Femeile care fumează mai mult de 10 ţigări pe zi şi care urmează o procedură de fertilizare în vitro au şanse de succes de doar 15%, faţă de cele nefumătoare, cu şanse de 23%, potrivit Agerpres.
Conform ultimului studiu publicat de Ministerul Sănătăţii şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii, peste 55% dintre femeile fumătoare au între 15 şi 34 de ani, adică sunt la vârsta fertilă.
Totodată, unul din patru decese cauzate de sindromul morţii subite la copil este atribuit fumatului în timpul sarcinii.
‘Organismul femeilor este mai afectat decât cel al bărbaţilor de expunerea la nicotină, iar capacitatea femeilor de a procrea este în topul funcţiilor afectate negativ. Scăderea nivelului de estrogeni cauzată de fumat este responsabilă de instalarea precoce a menopauzei la femeile fumătoare. Fumătoarele care ajung la 20 de ţigări pe zi, cu cel puţin 15-20 de ani de istoric al fumatului, pot experimenta deopotrivă amenoree secundară şi instalarea precoce a menopauzei. Mai mult, femeile care fumează vor rămâne însărcinate mai greu. Motivul este acela că pe lângă afectarea vasculară, care scade şansele de implantare a oului în uter, fumatul scade şi nivelul hormonului sexual necesar producerii ovulaţiei. Astfel, la fumătoare, şansele de concepere naturală a unui copil scad cu 10-40%’, a declarat dr. Magdalena Ciobanu, coordonatorul Programului Naţional „Stop Fumat”, citată în comunicat.
Pentru o fumătoare, dorinţa de a rămâne însărcinată poate însemna mai multă aşteptare. Un studiu realizat în Danemarca şi care a implicat 11.000 de femei a demonstrat că femeile care fumează între 5 şi 9 ţigări pe zi aveau de 1,8 ori mai multe şanse să aştepte conceperea unui copil o perioadă mai mare de 12 luni decât nefumătoarele.
Programul Naţional Stop Fumat (www.stopfumat.eu), un program al Ministerului Sănătăţii, a luat fiinţă în urmă cu cinci ani şi este coordonat de Institutul de Pneumologie ‘Marius Nasta’. Programul, susţinut cu ajutorul unei echipe de peste 60 de medici şi psihologi prezenţi la nivel local în peste 20 de oraşe din România, îşi propune să le ofere persoanelor care fumează platforma unui tratament complet (consiliere psihologică şi tratament medicamentos) conform recomandărilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii şi care se aplică în toate ţările civilizate ale lumii.
Programul Naţional „Stop Fumat” include consiliere privind renunţarea la fumat, linia telefonică cu apel gratuit (cunoscută sub numele de Tel Verde) şi accesul la medicamente gratuite.
Pentru a intra în program, pacienţii trebuie să sune la Tel Verde: 0800 878 673 (apelabil gratuit doar din Romtelecom) sau la 021 3356920, să acceseze pagina de internet a programului (www.stopfumat.eu) pentru a afla unde se află cel mai apropiat medic specialist sau să intre pe contul de Facebook http://www.facebook.com/stopfumat.eu.