Prevederea legală a intrat în vigoare chiar de luni. Potrivit noilor reglementări, oricare femeie va avea dreptul să se intereseze la Poliţie şi la alte organisme de securitate despre trecutul prietenului ei. Dar legea este valabilă şi pentru bărbaţii care au partenere violente. Mai mult decât atât, inclusiv alte rude, prietenii sau vecinii unei persoane bănuite că ar fi violente faţă de partenerul de cuplu se pot folosi de această lege, dacă au bănuieli întemeiate sau indicii despre existenţa unor asemenea fapte.
Controversata iniţiativă poreclită „Legea lui Clare” le dă femeilor posibilitatea de a afla dacă în spatele unui bărbat serios şi liniştit la prima vedere s-ar putea ascunde, de fapt, un temperament recalcitrant şi violent, care să le transforme viaţa în iad şi să le-o pună chiar în pericol de moarte. Legea va începe să funcţioneze în regiunile din Marea Britanie în care se înregistrează cea mai mare delincvenţă domestică, urmând a se extinde în toată ţara.
Proiectul legislativ fusese dezvăluit încă de anul trecut, de către publicaţia Mail on Sunday şi îşi avea sursa de inspiraţie în crimele ce pot rezulta din relaţiile făcute prin intermediul Internetului. Însăşi denumirea populară a legii are la bază un caz concret, petrecut în 2009, în Manchester, când un bărbat de 36 de ani, George Appleton, a strangulat-o pe prietena lui pe care o cunoscuse prin Internet, Clare Wood şi îi arsese cadavrul înainte ca el să se spânzure.
După moartea fiicei lor, părinţii ei au aflat că Appleton fusese condamnat în trecut pentru violenţă asupra femeilor, inclusiv pentru o răpire sub ameninţare cu cuţitul a uneia dintre fostele lui prietene, scrie Daily Mail.
Tatăl Clarei Wood, Michael Brown susţine noua lege şi s-a oferit să o promoveze în rândul femeilor. La rândul său, ministrul de Interne, Theresa May, iniţiatoarea proiectului, a declarat pentru Daily Mail că „violenţa domestică este o crimă îngrozitoare, din cauza căreia, în medie, două femei mor într-o săptămână în mîinile partenerilor lor de viaţă şi milioane de femei suferă ani în şir abuzurile partenerilor lor. Tocmai de aceea suntem interesaţi în permanenţă să găsim noi modalităţi de protecţie a victimelor”.
Legea are mulţi susţinători, dar şi critici care susţin că iniţiativa ar fi „o pierdere de timp” şi „o risipă de resurse umane din Poliţie”. Alţii sunt de părere că legea i-ar încuraja pe unii să facă „plângeri maliţioase împotriva unor oameni nevinovaţi”.
Informaţiile vor fi oferite celui interesat numai după ce ofiţerii de poliţie se vor asigura că îngrijorarea celui care face cererea pentru a obţine asemenea informaţii este întemeiată. În 2010, în Marea Britanie, 94 de femei şi 21 de bărbaţi au fost ucişi de către partenerul de viaţă, fostul partener sau de amant.