Femeile au fost prezentate, joi după-amiază, Judecătoriei Constanţa cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile, iar instanţa a decis arestarea lor la domiciliu pentru aceeaşi perioadă. Ele sunt acuzate de comiterea infracţiunilor de lovire sau alte violenţe şi tulburarea liniştii publice.
Decizia instanţei nu este definitivă şi poate fi atacată la Tribunalul Constanţa.
La intrarea în sediul instanţei, una dintre femei a spus jurnaliştilor că l-a agresat pe elev deoarece acesta le-ar fi bătut copiii.
De asemenea, avocatul femeilor, Marius Răducan, a spus jurnaliştilor la finalul şedinţei de judecată, că ele au fost la şcoală să discute cu elevul respectiv, iar acesta ar fi reacţionat într-un mod necuviincios.
„Acestea au fost să discute cu partea vătămată, însă din ce mi-au comunicat, partea vătămată a reacţionat într-un mod necuvincios şi s-a produs un incident regretabil pe care clientele mele l-au recunoscut”, a spus apărătorul femeilor.
Pe data de 30 ianuarie, poliţiştii din cadrul Secţiei 3 au fost sesizaţi de directorul unei şcoli gimnaziale din municipiul Constanţa, despre faptul că un elev al respectivei unităţi de învăţământ ar fi fost agresat fizic de mai multe persoane.
În urma cercetărilor, poliţiştii le-au reţinut pe bază de ordonanţe pe cele trei femei suspectate de această faptă, cu vârste cuprinse între 29 şi 37 de ani, din Constanţa, acestea fiind duse în arestul IPJ Constanţa.
Ancheta a pornit după ce mama băiatului a postat pe Facebook imagini cu cele trei femei care-i agresează băiatul şi a cerut pedepsirea acestora.
Cazul elevului Mustafa, de 14 ani, elev în clasa a V-a la Școala 28, a revoltat un oraș întreg. Este vorba de un copil cu comportament violent, care a fost bătut de trei mame pe holul instituției. Atitudinea femeilor este condamnată chiar de conducerea instituției, iar poliția a și deschis un dosar penal pe numele femeilor.
În urma cercetărilor, poliţiştii le-au reţinut pe bază de ordonanţe pe cele trei femei suspectate de această faptă, cu vârste cuprinse între 29 şi 37 de ani, din Constanţa, acestea fiind duse în arestul IPJ Constanţa.
La data de 1 februarie, vor fi prezentate unității de Parchet competente cu propuneri corespunzătoare.
Directorul instituției, Doina David, a precizat că este un copil problemă și că s-a intervenit prompt după ce s-a declanșat conflictul între mame și Mustafa.
„Este adevărat că este un copil cu o fire conflictuală, a avut un parcurs educațional diferit, a fost prin mai multe școli și a ajuns și la noi. Este mult mai mare decât vârsta clasei a V-a în care se află acum. Pe acest fond al conflictelor i s-a scăzut și nota la purtare, iar din cauza învățăturii a rămas repetent, dar și a comportamentului. Lucrurile nu sunt tocmai în regulă cu el din punct de vedere al atitudinii cu colegii mai mici. Dar asta nu justifică atitudinea mamelor de care noi ne delimităm. Dumnealor au intrat ieri în școală pentru că au depus la secretariatul unității niște reclamații. Imediat au ajuns pe holul școlii unde s-a produs incidentul. Totul a durat foarte puțin, 2-3 minute, profesorii au intervenit – directorul adjunct, ceilalți profesori de serviciu – pentru a desparte părțile. Au fost scoase afară doamnele. Totul a fost în 3 minute. Părinții au acționat și ne delimităm de tot comportamentul dumnealor. Știau foarte bine că li s-a prezentat în cadrul ședințelor cu părinții regulamentul intern. Au semnat. Știau care sunt drepturile, dar și obligațiile. Ne pare rău! Suntem o școală de top a Constanței, cu rezultate foarte bune, cu elevi deosebiți. Nu e ceea ce ne caracterizează”, a punctat pentru cotidianul „Replica de Constanța” directorul Școlii nr. 28.
Citeşte şi: Mama elevului bătut în şcoală, primele declaraţii: Vreau să se facă dreptate şi doamna director să plătescă
Inspectoratul Școlar Județean Constanța a deschis o anchetă în acest caz.
„Noi de ieri avem toată situația. După ce s-a întâmplat au fost doi colegi de-ai noștri acolo. Avem totul. Înțeleg că există și o cercetare penală pentru cele două mămici care veniseră la școală să depună sesizarea pentru ceea ce făcuse copilul respectiv. Ele erau mămicile unor copii, colegi cu băiatul respectiv. Înțeleg că împlinește anul acesta 14 ani, deci erau niște probleme acolo. Numai că nu așa se rezolvă problemele! După ce și-au depus sesizarea și au înregistrat-o la secretariat, în loc să plece liniștite, s-au dus la etajul al doilea, unde l-au întâlnit și s-a întâmplat. Avem de ieri situația și astăzi este în continuare domnul inspector acolo căci luăm și ceea ce a făcut școala – era cu monitorizarea psihologului, cu o serie de altă lucruri care s-a întâmplat la clasă. Eu i-am și cerut să xeroxeze absolut toate documentele din ultima perioadă. Am vorbit și cu doamna director, mi-a explicat că din momentul în care au intrat, căci mi-a făcut captură de la camerele de supraveghere, a durat puțin până au ajuns la etaj. Asta o să discutăm și noi în Consiliul de Administrație, dar asta după ce o să avem toată cercetarea pe care am demarat-o. După ce vine colegul cu raportul. O să vedem și dacă a existat vreo greșeală a conducerii școlii. Eu am discutat și cu gardianul, dar pe perioada pauzei are misiunea să supravegheze curtea școlii, dar este și normal, iar mamele s-au dus spre secretariat. Să le interzici părinților în unitatea școlară este absurd. Nimeni nu se gândește la reacția lor. Este o situație destul de delicată și uneori te trezești în mijlocul evenimentelor. Din păcate, nu cred că este nici primul, dar nici ultimul eveniment”, a spus Petrică Miu, inspector șef la Inspectoratul Școlar Județean Constanța.