Statisticile arată că foarte multe femei regretă avortul făcut şi spun că nu au fost suficient de bine informate înainte de a lua o decizie în acest sens.
În plus în România rata avortului este foarte ridicată. Sunt 520 de întreruperi la 1.000 de născuţi vii. Mai mult, numărul total de avorturi se ridică la circa 115.000, cel mai mare număr raportat la numărul populaţiei din Uniunea Europeană.
Iniţiativa prevede înfiinţarea unor cabinete de consiliere pentru criza de sarcină. Asta înseamnă că femeile care vor intra în cabinet, vor analiza împreună cu specialiştii motivele pentru care vor să facă un avort. De asemenea, li se va prezenta procedura avortului, folosindu-se inclusiv de imagini şi video. Femeilor li se vor explica posibile riscuri, dar şi consecinţele unui avort.
„Un prim avort la vârstă tânără duce la infertilitate şi vom ajunge atunci peste ani la fertilizarea în vitro”, a declarat Maria Dunca Moisin, medic primar.
O femeie va primi la final şi un certificat care să ateste faptul că a primit consiliere de specialitate. Fără acest certificat nu se va mai putea prezenta la avort. Între momentul consilierei şi avortul propriu-zis trebuie să existe o perioadă de gândire de minimum cinci zile.
Iniţiativa a fost depusă de mai mulţi deputaţi PDL şi în prezent se află în dezbaterea Senatului.