Femeie de 30 de ani moartă de coronavirus. Tânăra s-a prezentat la spital cu saturaţie de oxigen 41 şi cu febră. Aceasta avea multiple comorbidităţi.
„Pacienta s-a prezentat la UPU din cadrul Spitalului Judeţean luni, 15 martie, cu saturaţie de oxigen 41, extraordinar de scăzută, acuzând febră. Conform documentelor medicale întocmite de colegii de la UPU, pacienta era într-o stare „necooperantă” (avea probleme de relaţionare şi orientare – n.red.). Avea şi alte afecţiuni: diabet, nefropatie diabetică şi obezitate gradul II. I s-a făcut test PCR, care a avut rezultat pozitiv, şi a fost transferată de îndată la spitalul nostru, direct la ATI din cauza stării grave în care se afla„, a precizat Laurenţiu Chiană, managerul Spitalului Municipal pentru ebihoreanul.ro.
Potrivit managerului, înainte să vină la spital, femeia a stat şapte zile acasă acuzând simptome. În tot acest timp, nu a luat legătura cu niciun medic.
Medicii şi specialiştii în sănătate publică atrag atenţia asupra faptului că, în ultima perioadă, tinerii sunt cei care dezvoltă forme grave ale bolii, astfel încât multe dintre locurile de la ATI sunt ocupate de aceştia.
„Pacienţii Covid nu mai sunt, cum erau anul trecut, neapărat persoane vârstnice şi bolnavi cronici luaţi în evidenţe. Tot mai mult este vorba despre persoane de 20 de ani, de 30 de ani, de 40 de ani. Tot mai mulţi ajung la noi în stare gravă, aşa că nu sunt internaţi pe secţiile de Infecţioase, Pneumologie sau altele, ci direct la ATI. Aşa se şi explică ocuparea completă a paturilor ATI„, spune dr. Ovidiu Burtă, directorul medical al Spitalului Municipal din Oradea, potrivit sursei citate.
Un alt medic atrage atenţia asupra faptului că mulţi tineri, după ce se testează şi văd că au rezultat pozitiv, aleg să nu se prezinte la spital. Ignorând formele uşoare ale bolii, care ar fi putut fi tratate pe secţii, aceştia ajung direct în Terapie Intensivă.
„Din păcate, unele persoane fac teste rapide, constată că rezultatul este pozitiv, dar nu toţi acţionează apoi în consecinţă. Unii anunţă medicul de familie şi DSP, alţii nu, cert e că în spital nu mai ajung cu forme uşoare, care să poată fi tratate pe secţii, ci cu forme grave şi severe de boală„, spune dr. Daniela Rahotă, şefa DSP Bihor.
Potrivit medicilor, faptul că din ce în ce mai mulţi pacienţi tineri se prezintă târziu la spital a influenţat şi mortalitatea înregistrată în rândul pacienţilor.
„Nu mai sunt neobişnuite decesele persoanelor cu Covid între 30 – 40 de ani, şi pe fondul unor alte boli de care acestea suferă„, precizează directoarea DSP Bihor potrivit sursei citate.
Citeste si Cum funcţionează vaccinul Johnson & Johnson. Tehnologia prin care opreşte înmulţurirea COVID-19
În ultimele două săptămâni, în Spitalul Municipal din Oradea au murit o femeie de 46 ani, una de 36 ani, o pacientă de 39 ani, o femeie de 32 ani şi un bărbat de 35 ani.
Medicii spun că, deşi toate persoanele tinere care au decedat aveau comorbidităţi, decesele puteau fi evitate dacă pacienţii nu s-ar fi infectat cu SARS COV 2 sau dacă s-ar fi prezentat la spital în fazele incipiente ale bolii.