Femeile sunt mai prost plătite decât bărbații în companiile private din România, arată o analiză realizată de PriceWaterhouseCoopers România.
Mai exact, o femeie care lucrează în mediul privat are un salariu de bază mediu brut de 7.525 de lei, în timp ce salariul unui bărbat ajunge la 9.500 de lei. Astfel, diferența este de peste 20 de procente.
Conform datelor, România face progrese în fiecare an pentru reducerea inegalităților între femei și bărbați în sectorul muncii, dar decalajul salarial rămâne crescut.
Potrivit datelor, bărbații se angajează în număr mai mare, în timp ce partenerele aleg să se ocupe mai degrabă de casă și de copii. Cu toate că decalajul este în scădere față de anii trecuți, există domenii în care lucrează mai mulți bărbați. Un exemplu este sectorul bancar. Iar pentru aceeași funcție, operatorii bărbați sunt mai bine plătiți cu 19%.
”Inegalitatea salarială de gen nu mai este un subiect nou în România, dar încă este tratat la nivel de suprafață, fără o susținere cu analize și date obiective. Studiul nostru la nivelul companiilor mijlocii și mari din sectorul privat arată că pe anumite segmente există decalaje, unele semnificative. Modul în care măsurăm, în linie cu cerințele de raportare CSRD, respectiv cele prevăzute de Directiva privind transparența salarială, reflectă o sub-reprezentare a femeilor în profesii sau posturi bine plătite, ceea ce este consecința mai multor practici de resurse umane, dar și a unor practici la nivel social, în familie etc., cum ar fi: rata mult mai mare de inactivitate pe piața muncii în rândul femeilor, orientarea de la vârste fragede către anumite profesii, ponderea mult mai mare a muncii casnice, neremunerate, precum și deja cunoscuta ”penalitate” a maternității care presupune un pas în spate în evoluția profesională. Companiile vor fi obligate să raporteze aspecte legate de salarizarea echitabilă, și să ia măsuri pentru reducerea decalajelor, directiva UE impunând o limită de 5% pentru diferențele salariale nejustificate. Dar dincolo de aceste cerințe, este vorba despre un potențial de talente nedescoperit sau prea puțin folosit, care trebuie tratat ca o investiție”, a declarat Oana Munteanu, Director People & Organization, PwC România.
Principalele constatări ale studiului arată că cele mai mici diferențe sunt în tehnologie, cu 11,26%, iar în industrie și BPO, femeile au salarii mai mari cu 5,51% și 1,46%.