aflându-se în misiune, a atacat sau a muşcat 6 persoană.
Potrivit legii, neluarea măsurilor de prevenire a atacului canin de către proprietarul câinelui sau de deţinătorul temporar al acestuia asupra unei persoane constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani.
(2)Dacă fapta prevăzută la alin. (1) a avut ca urmare vătămarea corporală gravă, pedeapsa este cea prevăzută la art. 181–184 Cod penal.
(3)Dacă fapta a avut ca urmare moartea victimei, pedeapsa este închisoarea de la 2 la 7 ani.
(4)Acţiunea penală prevăzută la alin. (1) şi (2) se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.Împăcarea părţilor înlătură răspunderea penală.
Citeşte şi: PNL vrea CERTIFICAT VERDE la serviciu şi vaccinare obligatorie cât mai repede. Reacţia lui Alexandru Rafila