Directorul medical al Spitalului „Sf. Ioan”, Niculae Iordache, chirurg generalist, a declarat miercuri într-o conferinţă de presă că unitatea medicală vrea să devină un centru de referinţă în chirurgia sânului oncologic, având în vedere că are toate specialităţile necesare unui act medical şi chirurgical de calitate pentru această patologie, informează Agerpres.
Carmen Giuglea, şeful Secţie de chirurgie plastică, estetică şi microchirurgie reconstructivă a Spitalului „Sf. Ioan”, a afirmat că există fonduri pentru intervenţia în cazul a 800 de femei, însă a precizat că multe dintre cele care au suferit operaţii de mastectomie refuză să recurgă la această procedură, întrucât le este teamă de o nouă intervenţie.
„Până anul acesta, CNAS nu deconta implanturi. Din vara aceasta a debutat Programul naţional de protezare de sân după mastectomii, din care 434.000 de lei au fost alocaţi spitalelor bucureştene pentru decontarea dispozitivelor necesare reconstrucţiei mamare cu implant siliconic – expanderul premergător implantului şi implantul. Noutatea este că, pentru o pacientă mastectomizată la care se poate face reconstrucţie cu implant, CNAS alocă în medie 3.200 de lei pentru achiziţionarea dispozitivelor necesare, intervenţia chirurgicală reconstructivă şi spitalizarea fiind oricum decontate şi până în prezent. Fondurile au fost direcţionate către spitalele care au în componenţă clinici/secţii de chirurgie reconstructivă. Pentru început, Spitalul Sf. Ioan are alocate fonduri pentru 20 de dispozitive, dar, în funcţie de lungimea listei de aşteptare, aceste fonduri pot fi suplimentate. Cinci operaţii au fost deja efectuate”, a spus dr. Carmen Giuglea.
Ea a precizat că pentru reconstrucţie este nevoie de mai multe intervenţii şi chirurgul plastician stabileşte împreună cu pacienta ce metoda de reconstrucţie aplică, alegând-o pe cea mai adecvată.
În cazul alegerii metodei reconstructive cu implant, este necesar ca de la terminarea tratamentului oncologic (chimioterapic şi radioterapic) să fi trecut suficient timp astfel încât ţesuturile locale să aibă o calitate care să permită operaţia de reconstrucţie.
„Este bine de ştiut că reconstrucţia se poate începe în acelaşi timp cu rezecţia oncologică, pentru că expanderul/implantul nu impietează tratamentul ulterior citostatic sau radioterapia”, a mai spus dr. Giuglea.
CITEŞTE ŞI Medicii mexicani au EXTIRPAT o TUMORĂ gigantică, de 60 de KILOGRAME
Medic primar oncolog Maria Chiş a subliniat că este absolut necesar ca medicii oncologi să informeze pacientele că reconstrucţia de sân face parte din procesul de vindecare fizică şi psihică după mastectomiile cauzate de cancerul de sân.
Prof. dr. Christian Chiricuţă, specialist radioterapie, a subliniat că operaţia de reconstrucţie cu implant nu se poate face în cazul în care tumora nu a fost bine extirpată.
Potrivit specialiştilor, operaţia pentru implantarea expanderului este puţin invazivă, durează aproximativ 45 de minute, iar recuperarea totală se face cam după o săptămână, din care primele 2-3 zile sunt petrecute în spital.
După aproximativ două săptămâni începe procesul de umflare a expanderului, care presupune 5-8 vizite la spital. Şi acest proces este neinvaziv, se face prin folosirea unei seringi, cu care se introduce ser în balonul expander. Această procedură durează aproximativ două luni.
În funcţie de caz, opţional, se mai poate aştepta o perioadă pentru definitivarea procesului de expandare, apoi urmează scoaterea expanderului şi montarea implantului, care se fac într-o singură intervenţie de o oră.
„Reconstrucţia de sân, expanderul sau implantul nu cauzează sub nicio formă recidiva cancerului”, a spus Maria Chiş.
Potrivit statisticilor, în fiecare an, în România există 8.000 de femei care suferă mastectomii parţiale sau totale.
Pentru a beneficia de o operaţie de reconstrucţie cu implant, o pacientă trebuie să fie asigurată la CNAS, să se prezinte la spital cu o trimitere de la medicul de familie, plus recomandare de la oncolog cum că este aptă pentru reconstrucţie.
Spitalul „Sf. Ioan” are serviciu de ambulatoriu gratuit, unde femeile se pot prezenta oricând pentru consultare şi informare.