Femeile de carieră sunt mai expuse la depresia postnatală. Vezi aici de ce

În ziua de azi, femeile nu se mai grăbesc să devină mame. Tot mai multe spun "mai întâi cariera, apoi copilul". Şi asta în principal din dorinţa de a avea siguranţa zilei de mâine în momentul în care familia se va mări. Foarte puţine se gândesc însă şi la dezavantajele pe care le presupune amânarea permanentă a momentului în care devin mame.
Romania TV
21 mart. 2012, 12:11
Femeile de carieră sunt mai expuse la depresia postnatală. Vezi aici de ce

Femeile care tot amână să devină mame o fac tocmai pentru ca atunci când, în sfârşit, vine momentul „potrivit”, lucrurile să stea perfect. Se gândesc că nu va fi o problemă faptul că puiul lor nu va avea o mămică tocmai tânără şi că acest lucru poate fi compensat prin altele. Nu iau însă în calcul un aspect foarte important: depresia postnatală.

Doamnele care devin mame doar după ce şi-au construit o carieră solidă sunt mai vulnerabile la depresia postnatală. Asta pentru că, explică oamenii de ştiinţă, mamele mai „bătrâne” au tendinţa de a controla totul în mod excesiv, de a se pregăti exagerat pentru venirea pe lume a primului născut şi, implicit, să se enerveze permanent pentru că lucrurile nu sunt sau cel puţin nu par a fi aşa cum trebuie. De aici până la depresie nu este decât un pas mic şi toată lumea are de suferit. Pe de o parte mama, apoi copilul, care nu se bucură de un tratament normal, dar şi tatăl şi cei din jur, care cu siguranţă nu vor şti cum să reacţioneze în asemenea situaţie.

„Femeile care au primul copil la vârste mai înaintate sunt vulnerabile la depresia postpartum. Poate pentru că sunt obişnuite să deţină controlul absolut asupra propriei vieţi, după ce şi-au terminat studiile şi şi-au construit o carieră. Dar un copil nu poate fi controlat, din contră, trebuie să fii foarte maleabil”, explică specialiştii. În caz contrar, intervine sentimentul de dezamăgire, de inutilitate, când lucrurile nu ies aşa cum le-ai plănuit, multe se gândesc chiar că sunt incapabile să fie mame bune.

Potrivit unui studiu realizat în Marea Britanie, din 350 de femei care au devenit mame după 40 de ani, 16,5 la sută au suferit de depresie până la şase luni după naştere.

Nu nevoia de a controla în sine, ci eşecul în a atinge anumite ţeluri poate declanşa depresia„, explică cercetătoarea Silje Marie Haga, de la Universitatea din Oslo. Aceasta s-a lovit inclusiv de depresii declanşate de faptul că unele femei care şi-ar fi dorit să nască normal au fost nevoite să o facă prin cezariană sau de imposibilitatea de a alăpta copilul.

Nu orice lacrimă vărsată însă de noile mame reprezintă un semn de depresie. Este ceva normal ca trei, patru zile, poate chiar o săptămână după naştere ele să fie mai emotive şi să izbucnească în plâns din orice. Dacă însă perioada se prelungeşte, este posibil să avem de a face cu o depresie postpartum. Aceasta se manifestă prin sentimente de deznădejde, tristeţe, epuizare şi probleme cu somnul. Practic, proaspăta mămică nu se poate bucura de faptul că are un copil. „Depresia în sine este o povară emoţională în plus, pentru că femeia este conştientă de faptul că toată lumea se aşteaptă ca ea să fie fericită”, spune dr. Haga.

Spynews
Breaking news! Gigi Becali a făcut accident! La 5 metri în față, a fost nevoie de SMURD și pompieri
Bzi.ro
Incident cumplit la nunta lui Ianis Hagi! A fost chemată ambulanța
Fanatik.ro
Filmul de pe Netflix care rupe topul în România și e foarte apreciat în întreaga lume. Leonardo DiCaprio are un rol fenomenal în el
Capital.ro
Nu vrea obligație pentru proprietarii de case. Iohannis refuză legea. A decis azi, 17 iulie
Playtech.ro
ȘOC! Artista care și-a cumpărat LOC DE VECI: ”Am statuie, mă așteaptă!”
DailyBusiness
BNR dă vestea cea mare pentru românii care au împrumut la bancă!
Adevarul
EXCLUSIV Românca martoră la tentativa de asasinat a lui Trump: „Inițial am crezut că cineva trage în mulțime”
Spynews
Cine este Marina, femeia care a fost găsită moartă în propriul cabinet stomatologic, în Brăila. Ucisă la doar 41 de ani | FOTO
Spynews
Cine este Yulia Vlasova, iubita de 28 de ani a lui Johnny Depp. Rusoaica e un fotomodel de o frumusețe răpitoare | FOTO
Evz.ro
Un nou pericol vine din China, după pandemia care a ucis milioane de oameni. Despre ce e vorba
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
„Am împins-o în râpă ca să mă salvez” Atitudinea șocantă a tânărului cu care Diana Maria era în pădure în ziua în care a fost sfâșiată de urs. Declarațiile lui au scandalizat pe toată lumea
Cancan.ro
BREAKING | Bogdan Cristoiu a murit încercând să salveze un tânăr de la înec 😢 -
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Se modifică vârsta de pensionare: La ce vârstă vor putea ieși femeile la pensie în 2024
Capital.ro
Plată FĂRĂ numerar. Devine obligatoriu în toată România. Guvernul dă ordin
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Ea e medicul stomatolog găsită mort în cabinetul din Brăila. Soțul a făcut descoperirea macabră
substantial.ro
Institutul ‘Elie Wiesel’ condamnă decizia Sinodului BOR de a canoniza clerici cu trecut legionar
MediaFlux
ÎNCĂ o TENTATIVĂ de ASASINAT pentru TRUMP! A FOST UCIS pe LOC
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'