Româncele sunt discriminate, potrivit unui document guvernamental, obţinut de Profit.ro. Pentru a avea acelaşi salariu ca un bărbat, o femeie trebuie să muncească 70 de minute pentru a câştiga banii pe care îi primeşte un bărbat pentru 60 de minute de muncă.
Documentul guvernamental arată că, deși România stă mai bine față de media europeană de 16,4%, totuși o femeie câștigă în medie cu aproximativ 9% pe oră mai puțin decât un bărbat.
La nivelul femeilor, există o discriminare, având în vedere că munca femeilor este încă privită ca fiind mai puțin valoroasă decât cea pe care o prestează bărbații, iar acest lucru duce la crearea unei piețe a muncii segregate pe criteriul de sex. Totodată, femeile care au copii lucrează în baza unui program de lucru mai scurt și mai flexibil, pentru a se putea ocupa și de îngrijirea acestora şi, prin urmare, au cariere mai scurte și întrerupte, în ocupații și sectoare situate pe o scară valorică mai joasă.
În acelaşi timp, femeile sunt şi hărţuite la locul de muncă. „Menținerea vulnerabilității femeilor pe piața muncii are drept consecință apariția și perpetuarea unor situații de discriminare pe criteriul de sex, precum: existența unei diferențe salariale între femei și bărbați, dezechilibrul între viața personală, de familie și viața profesională, lipsa reprezentării femeilor în procesul de decizie prin ocuparea unor funcții de conducere, dar și situații precum hărțuirea la locul de muncă, încălcarea drepturilor legale ale femeilor care se întorc din concediul de maternitate și concediul de creștere și îngrijire a copiilor”, scrie într-o analiză a autorităţilor guvernamentale.
Firmele sfătuitesc însă să dezvolte servicii day-care și programe de lucru flexibile. Autoritățile își propun să lanseze campanii de conștientizare a angajatorilor din mediul privat cu privire la importanța reducerii diferenței salariale între femei și bărbați, dar și privind concilierea vieții profesionale cu viața familială. Potrivit analizei, guvernanții vor să încurajeze firmele private pentru a dezvolta servicii de tipul day-care pentru copiii angajaților, dar și programe de lucru flexibile pentru angajații care, în familie, au în îngrijire copii și alte persoane dependente.
Guvernul și-a propus să finanțeze din fonduri europene două programe naționale în domeniul egalității de șanse între femei și bărbați și violenței în familie pentru perioada 2016-2018. Primul are ca scop creşterea oportunităţilor de angajare a femeilor din orașe mici cu până la 20.000 de locuitori și din mediul rural. A doilea are ca scop ca tinerii și tinerele cu vârsta între 14-30 ani, să fie informați cu privire la traseele de carieră și alegerea liberă a profesiilor viitoare prin depășirea stereotipurilor de gen ocupaționale, potrivit Profit.ro.