Potrivit unui comunicat al Parchetului de pe lângă Tribunalului Suceava, pe data de 25 august, echipe coordonate de un procuror de la Parchet, constituite din lucrători de poliţie din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie – Serviciul Judeţean Anticorupţie Suceava, cu sprijinul Serviciului de Acţiuni Speciale Suceava, au făcut percheziţii la două locuinţe. Tot pe 25 august, procurorii au început urmărirea penală a unei femei pentru săvârşirea unei infracţiuni de trafic de influenţă şi a două infracţiuni de înşelăciune. Ea a fost reţinută iniţial pentru 24 de ore, iar pe data de 26 august Tribnalul Suceava a decis arestarea femeii pentru 30 de zile.
Anchetatorii au precizat că în perioada 3 – 7 aprilie, femeia şi-a creat mai multe conturi false pe Facebook, într-unul pretindea că este bărbat şi lucrează la Serviciul Rutier din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Suceava, iar în altul că este femeie, angajată tot la Serviciul Rutier şi este colegă cu bărbatul respectiv. Ea a avut astfel mai mult discuţii telefonice şi în mediul virtual, în cadrul aplicaţiilor Facebook şi Whatsapp cu o femeie căreia i-a cerut să-i dea 800 de euro pentru a-i da înapoi permisul de conducere care îi fusese suspendat din luna decembrie 2019 în urma unui accident rutier. Femeia i-a transmis suma cerută, în zilele de 6 şi 7 aprilie, prin intermediar.
Peste câteva zile, femeia o abordează din nou pe persoana care aştepta restituirea permisului de conducere şi îi spune că are nevoie să îi împrumute 3.000 de lei deoarece mama ei ar avea nevoie de o intervenţie chirurgicală.
„Inculpata i-a spus acesteia, în mod fals şi mincinos, în cadrul mai multor conversaţii, că are nevoie urgentă de aceşti bani pentru că mama sa s-ar fi aflat în stare gravă şi ar fi necesitat urgent o intervenţie medicală costisitoare, la inimă, care urma să fie efectuată în municipiul Cluj, precizând că îi va restitui banii de îndată”, se arată în comunicat. Astfel, pe data de 9 aprilie, ea a primit suma de 3.000 de lei pe care a refuzat să o mai restituie.
O faptă similară a făcut această femeie şi în perioada 15 martie – 7 aprilie 2020. Ea a aflat că o mamă are copilul bolnav şi s-a oferit să o ajute. Femeia a abordat persoana respectivă pe Facebook, a pretins că este bărbat care lucrează la Serviciul Rutier şi că doreşte să se implice în a-i facilita efectuarea unor intervenţii chirurgicale pentru copilul în vârstă de două luni, grav bolnav, la o clinică din Viena.
Femeia a prezentat chiar şi adeverinţă falsă pe care scria „atestare juridică poliţist”, iar apoi a contact-o pe mama copilului bolnav pe un alt cont fals de Facebook, în care pretindea că este mama poliţistului şi că acesta va face tot posibilul să o ajute. De asemenea, ea a prezentat şi conversaţii pe aplicaţia Whatsapp cu un pretins medic ori un pretins poliţist, persoane fictive, care i-ar fi facilitat intervenţiile medicale asupra copilului bolnav.
Femeia a cerut în prima fază suma de 2.000 de lei, pe care a primit-o prin transfer bancar pe data de 16 martie, iar a mai solicitat şi a primit în numerar de la mama copilului sume de sumele de 1000 euro şi 3000 lei, primite în perioada 17 martie – 17 aprilie. Prima suma ar fi urmat să reprezinte contravaloarea intervenţiei medicale, iar a doua ar fi fost un împrumut pentru achitarea avansului unui apartament din municipiul Bistriţa, unde cele două femei urmau să locuiască împreună, au mai precizat procurorii.
Din sumele respective, mama copilului a recuperat până în prezent 2500 de lei şi 50 de euro.
Femeia arestată are antecedente penale, fiind condamnată anterior pentru săvârşirea unor infracţiuni de trafic de influenţă, comise prin acelaşi mod de operare.