Femeile din UE câştigă în medie cu 13% mai puţin decât bărbaţii la aceeaşi muncă

Deputaţii europeni au adoptat o directivă pentru egalizarea salariilor între sexe. Aceasta va adăuga o nouă obligaţie pentru companii de a dezvălui cât câştigă angajaţii lor. Dacă diferenţa dintre bărbaţi şi femei depăşeşte cinci la sută, societatea trebuie să intervină.
Alina Costache
14 nov. 2023, 18:34
Femeile din UE câştigă în medie cu 13% mai puţin decât bărbaţii la aceeaşi muncă
Femeile au auuns să se bată pe această meserie de bărbaţi! Salarii de 10.000 de lei pe lună!

Femeile din UE câştigă în medie cu 13% mai puţin decât bărbaţii la aceeaşi muncă, în pofida egalităţii salariale care face parte din legislaţia blocului comunitar, a anunţat marţi Comisia Europeană, transmite Reuters.

„Salarizare egală pentru aceeaşi muncă sau muncă de valoare egală este unul din principiile fondatoare ale UE, formulat în Tratatul de la Roma din 1957. Încă stagnează progresele în eliminarea diferenţei de remunerare între femei şi bărbaţi în acest an şi au încetinit de-a lungul anilor”, se arată într-un comunicat al Executivului comunitar.

Pentru rezolvarea acestei probleme, Comisia Europeană a emis Directiva privind transparenţa salarială, care a intrat în vigoare în iunie.

Directiva stabileşte cadrul aplicării ideii „muncă de valoare egală” şi criterii de comparare, care includ competenţe, efort, responsabilitate şi condiţiile de lucru.

Deputaţii europeni au adoptat o directivă pentru egalizarea salariilor între sexe. Aceasta va adăuga o nouă obligaţie pentru companii de a dezvălui cât câştigă angajaţii lor. Dacă diferenţa dintre bărbaţi şi femei depăşeşte cinci la sută, societatea trebuie să intervină.
Criza forței de muncă acaparează Europa. Un patron român se plânge că nu găsește oameni, chiar dacă oferă salarii de aproape 3.000 de euro: „Le dăm chiar și banii înainte”
Eurodeputatul PMP Eugen Tomac spunea recent că adoptarea de către Parlamentul European a Directivei privind transparenţa salariilor este un pas uriaş pentru eliminarea, la nivelul UE, a diferenţelor salariale dintre femei şi bărbaţi.

El susţine că în România această diferenţă este de 3,6%, a doua cea mai mică din Uniunea Europeană, mult sub media de aproape 13%.

„Avem însă state membre, precum Austria, cu diferenţe salariale de aproape 20% între bărbaţi si femei. Aceste diferenţe nejustificate pentru persoane care prestează aceeaşi muncă trebuie eliminate”, susţine Eugen Tomac.

Conform acestuia, noua legislaţie va cere companiilor din UE cu mai mult de 100 de angajaţi să dezvăluie informaţii care le vor permite angajaţilor să compare salariile şi să reclame diferenţele existente de remunerare între femei şi bărbaţi. Dacă în urma analizei acestor date se identifică diferenţe mai mari de 5% cu privire la nivelul de remunerare între femei şi bărbaţi, statele membre vor trebui să instituie sancţiuni şi amenzi pentru companiile care nu respectă rigorile.

„Directiva va asigura, de asemenea, că persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă au acces la informaţii cu privire la intervalul de remunerare al posturilor pentru care aplică. Mai exact, secretul salarial, principala cauză a diferenţelor salariale şi a abuzurilor angajatorilor, va fi interzis. Directiva protejează însă datele personale ale angajaţilor, colectarea acestora făcându-se numai la nivel de agregat”, adaugă liderul PMP.

Directivă UE: firmele vor publica salariile pentru a reduce decalajul de gen dacă decide acest lucru şi Consiliul UE. După aprobarea sa, statele individuale îl încorporează în legislaţia naţională.

Directiva Parlamentului European îşi propune să permită cetăţenilor din UE să îşi compare mai bine salariile. Aceasta cere companiilor să publice salariile pentru poziţiile individuale şi le obligă să utilizeze, de asemenea, denumiri neutre din punct de vedere al genului atunci când listează posturile vacante.

Toate prevederile din contracte care ar împiedica angajaţii să dezvăluie informaţii despre salarii şi recompense vor fi, de asemenea, nevalide.

Criza forței de muncă acaparează Europa. Un patron român se plânge că nu găsește oameni, chiar dacă oferă salarii de aproape 3.000 de euro: „Le dăm chiar și banii înainte”
Pun accent pe măsurile de transparenţă a compensaţiilor, care trebuie să fie cu adevărat incluzive şi cât mai eficiente posibil. Acum avem în sfârşit reguli obligatorii care ar putea elimina evaluarea financiară inegală. În plus, lucrătorii vor primi mai multe drepturi, minorităţile vor fi luate în considerare şi discriminarea ar trebui evitată”, a declarat raportorul său, Samira Rafaelová, atunci când propunerea a fost adoptată, scrie idnes.cz

Directiva va fi acum evaluată de Consiliul UE, unde se întâlnesc miniştrii statelor membre. Odată aprobate şi publicate în Jurnalul Oficial al UE, statele naţionale vor avea timp să o transpună în legislaţia naţională. În acest pas, le va reveni să stabilească, de exemplu, modul în care companiile trebuie să dezvăluie salariile sau ce sancţiuni se vor confrunta dacă nu o fac.

Potrivit deputatului danez Kira Marie Peter-Hansen de la Alianţa Liberă Europeană, aceasta este o dovadă clară că Uniunea Europeană nu va tolera niciun fel de discriminare de gen.

Spynews
Semnul de circulație care provoacă migrene șoferilor! Sunt foarte puțini oameni care știu ce semnificație are acest indicator rutier
Bzi.ro
Cum să scapi nevătămat după o întâlnire cu ursul. Ce greșeli fac turiștii de la noi care merg în drumeții
Fanatik.ro
Condimentul preferat al românilor, periculos pentru sănătate. Crește alarmant nivelul de stres
Capital.ro
Nu e permis pentru românii cu balcon la bloc. Asociația de proprietari trebuie să dea acord în scris
Playtech.ro
Medicul lui Shannen Doherty, dezvăluiri despre ultimele clipe din viața celebrei actrițe: Nu era pregătită să plece
DailyBusiness
Lovitură cruntă! Facturile vor ajunge la sume colosale
Adevarul
Situație jenantă pentru România în SUA. Iohannis l-a trimis pe Ciucă la dineul de la Casa Albă, dar americanii nu l-au primit
Spynews
Cele 12 zodii din horoscop sunt afectate de căldură în mod diferit. Cine stă pe Facebook, Instagram și TikTok ca să vadă ce fac alții
Spynews
Ce preparate de lux au servit superstarurile internaționale la Beach, Please! Preferințele lui Wiz Khalifa l-au surprins pe chef Janni Alexandridis: ”A fost un pic ciudat” / VIDEO
Evz.ro
Vara dă peste cap prețurile apartamentelor. Avem toate calculele
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
„Am împins-o în râpă ca să mă salvez” Atitudinea șocantă a tânărului cu care Diana Maria era în pădure în ziua în care a fost sfâșiată de urs. Declarațiile lui au scandalizat pe toată lumea
Cancan.ro
Avem primele IMAGINI cu Bordea & noua iubită! Cine e tipesa 'de pe Dubai' 😲
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Recalcularea pensiilor, la un pas de finalizare! Primele decizii de recalculare au fost trimise! Când ajung documentele și ce pensionari vor beneficia de majorări de 700 de lei
Capital.ro
Statul VREA BANII românilor. E ultimul avertisment: Nu spun că vine apocalipsa, dar...
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Secretul care îți aduce prețuri mai mici la facturi, dezvăluit Ministrul Energiei! Nu trebuie să faci asta sub nicio formă între orele 18:00 și 21:00
substantial.ro
Medicul stomatolog Marina Gavril, găsită moartă în cabinetul din Brăila
MediaFlux
ADEVERINȚA care MĂREȘTE PENSIA. Când trebuie DEPUSĂ obligatoriu
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'