Femeia a fost reținută miercuri, împreună cu complicele său în vârstă de 26 de ani, precizează Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) – Structura Centrală. Cei doi vor fi duși, joi, la Tribunalul București, cu propunerea de arestare preventivă. Față de al doilea complice al femeii, respectiv minora de 16 ani, procurorii au dispus măsura controlului judiciar, mai informează sursa citată.
Potrivit anchetatorilor, cele două persoane reținute sunt cercetate pentru trafic de minori în formă continuată și exploatarea cerșetoriei.
Procurorii susțin că femeia și-a exploatat copiii timp de trei ani, pentru a face rost de bani obligându-i să cerșească. ”Din actele de urmărire penală efectuate a rezultat că, în perioada 2022- 2024, inculpata în vârstă de 38 de ani, profitând de starea de vădită vulnerabilitate a fiicei și fiului său (în prezent având vârstele de 13 și respectiv 11 ani) i-a obligat, prin acte de violență fizică și psihică, la practicarea cerșetoriei în folosul său material”, arată DIICOT.
Cei doi copii au fost duși în diferite zone din Capitală, unde erau obligați să cerșească. Mama îi controla permanent, lucru pe care l-a făcut și tânărul de 26 de ani.
”De asemenea, în activitatea infracțională a fost implicată și o inculpată minoră, de 16 ani, care în intervalul 2022 – 2023 alături de ceilalți inculpați, a obligat una dintre victimele minore să apeleze în mod repetat la mila publicului pentru a cere ajutor material”, mai precizează procurorii.
Pentru probatoriul dosarului, anchetatorii au făcut, miercuri, o percheziție.
Cei doi copii ai femeii au fost preluați de angajații Direcției de Asistență Socială și Protecția Copilului, pentru măsuri de îngrijire și ocrotire.
În acest dosar, procurorii DIICOT au lucrat alături de polițiști din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate (BCCO) București. ”Acțiunea a beneficiat de sprijinul polițiștilor Brigăzii Rutiere din cadrul Direcției Generale de Poliție a Municipiului București și jandarmilor din cadrul Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei. Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcţia Operaţiuni Speciale din Poliţia Română”, mai spune aceeași sursă.
Anchetatorii mai precizează că persoanele cercetate, pe parcursul întregului proces penal, beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de Procedură Penală, precum și de prezumția de nevinovăție.