Potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Poliţie (IPJ) Buzău, comisar şef Florina Crucianu, o echipă de specialişti de la Poliţia Română a ajuns, vineri, la sediul IPJ, pentru a le chestiona pe angajatele din cadrul instituţiei cu privire la posibile fapte de discriminare la locul de muncă sau dacă au fost hărţuite de superiori.
Conform sursei citate, până luni, au fost chestionate doar o parte din cele aproximativ 140 de poliţiste de la IPJ Buzău.
Interviurile durează aproximativ 15 minute, timp în care angajatele trebuie să răspundă la mai multe întrebări dintr-un chestionar care nu este semnat, astfel încât să se păstreze confidenţialitatea.
Conducerea IPJ Buzău nu se aşteaptă la surprize la finalul acestor verificări întrucât de-a lungul timpului nu ar fi fost semnale ori reclamaţii privind discriminarea sau hărţuirea poliţistelor la locul de muncă. La IPJ Buzău sunt o mie de angajaţi, aproximativ 140 dintre aceştia fiind femei.
Şi în judeţul Suceava, Ionuţ Epureanu a spus că echipe formate din psihologi, sociologi şi ofiţeri specialişti au început, de luni dimineaţă, interviurile cu poliţistele din zona de munte a judeţului.
„S-au desfăşurat interviuri cu poliţiste din zona Vatra Dornei-Broşteni. În următoarele zile vor fi realizate interviuri cu celelalte angajate din Poliţia Judeţeană Suceava”, a spus Epureanu.
El a menţionat că la Poliţia Judeţeană Suceava sunt angajate 198 de femei din care 40 sunt ofiţeri, 120 sunt agenţi, iar 38, personal contractual.
În judeţul Vrancea, interviurile cu poliţistele din cadrul IPJ nu au început încă, potrivit purtătorului de cuvânt al instituţiei, inspector principal Bogdan Toader.
Reprezentanţii IPJ Vrancea susţin că în judeţ nu există reclamaţii din partea poliţistelor cu privire la abuzuri sexuale ori cazuri de hărţuire.
La Poliţia vrânceană lucrează circa o sută de femei, ofiţeri sau subofiţeri, iar câteva dintre acestea sunt în concediu pentru creşterea copilului.
Nici în judeţul Brăila nu a început chestionarea angajatelor de la Poliţia Judeţeană.
Toate femeile care lucrează în Poliţie vor fi chestionate de psihologi şi sociologi de la Poliţia Română şi vor completa un chestionar elaborat de specialişti, în care vor răspunde la întrebări legate de eventuale acte de hărţuire ori discriminare pe criterii sexuale, au anunţat, joi, oficiali ai Poliţiei Române.
Chestorul Viorel Vasile, adjunct al şefului Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR), declara, joi, într-o conferinţă de presă, că primele echipe, formate din specialişti în resurse umane, control intern, psihologi şi sociologi, au plecat deja în ţară, pentru a verifica în ce condiţii îşi desfăşoară munca angajatele instituţiei.
„S-a constituit şi un ghid de interviu, eleborat de specialiştii noştri, care urmăreşte avantajele şi dezavantajele femeii care lucrează în Poliţie şi eventualele tendinţe de discriminare ale acesteia la locul de muncă”, spunea chestorul Vasile.
Adjunctul şefului IGPR mai afirma că se vor purta discuţii cu absolut toate angajatele, după care se va face un raport.
Potrivit lui Viorel Vasile, în Poliţia Română lucrează 8.809 femei, dintre care 2.211 sunt ofiţeri, iar 133 au funcţii de conducere. În acelaşi timp, 4.908 au gradul de agent, opt dintre acestea având funcţii de conducere, iar 1.690 sunt personal civil.
Chestorul Vasile Viorel sublinia, în contextul ultimelor scandaluri izbucnite la nivel Poliţiei, că „poliţiştii sunt la datorie, aşa cum au fost şi cu ocazia sărbătorilor de iarnă, care au fost cele mai liniştite din ultimii ani”.
Verificările vin în urma scandalului declanşat în seara de 26 decembrie, când poliţista Melania Renghea de la Poliţia Balş şi fostul său superior Gheorghe Barbu au ajuns la spital după ce femeia, care susţine că poliţistul ar fi violat-o, l-a înjunghiat pe acesta de mai multe ori în abdomen.