Femeile de carieră sunt mai expuse la depresia postnatală. Vezi aici de ce

În ziua de azi, femeile nu se mai grăbesc să devină mame. Tot mai multe spun "mai întâi cariera, apoi copilul". Şi asta în principal din dorinţa de a avea siguranţa zilei de mâine în momentul în care familia se va mări. Foarte puţine se gândesc însă şi la dezavantajele pe care le presupune amânarea permanentă a momentului în care devin mame.
Romania TV
21 mart. 2012, 12:11
Femeile de carieră sunt mai expuse la depresia postnatală. Vezi aici de ce

Femeile care tot amână să devină mame o fac tocmai pentru ca atunci când, în sfârşit, vine momentul „potrivit”, lucrurile să stea perfect. Se gândesc că nu va fi o problemă faptul că puiul lor nu va avea o mămică tocmai tânără şi că acest lucru poate fi compensat prin altele. Nu iau însă în calcul un aspect foarte important: depresia postnatală.

Doamnele care devin mame doar după ce şi-au construit o carieră solidă sunt mai vulnerabile la depresia postnatală. Asta pentru că, explică oamenii de ştiinţă, mamele mai „bătrâne” au tendinţa de a controla totul în mod excesiv, de a se pregăti exagerat pentru venirea pe lume a primului născut şi, implicit, să se enerveze permanent pentru că lucrurile nu sunt sau cel puţin nu par a fi aşa cum trebuie. De aici până la depresie nu este decât un pas mic şi toată lumea are de suferit. Pe de o parte mama, apoi copilul, care nu se bucură de un tratament normal, dar şi tatăl şi cei din jur, care cu siguranţă nu vor şti cum să reacţioneze în asemenea situaţie.

„Femeile care au primul copil la vârste mai înaintate sunt vulnerabile la depresia postpartum. Poate pentru că sunt obişnuite să deţină controlul absolut asupra propriei vieţi, după ce şi-au terminat studiile şi şi-au construit o carieră. Dar un copil nu poate fi controlat, din contră, trebuie să fii foarte maleabil”, explică specialiştii. În caz contrar, intervine sentimentul de dezamăgire, de inutilitate, când lucrurile nu ies aşa cum le-ai plănuit, multe se gândesc chiar că sunt incapabile să fie mame bune.

Potrivit unui studiu realizat în Marea Britanie, din 350 de femei care au devenit mame după 40 de ani, 16,5 la sută au suferit de depresie până la şase luni după naştere.

Nu nevoia de a controla în sine, ci eşecul în a atinge anumite ţeluri poate declanşa depresia„, explică cercetătoarea Silje Marie Haga, de la Universitatea din Oslo. Aceasta s-a lovit inclusiv de depresii declanşate de faptul că unele femei care şi-ar fi dorit să nască normal au fost nevoite să o facă prin cezariană sau de imposibilitatea de a alăpta copilul.

Nu orice lacrimă vărsată însă de noile mame reprezintă un semn de depresie. Este ceva normal ca trei, patru zile, poate chiar o săptămână după naştere ele să fie mai emotive şi să izbucnească în plâns din orice. Dacă însă perioada se prelungeşte, este posibil să avem de a face cu o depresie postpartum. Aceasta se manifestă prin sentimente de deznădejde, tristeţe, epuizare şi probleme cu somnul. Practic, proaspăta mămică nu se poate bucura de faptul că are un copil. „Depresia în sine este o povară emoţională în plus, pentru că femeia este conştientă de faptul că toată lumea se aşteaptă ca ea să fie fericită”, spune dr. Haga.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Incredibil! Ce a postat un șofer de ridesharing pe Tiktok după ce Ruby i-a fost clientă: “Ai fi putut să…” | FOTO
Bzi.ro
Reacția lui Gigi Becali, după ce Guvernul a declarat zi de doliu național în urma morții Papei Francisc: „Nu plâng la mormânt străin!”
Fanatik.ro
Obiceiul sănătos recomandat persoanelor care au peste 50 de ani. Ce e bine să facă în fiecare zi
Capital.ro
Iese Elena Udrea din închisoare? Vestea venită azi, 28 aprilie: Este absolut normal
Playtech.ro
Vouchere de vacanță 2025. Când trebuie salariații să restituie tichetele, situațiile prevăzute de lege
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Personalitățile pe care românii le-ar vrea președinte, dar nu sunt pe buletinul de vot. „Clasa politică e imaginea societății”
wowbiz.ro
Fostul iubit al Danielei Crudu a fost declarat mort! Detalii halucinante
Spynews
Bogdan Mocanu nu scapă! Cum răspunde artistul acuzațiilor conform cărora ar fi fost în vacanță cu Andra Volos: "Da, am fost în Italia..."
Spynews
Încă o aroganță marca Tzancă Uraganu! Și-a aprins trabucul cu o bancnotă de 100 de dolari. Reacția fanilor | VIDEO
Evz.ro
Vești rele pentru toți angajații. Șase zile libere, tăiate de Guvern din 2026
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Prietena Soranei Cîrstea, divorțată de o vedetă TV! Pentru ea a părăsit-o milionarul pe Ana
kanald.ro
Facultățile care se închid definitiv în 2025. Programele de licență vor fi lichidate prin decizia Ministerului Educației
Cancan.ro
Klaus Iohannis nu mai arată așa cum îl știai. Cum s-a schimbat fostul președinte, după ce a demisionat
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Se schimbă polițele RCA. Banii vor fi retrași automat din cont. Anunțul făcut de ASF
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Simona Halep, în costum de baie şi cămaşă transparentă! Cât costă geanta Marni de plajă
stirilekanald.ro
Ce s-a întâmplat cu Bogdan înainte de a fi înghițit de apele Dunării? Bărbatul care îl însoțea la pescuit face declarații cutremurătoare: „A început să țipe, să urle”
Horoscop special Alina Bădic. Luna Mai aduce surprize total neașteptate, dar și provocări. Zodiile care dau lovitura
MediaFlux
Spania, Portugalia și Andorra au rămas fără curent. Ce spun autoritățile despre blackout-ul care a lăsat în beznă milioane de oameni LIVE VIDEO
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Planta care atrage iubirea în viața noastră. Floarea fericirii feminine nu ar trebui să lipsească din casele noastre